Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε  ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με το Ριάντ και πολλές άλλες χώρες του Κόλπου.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία έρχεται εν μέσω μιας βαθύτερης νομισματικής κρίσης στην Τουρκία. Ερωτηθείς για τις εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια εμπορικής εκδήλωσης , ο Ερντογάν απάντησε λέγοντας ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί τη χώρα του Αραβικού Κόλπου τον επόμενο μήνα.

“Με περιμένει τον Φεβρουάριο. Έδωσε μια υπόσχεση και θα κάνω την επίσκεψή μου στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο”, είπε ο Ερντογάν σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ήδη τεταμένοι δεσμοί της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία έφτασαν σε νέο χαμηλό επίπεδο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε από μια ομάδα Σαουδάραβων πρακτόρων στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018. Μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε η επιχείρηση.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε να κατονομάσει απευθείας τον πρίγκιπα διάδοχο, αλλά είπε ότι η εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι προήλθε από τα «υψηλά επίπεδα» της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. Καθώς η Άγκυρα ερεύνησε και άσκησε δίωξη σε Σαουδάραβες αξιωματούχους ερήμην, το Ριάντ ξεκίνησε ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.

Η ανακοίνωση του Ερντογάν ακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν τον Απρίλιο και τον Μάιο, κατά τις οποίες οι δύο ηγέτες συζήτησαν για διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν να διατηρήσουν διάλογο. Στην πρώτη τουρκική επίσκεψη υψηλού επιπέδου μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξίδεψε στο Ριάντ τον Μάιο για να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν.

Ο Ερντογάν επιδίωξε επίσης να επιδιορθώσει τους δεσμούς με άλλες χώρες του Κόλπου μετά από χρόνια έντασης για ζητήματα όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, το μποϊκοτάζ του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, η εξομάλυνση των αραβικών χωρών με το Ισραήλ και η υποστήριξη της Τουρκίας στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και άλλα ισλαμιστικά κινήματα.

Τον Νοέμβριο, ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ταξίδεψε στην Τουρκία στην ανώτατη επίσκεψη των Εμιράτων στη χώρα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η Άγκυρα και το Άμπου Ντάμπι υπέγραψαν μια σειρά επενδυτικών συμφωνιών βάσει των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να επενδύσουν έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε τελικά να επαναφέρει τους πρεσβευτές της στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, όπου οι σχέσεις με την Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί λόγω της ανατροπής του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και της μεταχείρισης του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους.

https://www.militaire.gr/o-erntogan-paei-kai-saoydiki-aravia/