Ο Ερντογάν επιδιώκοντας να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, «προσφέρει» ακριβά τον στρατό του για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ στις 20-7-2021 της πάντα έγκυρης ανταποκρίτριας Marie Jégo στην Κωνσταντινούπολη της εφημερίδας Le Monde με τίτλο : «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασισμένος να διασφαλίσει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ» (Recep Tayyip Erdogan déterminé à assurer la sécurité de l’aéroport de Kaboul). Για αυτό και υποβάθμισε, τη περασμένη Δευτέρα, τις απειλές των Ταλιμπάν που προειδοποίησαν ότι οι στρατιώτες, που είναι παρόντες στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ, είναι «κατακτητές» και οφείλουν να φύγουν.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται να φύγουν από το Αφγανιστάν, μετά από είκοσι χρόνια πολέμου, η Τουρκία σκοπεύει να παραμείνει εκεί για να διασφαλίσει, υποτίθεται, την ασφάλεια του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ-Καρζάι στην Καμπούλ, τον κύριο δρόμο πρόσβασης στη χώρα για τους Δυτικούς διπλωμάτες και τους εργαζόμενους παροχής ουμανιστικής βοήθειας.

Η διασφάλιση της ασφάλειας αυτού του στρατηγικού σημείου εισόδου θεωρείται μια προτεραιότητα τη στιγμή που τα στρατεύματα των ΗΠΑ αποχωρούν και οι Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος κάθε μέρα. Οι τουρκικές δυνάμεις είναι ήδη αρμόδιες για την ασφάλεια του αεροδρομίου στο πλαίσιο της αποστολής τους στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να διατηρήσει αυτήν την παρουσία με αντάλλαγμα μια υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη από τους συμμάχους της.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα συμφώνησαν για το πώς θα διατηρήσουν μια τουρκική δύναμη 500 ατόμων. Με αυτήν την πρωτοβουλία, ο Ερντογάν ελπίζει να επανα-χρυσώσει την ξεθωριασμένη εικόνα του έναντι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ειδικά μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι Ταλιμπάν δεν είναι υπέρ της τουρκικής παρουσίας. Τους τελευταίους μήνες, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Άγκυρα για το σχέδιό της να εξασφαλίσει την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ισχυριζόμενοι ότι οι Τούρκοι στρατιώτες, αν και εκπροσωπούν ένα «μεγάλο ισλαμικό έθνος», είναι «κατακτητές», όπως οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους. Οφείλουν να φύγουν.

Ενίσχυση του ρόλου της Άγκυρας

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, ο Ερντογάν υποβάθμισε αυτές τις απειλές, εξηγώντας ότι οι Ταλιμπάν δεν είχαν πει «ότι δεν θέλουν την Τουρκία». Πάροχος μαθημάτων, προέτρεψε τους φονταμενταλιστές αντάρτες να «τερματίσουν την κατοχή της χώρας και να δείξουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η ειρήνη βασιλεύει στο Αφγανιστάν». «Απευθύνουμε μια έκκληση στους Ταλιμπάν : τερματίστε αυτήν την κατοχή», επέμεινε. Σύμφωνα με τον ίδιο, διεξάγονται συζητήσεις «είτε σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών είτε στο επίπεδό [του]» για να αρθούν οι επιφυλάξεις των Ταλιμπάν. «Προσπαθούμε να δούμε ποιες συζητήσεις μπορούμε να κάνουμε και πού μπορούν να μας οδηγήσουν αυτές οι ανταλλαγές απόψεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για την βόρεια Κύπρο, που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.

Χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τους Ταλιμπάν, η Τουρκία, η οποία διατηρεί αρκετές εκατοντάδες στρατεύματα εκεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, θα δυσκολευτεί να πραγματοποιήσει επιτυχώς τα θέλω της. Οι κίνδυνοι είναι προφανείς. Στο δρόμο για την ανάκτηση του ελέγχου της χώρας, οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να στοχεύσουν το αεροδρόμιο από απόσταση με πυραύλους.

Τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει βληθεί επανειλημμένα από βομβαρδισμούς και επιθέσεις. Το 2018, μια επίθεση αυτοκτονίας που υιοθετήθηκε από την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους στόχευσε τον τότε αντιπρόεδρο Abdul Rashid Dostum, κατά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Τουρκία.

Ενδιαφερόμενος για την ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, ο Ερντογάν επιδιώκει πρωτίστως να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των συμμάχων της Ατλαντικής Συμμαχίας, προτείνοντας (όχι βέβαια από αγαθοεργία) τον στρατό του να εξασφαλίσει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η Άγκυρα προέτρεψε πρόσφατα τους περιφερειακούς συμμάχους της, το Πακιστάν και το Κατάρ, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στους Ταλιμπάν για να τους πείσουν να αποδεχθούν το τουρκικό σχέδιο.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα