Ο κόσμος, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε

27/6/21 | 0 | 0 | 307 εμφανίσεις

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής λέει ότι η χώρα του δεν δικαιούται να νουθετεί τους πολίτες της Κεντρικής Ευρώπης.

«Οι διαφωνίες είναι απολύτως θεμιτές. Κάθε φορά που συναντώ τον Βίκτορ Ορμπαν, του εξηγώ με ακρίβεια όσα σφάλματα εκτιμώ ότι διαπράττει», αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι τα μόνα αρμόδια να αποφασίσουν εάν οι πρωτοβουλίες του Ορμπαν είναι νόμιμες.

Ο Σόιμπλε, που απέκτησε τη φήμη του «νεκροθάφτη» της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αποδεικνύει με τη στάση του απέναντι στην Κεντρική Ευρώπη ότι πρώτο του μέλημα είναι πάντα το συμφέρον της Ε.Ε. Εκλέγεται βουλευτής αδιαλείπτως από το 1972 μέχρι σήμερα –είναι ο μακροβιότερος ένοικος της Μπούντεσταγκ–, ενώ ούτε η απόπειρα δολοφονίας του, το 1990, ανέκοψε την πολιτική του σταδιοδρομία, παρότι τον καθήλωσε σε αμαξίδιο.

Παρά τις συχνές συγκρούσεις του με τη Μέρκελ, ο Σόιμπλε παρέμεινε πιστός στην καγκελάριο, παρότι η ίδια του αρνήθηκε τη μεγάλη του φιλοδοξία να γίνει πρόεδρος της χώρας. Χάρη στο πολιτικό του βάρος κατάφερε να μεταμορφώσει τον γραφειοκρατικό και εθιμοτυπικό θώκο του προέδρου της Βουλής σε πόλο άσκησης ουσιαστικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, από τη θέση αυτή, κατάφερε να τιθασεύσει τα λαϊκίστικα ξεσπάσματα των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. έχει βάλει στο στόχαστρό του ο Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη απέτυχαν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη, λέει, οφείλει να γίνει πιο ευαίσθητη στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη-μέλη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απόρριψη μεταναστών από συγκεκριμένες εθνικότητες ή θρησκείες.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/7/21 | (0 σχόλια)
    Οι Αττίλες, με τον προχθεσινό, είναι τέσσερις. 1ος 20 Ιουλίου 1974 2ος 14 Αυγούστου 1974 3ος 14 Νοεμβρίου 1983 (Ανακήρυξη ψευδοκράτους) 4ος 20 Ιουλίου 2021 Η Τουρκία προχωρά και εμείς μετράμε. Συνήθης τακτική από τότε που, ουσιαστικά, παραδοθήκαμε. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι διαφορετικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο