«Ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η ειδική σχέση του με την Αλβανία»

23/12/20 | 0 | 0 | 388 εμφανίσεις

 

Πολλά άρθρα και σχόλια έχουν δημοσιευτεί στον αλβανικό τύπο σχετικά με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Εβραίος, Φραγκόφωνος, Ευρωπαίος και ανώτερος σκληροπυρηνικός διπλωμάτης, είναι το δεξί χέρι του Προέδρου Μπάιντεν στη Γερουσία για έξι χρόνια και γνωρίζει καλά τη διπλωματική υπηρεσία των ΗΠΑ, όπου υπηρέτησε ως Υφυπουργός Εξωτερικών,  γράφει η αλβανική Tema.

O Μπλίνκεν έχει το ευαίσθητο καθήκον να εξισορροπήσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά από τέσσερα χρόνια από το «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ιράν, η Κίνα και η επανένωση των παραδοσιακών συμμαχιών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επίσης μια συγκεκριμένη σχέση με την Αλβανία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί σημαντική τους επόμενους μήνες.

Την εποχή που υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ 2015-2017, ο αρχηγός του ήταν η σημερινή πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ.

Αυτή η ελάχιστα γνωστή περίσταση μπορεί να αποδειχθεί σημαντική στις αποφάσεις που θα λάβει η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για τη χώρα μας, σε μια ευαίσθητη  χρονιά όπως το έτος εκλογών που μπαίνουμε.

Από την άλλη πλευρά, με μια πιο φιλική διοίκηση, από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί εύκολα να υπολογίσει κανείς και το βάρος της Γιούρι Κιμ στα Τίρανα, ενώ οι πρεσβευτές συχνά αντιμετωπίζονται αρνητικά από ένα μέρος της πολιτικής, θα είναι μεγαλύτερο και αποφασιστικό.

TemA

https://www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/1/21 | (0 σχόλια)
    Αλέξης Παπαχελάς Οι διερευνητικές συνομιλίες θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες. Η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει, με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια μπορεί, πως θα θελήσει να βάλει στην ατζέντα τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της ιδιοκτησίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας