Ο ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Υπάρχουν ορισμένες ειδήσεις στρατιωτικού περιεχομένου που προκαλούν αίσθηση και αφορούν και στην Ελλάδα.
1.-Βρετανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα δεν μπορεί να εγκαταστήσει τις υποδομές για εκτόξευση πυραύλων, λόγω έλλειψης πόρων και στη θέση τους εγκατέστησε γυμναστήριο για τους ναύτες. Τα βρετανικά πλοία τα οποία συμμετέχουν στην επιχείρηση κατά των Χούθι, κρύβονται πίσω από τα αμερικανικά για να προστατευθούν.
2.- Το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ λόγω μηχανικής βλάβης.
3.- Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι έτοιμες για πολεμικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, εκτιμά η Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει ποτέ στρατιωτική ή πολεμική ετοιμότητα χωρίς ακμάζουσα βιομηχανική βάση και χωρίς μία προσφορά που να μπορεί να προσελκύσει, να αναπτύξει και να διατηρήσει αρκετό προσωπικό εξειδικευμένο για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες και εξελισσόμενες στρατιωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως έθνος»
4.- Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν επίθεση στο Ιράν.
5.-Ενώ οι ΗΠΑ αναχαίτιζαν πυραύλους των Χούθι μερικά λεπτά πριν πλήξουν τον στόχο τους, τις τελευταίες ημέρες ο χρόνος αναχαίτισης περιορίσθηκε σε 4 δευτερόλεπτα.
Αυτό είναι ένα στοιχειώδες περίγραμμα από το οποίο μπορείτε να αντιληφθείτε το περιβάλλον στο οποίο θα σταλεί η φρεγάτα Ύδρα (συγκροτημένη μετά από κανιβαλισμό οτιδήποτε διαθέτει το ναυτικό) στην Ερυθρά Θάλασσα.
Βεβαίως, η φρεγάτα θα συμμετάσχει σε αποστολή της Ε.Ε. και όχι των ΗΠΑ. Υπάρχει μια διαφορά στης αποστολές. Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χτυπά τους Χούθι μέσα στο έδαφος της Υεμένης. Της Ε.Ε. θα επιδιώξει αμυντική προστασία των πλοίων. Δεν θα επιτεθεί, δηλαδή, στο έδαφος της Υεμένης αλλά θα προστατεύει τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά. Το ερώτημα είναι πως θα τα προστατεύει;
Οι πιθανές περιπτώσεις είναι δύο. Με κομάντος που θα αντιμετωπίζουν προσπάθειες των Χούθι να επιβιβαστούν και να καταλάβουν πλοίο. Κάτι που μπορεί να υποθέσει κανείς πως με μεγάλο ρίσκο θα είναι πιθανό να το πετύχει η αποστολή. Η δεύτερη, αποκρούοντας τους πυραύλους των Χούθι. Η ελληνική φρεγάτα, από όσα λίγα γνωρίζω, δεν έχει τέτοιες δυνατότητες. Οι βρετανοί στην ανάλογη περίπτωση της συμμετοχής τους στην αμερικανική επιχείρηση δεν έχουν χρήματα να τοποθετήσουν τα αντιπυραυλικά συστήματα. Στη θέση τους έβαλαν γυμναστήριο. Θα τα καταφέρουν οι άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις; Ή θα κρύβονται πίσω από τους Αμερικανούς;
Αλλά το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι λόγω της ιστορίας απολαμβάνει μιας εκτίμησης στην περιοχή την οποία ο Μητσοτάκης διαλύει με την μονομερή πολιτική του. Η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο. Αλλά όχι προβολής σκληρής ισχύος την οποία δεν διαθέτει σε τέτοιο περιβάλλον. (Το να είσαι παρών και να κρύβεσαι πίσω από τους Αμερικανούς δεν προβάλεις σκληρή ισχύ. Ούτε σε τιμά).
Ο ρόλος της Ελλάδας που θα ωφελούσε όλους (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιράν, Παλαιστινίους κα) θα ήταν μια υψηλού επιπέδου διαμεσολάβηση στο όνομα του πολιτισμού και των ανθρωπιστικών αξιών. Στον βούρκο που έχουν μπλέξει όλοι θα το χρειαστούν το επόμενο διάστημα.
Αλλά ένας τέτοιος ρόλος απαιτεί υψηλές ικανότητες που η αθηναϊκή ολιγαρχία δεν διαθέτει.
Γι αυτό, προκειμένου να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό, ας καθίσουν στα αυγά τους.
Ας κλωσήσουν τα παράγωγα της διαφθοράς τους.
Στη φωτογραφία, το γυμναστήριο σε βρετανικό πλοίο στην Ερυθρά
spot_img

18 ΣΧΟΛΙΑ

 1. “στο όνομα του πολιτισμού και των ανθρωπιστικών αξιών”

  σε αυτή την βάση θέλετε να δομήσουμε μια οποιοαδήποτε αξιόπιστη παρουσία στην διεθνή πολιτική σκηνή;

   • Να βγούμε δηλαδή για ψώνια με ένα νόμισμα το οποίο δεν αποτελεί μέτρο για την αξία των πραγμάτων τα οποία έχουν ζήτηση και προσφορά.

    • 1.- Αν και βλέπω τα πράγματα απο την ανθρωπιστική φιλοσοφία όπως επανειλημμένως έχω γράψει, ακόμη και αν προσχωρήσω στην δική σας αντίληψη (να βγούμε στην πιάτσα με τα πιστόλια στα χέρια), η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο εκτόπισμα. Δεν μπορεί να τα καταφέρει και το απέδειξε οπουδήποτε ενεπλάκη μετά το 1974.
     2.-Θα μπορούσε να τα καταφέρει αξιοποιώντας το πολιτισμικό διαχρονικό στίγμα του ελληνισμού. Αλλά η σημερινή Ελλάδα και οι σημερινοί Έλληνες ούτε εκεί μπορούν να τα καταφέρουν. Ο τρόπος που κινείται η χώρα στη Μέση Ανατολή αυτό αποδεικνύει.
     3.-Τι μένει; Ένα υπόδουλο μόρφωμα ου αυτοαποκαλείται κράτος, μια αποικία με μητρόπολη την Αθήνα, με μια ολιγαρχία εξαιρετικής υποκουλτούρας που πνίγει και την χώρα και τον λαό της.

     • Αφού συμφωνούμε στο 1. και στο 3. τίθεται άμεσα το ερώτημα για ποιόν λόγο να απαιτούμε κάτι καλύτερο. Εκεί είναι η ουσία της διαφωνίας μου.

 2. Εγώ θα ήθελα να ανακοινώσουν δημοσίως -όσα μπορεί να ανακοινωθούν-οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες (επιτελείς και μάχιμοι , με μούσια ή χωρίς του Πολεμικού Ναυτικού μας ) και όχι οι αφυπηρετήσαντες συνάδελφοί τους και λοιποί επαϊοντες, που χωρίς επίσημες- άκρως απόρρητες- πληροφορίες ”λένε το κοντό και το μακρύ τους ”,βασιζόμενοι σε άρθρα του ξένου τύπου και των ιστοτόπων , που ως ξενόγλωσσοι διαβάζουν.
  ΤΕΛΟΣ γυμναστήρια σαν τις φωτογραφία διαθέτουν όλα τα πλοία ,πολεμικά και εμπορικά -μικρά και μεγάλα- .
  Πως να ξεμουδιάσεις όταν ταξιδεύεις μήνες;;;.
  Υ.Γ Μου άρεσε ο τίτλος του άρθρου και γιαυτό θα τον γράψω ολόκληρο ”που πας ρε Κραμήτρο;;”. Καλή συνέχεια σε όλους.

  • χρόνια τώρα υποστηρίζω ότι πρέπει να απολυθούν όλοι οι Έλληνες αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.

 3. Σέ πολλές επιχειρήσεις συμφερόντων άλλων δυνάμεων έχει πάει ελληνικό πλοίο… Αλλά όι περισσότερες ήταν κατά κάποιον τρόπο “νεροβραστες”…. αυτή τή φορά νομίζω είναι άκρος επικίνδυνη καί όι χουτι από ότι έχουμε ακούσει έχουν πολλές πληροφορίες… μπορεί νά την “πέσουν” στο ποίο αδύναμο…. αν για κάποιον λόγο ξεκόψει απο την ομπρέλα τών ΗΠΑ…. ό Θεός νά βάλει τό χέρι τού…
  ΥΓ: Νομίζω ότι καί όι παραιτήσεις, εκτός τών άλλων, έγιναν καί για αυτό τόν λόγο … απλά δεν τό λένε…

  • είμαστε νομίζω η μοναδική παγκοσμίως χώρα η οποία έχει στρατό μόνο όσο επικρατεί ειρήνη…
   Τα ίδια και με τους αστυνομικούς. Βγήκαν σε πορεία και ζήτησαν από τους πολιτικούς, ούτε λίγο ούτε πολύ, να σταματήσει η εγκληματικότητα…

   • Να μαρτυρήσω ότι αυτή η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία της Αστυνομίας ξεκίνησε με την γνωστή κυβέρνηση της Αλλαγής , όταν ενοποιήθηκαν τα δύο Αστυνομικά Σώματα ,για να ελεγχθεί η ένοπλη ”άτιμη Χωροφυλακή”, στην οποίαν επικρατούσε το πνεύμα ”εν παντί τόπω και χρόνω εν υπηρεσία” , ενεργούσε με αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο και δοσιδικούσε βάσει του στρατιωτικού ποινικού δικαίου στα στρατιωτικά ποινικά δίκαια.
    Πού σκέψη για τον φθοροποιό της όποιας πειθαρχίας συνδικαλισμό , τν οποίον και αυτόν τον καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνήσεις του στην 10ετία του 1990 .
    Τώρα -αν πρέπει να γίνει κάτι – είναι η αυτοκατάργησή της και η δημιουργία μιας Αστυνομίας για την καθημερινότητα (χωρίς τις χαλαρές Δημοτικές ) , μιας Αστυνομίας για την εγκαταλειφθείσα ύπαιθρο και μιας τύπου FBA ,για να τις αισθανθούν οι νόμιμοι και παράνομοι Έλληνες.
    Δυστυχώς ΟΜΩΣ με την σημερινή Αστυνομία και με όλο το κουρασμένο Δημόσιο μεγάλωσαν οι μισοί Έλληνες , που δεν θέλουν να τα αλλάξουν -ίσως επειδή ψήφιζαν την Αλλαγή, που όχι μόνο άλλαξε ,αλλά τα αναποδογύρισε όλα που τώρα μας βλάπτουν.

    • να υπενθυμήσω κι εγώ, ότι από την εποχή της “Αλλαγής” ο ελληνικός λαός ψήφισε:

     1. το 2004 την επανίδρυση του κράτους,
     2. το 2012 την εφαρμογή των μνημονίων,
     3. το 2019 το επιτελικό κράτος,

     και όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε καί οι δύο, επιμένει η αριστερά να κάμει κουμάντο στα πανεπιστήμια.

     Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ των ελληνικό λαό, όσον αφορά τις επιλογές του, αλλά δεν μπορώ να ακούω άλλο το επιχείρημα ότι δεν φταίνε οι παρούσες κυβερνήσεις για τα προβλήματα τα οποία δημιούργησαν οι προηγούμενες. Στο κάτω κάτω, οι κυβερνητικές αλλαγές γίνονται ακριβώς με την υπόσχεση ότι η νέα κυβέρνηση θα λύσει καί αυτά τα προβλήματα και δεν θα ασχολείτε μόνο με εκείνα τα οποία θα δημιουργήσει η ίδια…

     • Επειδή γράψατε κάτι σκωπτικό για την Αστυνομία μας σας ”οριοθέτησα” την κατάστασή της και τις κατ’εμέ προοπτικές της .
      Όσο για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και τον καταλογισμό τους σαυτές, να θυμηθείτε το προπατορικό αμάρτημα του Αδάμ και της Εύας ,που μέχρι την έλευση του Χριστού είχαμε και οι μη χριστιανοί ακόμη έχουν .
      Νομίζετε ότι οι επόμενες του 2004 κυβερνήσεις και οι σημερινές μπορούν να επαναφέρουν τον πολυτονικό στη γλώσσα ,την μπλε σχολική ποδιά που σαν σήμερα το 1982 την κατάργησε η τότε κυβέρνηση , την κατάργηση των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων που διοικούν τα πανεπιστήμια , τον διαχωρισμό της Αστυνομίας και τον σκληρό τον συνδικαλισμό σαυτήν , την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ή την κατάργηση του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων που θα ψηφισθεί σε δέκα μέρες;;;.
      Μα θα μου πείτε τα τόσα ΘΑ που ακούσαμε πιστέψαμε. Απαντώ κακώς τα πιστέψατε .
      Εν κατακλείδι φίλε μου δεν είναι υπερβολή να υποστηρίζουμε πως οι πέντε μονοκομματικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ”μπετονάρισαν” τόσο πολύ την πολυκατοικία της Ελληνικής Πολιτείας , που με όλα τα στραβά της επιβίωσε και θα επιβιώσει και τον επόμενο αιώνα.
      ”Χριστό δεν περιμένουμε να μας απαλλάξει από το προπατορικό αμάρτημα τους”.
      Δεν σας κάνει εντύπωση πως παρά τα μικρά σημερινά ποσοστά της -γύρω στο 35% – με Αρχηγούς Β’ Εθνικής κατηγορίας η ΑΛΛΑΓΗ δεν χάνει ούτε στα Πανεπιστήμια ,ούτε στους αγρότες και ανάγκασε και την κυβέρνηση να φέρει προ των ευρωεκλογών και για λόγους ψηφοθηρικούς και νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ,που πρώτοι αυτοί θα τον ψηφίσουν με τα δυο τους χέρια;;.
      ΟΠΩΣ ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΤΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ’73 ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ -ΚΑΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ-ΟΛΟΙ ΜΑΣ ,ΟΤΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ 1981 ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 2004 Ή ΤΟ 2019 .
      Ο αγώνας συνεχίζεται και όποιος αντέξει.
      Καληνύχτα

 4. Φυσικά και χάνει στα πανεπιστήμια η αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και στην δική μου εποχή η ΔΑΠ / ΝΔΦΚ έβγαινε μονίμως πρώτη στις φοιτητικές εκλογές.
  Το θέμα είναι ότι η ΝΔ είναι το κόμμα εκείνο το οποίο πριν τις εκλογές αγωνίζεται με τους δεξιούς εναντίον όλων των υπολοίπων και μετά τις εκλογές με όλους τους υπόλοιπους εναντίον τους δεξιούς.

  • Και εμείς οι άλλοι -μα το ναι- πότε θα πούμε ότι οι τρεις λαϊκιστές Ανδρέας ,Γιωργάκης και Τσίπρας και έβλαψαν κοινωνικο-οικονομικο- πολιτικώς την Ελλάδα και άφησαν πολλούς κληρονόμους που δεν αφήνουν όσους διαδόχους τους στην πρωθυπουργία να την επαναφέρουν στα καλά παλιά και να την εκσυγχρονίσουν.
   Εκτιμώ πως αν και οι τρεις δεν απαξιωθούν εκ των αποτελεσμάτων των πρωθυπουργιών τους δεν θα έχουμε ελπίδα δημιουργίας σοβαρού κράτους με λογικούς και δημοκράτες Έλληνες , που θα υποτάσσονται στους νόμους και δεν θα θέλουν την εδώ και τώρα εκπλήρωση όλων των επιθυμιών τους και γιατί έτσι τους αρέσει και ”γουστάρουν να ούμε”.

   • είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω την αρχική μου τοποθέτηση. Οπωσδήποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει αρκετά μεγάλο μέρισμα στην πορεία της χώρας, αλλά η αποβιομηχάνιση της Ελλάδος ξεκίνησε με τον Καραμανλή. Σίγουρα ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μέρισμα αλλά δεν μπορεί να ξεχάσουμε ότι μεσολάβησε η πενταετία του Καραμανλή του νεότερου και τέλος πριν ο κόσμος ψηφίσει Τσίπρα, ψήφισε Σαμαρά.
    Δεν είναι λοιπόν τόσο απλά τα πράγματα.
    Σοβαρό κράτος, όπως έχω ξαναπεί, θα αποκτήσουμε μόνο όταν θα έχουμε ένα ελληνικό κράτος το οποίο δεν θα πιθηκίζει τις δυτικές κοινωνίες αλλά και δεν θα ντρέπεται για την δημοτική γλώσσα.

    • Χωρίς καμιά αντιπαπανδρεϊκή διάθεση ,αλλά αντισοσιαλιστική σίγουρα γιατί μας οδήγησε από το 1981 μέχρι το 1993 στον ισοπεδωτικό τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό -δεν θα δυσκολευτούμε αμφότεροι να αποδώσουμε τις όποιες ευθύνες για την σημερινή κατάντια μας -που κρατάει χρόνια-αν ανατρέξουμε στην διάρκεια των μονοκομματικών κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ (από το 1974-2011) με δεκαπέντε χρόνια η πρώτη και με είκοσι δύο το δεύτερο και κυρίως εάν αναζητήσουμε στα ΦΕΚ τους καταστροφικούς νόμους που ψηφίσθηκαν και από τις δύο κυβερνήσεις .ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ. Κάποιος βέβαια θα υπερέχει, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγκριση.
     Το κακό με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι και οι κληρονόμοι του Ανδρέα ,Σημίτης και λοιποί (σημερινό Πασόκ και Σύριζα, που μετά τον κ. Κασσελάκη θα τα βρουν ) ακολουθούν την ίδια λεκτική και κυβερνητική τακτική και φυσικά οι κακόμοιροι ”δεν ξεχνούν τι σημαίνει Δεξιά”, μια Δεξιά όμως που εδώ και πέντε χρόνια με τον κ. Μητσοτάκη τους πλαγιοκοπεί από τα αριστερά ΚΑΙ με την οικονομική της πολιτική ΚΑΙ την κοινωνική της πολιτική -τώρα έντονα με τον νόμο για τον γάμο των ομοφύλων-, κρατώντας μόνο ως Δεξιά την προσήλωσή της στα εθνικά θέματα και την συνέπειά της στις συμμαχικές και εταιρικές Συμφωνίες μας.
     Υ.Γ Ο συσταυρωμένος του Χριστού ληστής πήγε μαζί του στον Παράδεισο ,αφού όμως πρώτα ομολόγησε .Από τους δικούς μας πολιτικούς που εκ των αποτελεσμάτων της πολιτικής τους έβλαψαν την Πατρίδα και τον Ελληνισμό κανένας τους δεν ψέλλισε τα χοντρά έστω λάθη του -διχασμούς ,”εμφύλιο”-‘Ιμια κλπ , Χρηματιστήριο , πτώχευση και το αγχωτικό πρώτο 6μηνο του 2015. ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ .

     • Δεν βλέπω σε τί χρησιμεύει η εμμονή με το ΠΑΣΟΚ. Εάν η ΝΔ είχε την πεποίθηση ότι δεν μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση δεν έπρεπε ποτέ να διεκδικήσει την εξουσία. Θα μπορούσε να ενθαρρύνει δικτατορία.
      Αν και είμαι δεξιός, ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω την λογική ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι.
      Στην Μικρά Ασία, στην Κύπρο όπως και στην χρεοκοπία του 2008. Πάντα αυτή η παραπομπή σε αυτούς που προηγήθηκαν.

 5. Δεν είναι ύβρις για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας -που εγκαθίδρυσε την αβασίλευτη Δημοκρατία μας το 1974- να ενθαρρύνει δικτατορία;;;,
  Και άλλοτε το έγραψα -επειδή και ιστορικώς προκύπτει- .
  Ο Κων/νος Καραμανλής -ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας -δεν είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος που ενεθάρρυνε στρατιωτικά κινήματα ή επωφελούνταν από αυτά .
  Αν διαφωνείτε ,διαφωνείτε με την Ελληνική Ιστορία από το 1915-1935.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα