Ο Ιταλός Κόντε, ο Λίβυος Χάφταρ και ο Έλληνας Ντόκος…

18/12/20 | 1 | 0 | 364 εμφανίσεις

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε μετέβη στη Ανατολική Λιβύη και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Με την επίσκεψή του κατόρθωσε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ιταλών ψαράδων που κρατούνταν εκεί για περισσότερο από τρεις μήνες.

Η επίσκεψη έχει ενδιαφέρον διότι η Ιταλία σε γενικές γραμμές συντάσσεται με την πλευρά Σάρατζ, η οποία ελέγχει στη Δυτική Λιβύη, όπως δηλαδή και η Τουρκία. Παρά ταύτα, με τον πιο επίσημο τρόπο, η Ιταλία έδειξε σοβαρότητα. Συμπεριφερόμενη ορθολογικά από διπλωματικής απόψεως, η επίσκεψη στον Χάφταρ επί της ουσίας αναγνώρισε την πραγματικότητα στο έδαφος της αφρικανικής χώρας.

Ο Κόντε εξήγησε τις ιταλικές θέσεις στον συνομιλητή του, χωρίς να τις διαφοροποιήσει. Από μόνη της η επίσκεψη, όμως, έχει ισχυρή συμβολική σημασία, διότι αποτελεί πολιτική χειρονομία προς την πλευρά Χάφταρ. Εξάλλου, βρίσκεται σε εξέλιξη η διπλωματική διαδικασία που κάποια στιγμή ελπίζεται πως θα οδηγήσει σε ένα συμφωνημένο μέλλον για το μέλλον της Λιβύης.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν υπάρχει μια πολιτική αρχή που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας. Με βάση τα ανωτέρω, δεν μπορεί κανείς να μη θυμηθεί τις δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, όταν και είχε αποφανθεί ότι η “επένδυση” της Ελλάδας στον Χάφταρ ήταν αποτυχημένη. Ως επένδυση όριζε την πρόσκλησή του από το υπουργείο Εξωτερικών και την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Αδυνατώντας να αντιμετωπίσει με στρατηγική οπτική τα τεκταινόμενα και σχολιάζοντας με βάση τα γεγονότα μερικών ημερών, δήλωνε σε τηλεοπτική του παρουσία, ότι «είχε αλλάξει το μομέντουμ της σύγκρουσης», υπονοώντας αφελώς ότι η τάση στο πεδίο της μάχης είχε καθοδηγήσει την κίνηση της Αθήνας. Παράλληλα είχε πει ότι το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης απασχολούσε μόνο την Ελλάδα, παρότι όλοι –πλην αυτών που το υπέγραψαν– αναγνώριζαν ομολογούσαν ότι ήταν παράνομο με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Ντόκος θα αναθεωρήσει;

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Antonia Vassila says:

    Καλλίτερα τού πάει ο …στόκος,

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/1/21 | (0 σχόλια)
    Αλέξης Παπαχελάς Οι διερευνητικές συνομιλίες θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες. Η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει, με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια μπορεί, πως θα θελήσει να βάλει στην ατζέντα τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της ιδιοκτησίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας