Ο Κυριάκος και η «έξοδος» στην ΕΕ: Τα σενάρια στο παρασκήνιο για το μέλλον του πρωθυπουργού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παρά τις διαψεύσεις και τη στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπάρχει αρκετός «καπνός».

Μπορεί να στηρίζει ανοιχτά και δημοσίως την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν, αλλά όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις μύχιες σκέψεις του πρωθυπουργού, επιμένουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να είναι έτοιμος, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν το καλοκαίρι, να διεκδικήσει ένα υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό πόστο.

Βεβαίως, παρά τη στρατηγική που ακολουθεί με απόλυτη ευλάβεια – συχνά κόντρα στα εκλογικά συμφέροντα του κόμματος του οποίου ηγείται – ο πρωθυπουργός, το εγχείρημα του Κ. Μητσοτάκη δεν είναι εύκολο. Διότι μπορεί αρκετοί στους διαδρόμους της Ε.Ε. να εκφράζουν προβληματισμό για το αν θα μείνει ως το τέλος της κούρσας η κ. Φον ντερ Λάιεν αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την κατάληξη. Όσοι υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητά της είναι αδύναμη και θα τεθεί εν αμφιβόλω, στηρίζονται σε δύο τινά: Στον ορατό κίνδυνο οι Ευρωκάλπες να αναδείξουν ιδιαίτερα ενισχυμένη την ακροδεξιά και αδυνατισμένο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα –οπότε οι πολιτικοί συσχετισμοί θα μεταβληθούν– και σε υποθέσεις σκανδάλων στις οποίες έχει εμπλακεί το όνομά της, με κορυφαία αυτή των εμβολίων Pfizer για τον κορονοϊό.

Ακόμα όμως κι αν επιβεβαιωθεί η παραπάνω πρόβλεψη, τότε επίσης δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι ο διάδοχος της στην Κομισιόν θα είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός. Κι ας έχει το κόμμα του τα πιο ισχυρά ποσοστά μεταξύ των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων. Κι ας έχει «πλασαριστεί» ο ίδιος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποσπώντας τα εύσημα κορυφαίων Ευρωπαίων, με πιο πρόσφατα αυτά της ίδιας της κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία Μητσοτάκη – φον ντερ Λάιεν

Οι γνώστες του παρασκηνίου λένε ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία «κυρίων» μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και της προέδρου της Κομισιόν, στην οποία και κατέληξαν το περασμένο καλοκαίρι όταν ο πρωθυπουργός φιλοξένησε την κ. φον ντερ Λάιεν στην Κρήτη. Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης τη διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει ενεργά την υποψηφιότητά της –όπερ και εγένετο– αλλά στην περίπτωση που αποσυρθεί από την κούρσα για οποιοδήποτε λόγο, θα στηρίξει η ίδια τη δική του.

Εκτός από την προεδρία της Κομισιόν, μετά τις Ευρωεκλογές θα «αδειάσει» και η θέση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, ωστόσο όλοι προεξοφλούν ότι θα την καταλάβει ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ. Ρούτε, ο οποίος, ήδη απολαμβάνει της στήριξης των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Παρ ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργεί συστηματικά το προφίλ του στην ευρωπαϊκή διεθνή σκηνή.

https://www.ieidiseis.gr/politiki/238557/o-kyriakos-kai-i-eksodos-stin-ee-ta-senaria-sto-paraskinio-gia-to-mellon-tou-prothypourgoy

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αφού δεν είναι statesman για την Ελλάδα θα τον ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;;;.
    Μη δείχνετε τόσο απελπισμένο όσοι ”αγαπάτε” τον κ. Μητσοτάκη, γιατί τι θα πάθετε αν τον ξαναψηφίσουν οι Έλληνες και το 2027.
    Πως δηλαδή ο Κολ και η κ. Μέρκελ ήταν πρωθυπουργοί της Γερμανίας για 16 χρόνια.
    Φυσικά εξαιρούμε τους ”δημοκράτες” κ.κ. Πούτιν και Έρντογαν .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα