Ο μακρύς δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η FAZ για την “παραχάραξη ιστορίας” που επιχειρεί η Σόφια απέναντι στα Σκόπια, στο δρόμο προς την ΕΕ. Ευρεία συναίνεση στον Τύπο για τον νέο υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ σε συνάντηση του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο

Οι προοπτικές ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ παραμένουν ζητούμενο ίσως για πολλά ακόμη χρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Μίχαελ Μάρτενς στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο Γερμανός αρθρογράφος εξηγεί τους λόγους σε μακροσκελές άρθρο του.

Όποιος πίστεψε ότι αρκεί μια κυβερνητική αλλαγή στη Βουλγαρία για να επιστρέψει η λογική και να μην αποτελούν πλέον εμπόδιο της πολιτικής της ΕΕ στα Βαλκάνια παράξενες ακαδημαϊκές συζητήσεις, μάλλον γελάστηκε. Το πρόβλημα του ονόματος ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια εμπόδισε την δυτική ολοκλήρωση της χώρας πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, πριν λυθεί το 2018 με την μετονομασία της από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία. Η ιστορική διαμάχη ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να κρατήσει εξίσου πολλά χρόνια. Ο Κυρίλ Πετκόφ (σσ. νέος πρωθυπουργός), θεωρείται πραγματιστής που κοιτά μπροστά και δεν θέλει να αναλωθεί σε βαλκανικές ιστορικές συζητήσεις. Όμως κι αυτός θα πρέπει να είναι προσεκτικός με τους κυβερνητικούς εταίρους του, όπως απέναντι στο εν μέρει εθνικιστικό σοσιαλιστικό κόμμα. Και όχι μόνο γι αυτό. Τα ανακλαστικά έχθρας κατά της Βόρειας Μακεδονίας έχουν βαθύτερα αίτια από ό,τι γνωρίζουν πολλοί. Ακόμη και ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, όπως και ο προκάτοχός του, βρίσκονται στην ίδια εθνικιστική γραμμή. Με τη διαφορά ότι στο εξωτερικό δεν υπέπεσε νωρίτερα στην αντίληψη, επειδή οι θέσεις της Βουλγαρίας βρίσκονταν πάντα στην σκιά της ηχηρής διαφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για την ονομασία”.

Μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών οι βουλγαρικές αξιώσεις είχαν μείνει στη σκιά της διαμάχης για το όνομαΜέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών οι βουλγαρικές αξιώσεις είχαν μείνει στη σκιά της διαμάχης για το όνομα

Ο Γερμανός αρθρογράφος αναφέρεται στον κατάλογο αιτημάτων που θέτει η Σόφια και ο Βούλγαρος πρόεδρος ώστε να δώσει το πράσινο φως στην ένταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ. Ανάμεσά τους η απαγόρευση “ρητορικής μίσους” των Σκοπίων. “Ο Ράντεφ ζητά από τα Σκόπια να λογοκρίνουν τη εσωτερική συζήτηση, όπου όμως αυτό που αντιλαμβάνεται ως ´ρητορική μίσους´ είναι αξιοσημείωτο” αναφέρεται στο άρθρο. “Αναφέρεται στην περίοδο από το 1941 μέχρι το 1944, κατά την οποία η Βουλγαρία ήταν εταίρος του χιτλερικού άξονα, ο οποίος είχε καταλάβει μεγάλο τμήμα της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας καθώς και τμήματα της βόρειας Ελλάδας. Η Σόφια ακολούθησε μια ανελέητη πολιτική εκβουλγαρισμού. Οι περίπου 7.000 Εβραίοι της Βόρειας Μακεδονίας μεταφέρθηκαν από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής σε γκέτο και στη συνέχεια στην Τρεμπλίνκα. Παρόλα αυτά η Βουλγαρία επιμένει στην απαγόρευση της ρητορικής μίσους επειδή στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχουν πλακέτες ή μνημεία που θυμίζουν την `φασιστική βουλγαρική κατοχή´. Αναρωτιέται όμως κανείς τι εννοεί με τη ρητορική μίσους”.

O „ταλαντούχος” κύριος Λάουτερμπαχ  

Μετά την παρουσίαση χθες από τον Όλαφ Σολτς και των 7 υπουργών από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο δρόμος άνοιξε για την εκλογή και ορκωμοσία του στη Βουλή ως νέου καγκελάριου της Γερμανίας και ως επικεφαλής κυβέρνησης τρικομματικού συνασπισμού. Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει ιδιαίτερα την επιλογή του Καρλ Λάουτερμπαχ για το αξίωμα του υπουργού Υγείας της νέας κυβέρνησης. Ο Λάουτερμπαχ, ο ίδιος γιατρός, επιδημιολόγος με λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό, ξεχώρισε από το ξεκίνημα της πανδημίας με συνεχείς παρεμβάσεις και παραινέσεις για αυστηρότερα μέτρα,  σε σημείο που να γίνει το “υγειονομικό” πρόσωπο του SPD και ευρύτερα γνωστός. Πολύ περίμεναν – άλλοι ζητούσαν μάλιστα – να αναλάβει το υπουργείο Υγείας. Και όμως η επιλογή του γι αυτό το υπουργείο αποτέλεσε έκπληξη. “Επειδή”, όπως σημειώνει το ntv, „το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν η δημοσιογράφος Αννε Βιλ τον ρώτησε εάν του τηλεφώνησε ο Όλαφ Σολτς για να του ανακοινώσει ότι θα είναι ο επόμενος υπουργός Υγείας, ο Λάουτερμπαχ απάντησε ότι είναι κομματικός στρατιώτης του SPD και ότι δεν πρόκειται να γίνει υπουργός”. Προφανώς, όμως σύμφωνα με μια εκδοχή, ήδη γνώριζε για την υπουργοποίησή του, αλλά δεν ήθελε να την επιβεβαιώσει στον “αέρα” μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

Στις πλάτες του Λάουτερμπαχ η πανδημική πολιτική της νέας γερμανκής κυβέρνησηςΣτις πλάτες του Λάουτερμπαχ η πανδημική πολιτική της νέας γερμανκής κυβέρνησης

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, “από την έναρξη της πανδημίας, μαζί με τον μέχρι τώρα υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, κανένα άλλο πρόσωπο δεν είναι τόσο παρόν όσο ο Καρλ Λάουτερμπαχ” σχολιάζει η Rheinpfalz. „Είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε τοκ σόου, ο Σοσιαλδημοκράτης έλεγε ασταμάτητα τις θέσεις του, … τώρα μπορεί και πρέπει να δείξει ότι ξέρει όχι μόνο να μιλά με σύνεση, αλλά και ότι είναι σε θέση να οργανώσει κιόλας τον αγώνα κατά της πανδημίας. Ο προκάτοχός του έφτασε πολύ συχνά στα όριά του. Ο Λάουτερμπαχ έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας καλός υπουργός Υγείας”.

Η Nürnberger Nachrichten παραθέτει ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, αλλά ενδεικτικό του ρεύματος αποδοχής του Λάουτερμπαχ ακόμη και στην αντιπολίτευση. “Όταν ακόμη και ένας Χριστιανοδημοκράτης, ο Πέτερ Αλτμάιερ, ξεκινά την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου ως υπουργός Οικονομίας συγχαίροντας τον Λάουτερμπαχ, αυτό δείχνει ότι όχι μόνο η πλειοψηφία του λαού, αλλά και η αντιπολίτευση επιθυμούσε να αναλάβει αυτό το πόστο. Ήταν κάτι σαν δημοψήφισμα. Τώρα του δίνεται η ευκαιρία. Αλλά εάν τα καταφέρει, μένει να αποδειχθεί”.

Επ΄αυτού η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει αμφιβολίες. “Οι ικανότητές του μπορεί να του γίνουν εμπόδιο γιατί ιδιαίτερα στην πανδημία ο υπουργός πρέπει να αναθέτει αρμοδιότητες, να αφήνει χώρο” σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας. “Και ο Λάουτερμπαχ δεν είναι γνωστός γι αυτό. Επιπλέον οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του συνίστανται στο να κάνει το σύστημα υγείας και περίθαλψης βιώσιμο, προσιτό. Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του για τη θέση του υπουργού Υγείας είπε ότι δεν προτίθεται χωρίς σοβαρό λόγο να περικόψει κάποιες παροχές. Ο εξ αρχής αποκλεισμός λόγω της επιτακτικής ανάγκης συμπίεσης του κόστους (για την υγεία) είναι δυστυχώς το πρώτο λάθος του διορισθέντος υπουργού Υγείας”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου 

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα