Ο Ιωσήφ και η Μαρία στη φυλακή

4/12/20 | 0 | 0 | 244 εμφανίσεις

Μια αλλιώτικη φάτνη. Ο καλλιτέχνης Ρούντι Μπάνβαρντ έβαλε τον Ιωσήφ και την Παναγία στη φυλακή θέλοντας να υπενθυμίσει πως και οι άνθρωποι που είναι στο περιθώριο έχουν ανάγκη από τη σκέψη μας.

Είναι μια ασυνήθιστη εικόνα για μια σκηνή γέννησης. Η Μαρία και ο Ιωσήφ δεν βρίσκονται στον στάβλο στη Βηθλεέμ, αλλά στην αίθουσα επισκεπτών μιας φυλακής. Ο φυλακισμένος Ιωσήφ είναι χαρούμενος με την επίσκεψη της αρραβωνιαστικιάς του Μαρίας με το μωρό.  Αντί για τους βοσκούς, δύο αστυνομικοί και ένας δικηγόρος με χαρτοφύλακα και γυαλιά ηλίου είναι μάρτυρες για το τι πραγματικά συνέβη. Η «φάτνη της φυλακής»  από τον γλύπτη Ρούντι Μπάνβαρντ, εκτίθεται από την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στις φυλακές της Καρλσρούης.

O γλύπτης Ρούντι Μπάνβαρντ επί τω έργω O γλύπτης Ρούντι Μπάνβαρντ επί τω έργω

Ο  καλλιτέχνης θέλει με χιούμορ να μας κάνει να σκεφθούμε και τοποθετεί τη φάτνη στο κουφάρι μιας παλιάς τηλεόρασης. Από πάνω αστράφτει το άστρο της Βηθλεέμ. Οι άγγελοι αντί για λευκά ενδύματα, άρπες και βιολιά, εμφανίζονται στη στέγη της φάτνης ως ροκ μουσικοί με καπέλο, γυαλιά ηλίου και ηλεκτρικές κιθάρες. Τους μουσικούς έχει εμπνευσθεί από το αμερικανικό ροκ συγκρότημα ZZTop.

Η ασυνήθιστη αυτή φάτνη στόχο έχει να μας κάνει να σκεφθούμε πάνω στη δική μας κατάσταση και στη σχέση μας με τους άλλους, δηλώνει ο καλλιτέχνης στο Ευαγγελικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, οι βοσκοί είναι οι πρώτοι που έρχονται στη χριστουγεννιάτικη φάτνη, παρόλο που ήταν κοινωνικά απαξιωμένοι εκείνη την εποχή και θεωρούνταν περιθωριακοί.

Μια χιλιοειπωμένη ιστορία … αλλιώς

Και σήμερα όμως υπάρχουν άνθρωποι στο περιθώριο. Άνθρωποι που εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή. «Μεταφέρω μια ιστορία που έχει ειπωθεί εκατομμύρια φορές», λέει ο καλλιτέχνης, ο οποίος ζει στο Μπερχτεσγκάτεν και έμαθε στο Ομπεραμεργκάου να φτιάχνει φάτνες. Η ιστορία του Ιησού πριν από 2.000 χρόνια «δεν είναι μια ρομαντική οικογενειακή ιστορία αλλά μια σκληρή πραγματικότητα», λέει. Με τις εγκαταστάσεις του θέλει να αφήσει ένα αποτύπωμα, ένα ερέθισμα για σκέψη.

Η πολύ αλλιώτικη φάτνη Η πολύ αλλιώτικη φάτνη

Έτσι, ο Γερμανός ξυλογλύπτης λαξεύει τις φιγούρες του παραδοσιακά σε ξύλο φλαμουριάς και τις περνάει μετά με γυαλιστερό χρώμα. Διηγείται τη χριστουγεννιάτικη ιστορία σε διαφορετικό μέρος κάθε χρόνο: σε ένα βενζινάδικο, σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, σε ένα εργοτάξιο και φέτος σε μια φυλακή. Έργα του βρίσκονται σε διάφορα μουσεία, όπως το Bαυαρικό Εθνικό Μουσείο στο Μόναχο. Το 2018 ο καλλιτέχνης έλαβε το βραβείο Heinrich Tenhumberg.

Η φάτνη στο μαύρο κουτί της τηλεόρασης είναι μια “λαμπρή ιδέα”, δηλώνει ο Μίχαελ Ντρέσερ, καθολικός ιερέας στις φυλακές της Καρλσρούης. Η τηλεόραση παίζει για τους κρατουμένους εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και είναι επίσης ένα «παράθυρο στον έξω κόσμο». Από τότε που οι συσκευές επετράπησαν στα κέντρα κράτησης στη δεκαετία του 1990, οι καθημερινές συγκρούσεις μειώθηκαν σημαντικά.

Τα Χριστούγεννα είναι μια δύσκολη γιορτή για τους κρατουμένους που λαχταρούν την οικογένειά τους και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Κριστίνε Συς Ντέμουτ (EPD)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

DW

Category: Φάκελος Καλοκαίρι

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας