Ο Ερντογάν βλέπει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αν. Μεσόγειο ως ενιαίο θέατρο επιχειρήσεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

File Photo: Πολεμικά της τουρκικής αεροπορίας. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας, @tcsavunma.

JUNE 18, 2019

Την ώρα που σε λίγες ημέρες κρίνεται κατά κάποιον τρόπο το μέλλον της Κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, λόγω των επαναληπτικών εκλογών στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία, όπως και η ρητορική που χρησιμοποιεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναλύονται στο Ελληνικό επιτελείο.

Στρατιωτικές πηγές παρατηρούν πως η γειτονική χώρα αναγάγει ένα δόγμα ενιαίου «θεάτρου επιχειρήσεων» στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο και παρά το γεγονός πως διπλωμάτες και στρατιωτικοί από την χώρα μας βρίσκονται εδώ κι ένα 24ωρο στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι κινήσεις της Τουρκίας και τα όσα κομπάζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες της κατοχικής χώρας, αναδεικνύουν ότι οι σχέσεις τους με τα όμορα κράτη, κινείται με μόνιμη αναθεωρητική αντίληψη που έχει να κάνει με την Εθνική Ασφάλεια.

Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις καθώς σήμερα ουσιαστικά αρχίζουν οι συνομιλίες, είναι πως επιδιώκουν να κρατήσουν “ζεστό” το θέμα της συζήτησης περί των εισόδων εντός του FIR Αθηνών, για το οποίο πολλές παραλλαγές προτάσεων έχει ακούσει η Ελληνική πλευρά κατά την πρώτη συνάντηση των δυο πλευρών στην αίθουσα “Ιωάννης Καποδίστριας” στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Να υπενθυμίσουμε πως η Τουρκία έχει επαναφέρει το θέμα των εισόδων στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας και στο FIR Αθηνών, ζητώντας ξανά να μην υπάρχουν αναχαιτίσεις και για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, τα Ελληνικά αεροσκάφη να μην πετούν οπλισμένα.

Η Ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε είσοδος εντός του FIR Αθηνών, δίχως κατάθεση σχεδίου πτήσης, αντιμετωπίζεται ως «renegate» (έκτακτο αεροπορικό συμβάν), άρα δεν υπάρχει περίπτωση τα Ελληνικά μαχητικά να μην είναι οπλισμένα όταν απογειωθούν για ν’ αναγνωρίσουν και ν’ αναχαιτίσουν το «άγνωστο ίχνος» που έχει εισβάλει σε χώρο ευθύνης της Ελλάδας.

Ένας ακόμη λόγος που ο Ερντογάν επιθυμεί τους S-400

Σύμφωνα με αναλυτές, κοντά στον Τούρκο πρόεδρο, ορισμένοι κύκλοι φέρονται να τον συμβουλεύουν πως οδεύει στη σωστή κατεύθυνση που είναι ο νόμος του ισχυρού, πράγμα που πρέπει να το χρησιμοποιεί πάντα για τις διπλωματικές διαπραγματευτικές κινήσεις που κάνει η κυβέρνησή του. Αυτό φαίνεται επιπλέον από τη ρητορική μίσους που πολλές φορές χρησιμοποιεί και ο ίδιος στις ομιλίες του, με μοναδικό γνώμονα την συσπείρωση του εθνικιστικού μετώπου της Τουρκίας. Όμως για να μετατραπούν οι συμβουλές περί του νόμου του δυνατού σε πράξεις υπάρχει δρόμος.

Η Τουρκία μπορεί να είναι μια μεγάλη δύναμη -κανείς δεν το αμφισβητεί- με πολλά οπλικά συστήματα κάποια από αυτά της εγχώριας παραγωγής της, με υπεροπλία στην περιοχή, αλλά αυτό δεν αρκεί (τουλάχιστον προς το παρόν) για να πραγματοποιηθεί το «όνειρο» του Ισλαμιστή προέδρου της και του στενού πολιτικού περιβάλλοντος του, που είναι ο έλεγχος κυρίως των νότιων θαλασσών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, όπως και των συνόρων Τουρκίας- Συρίας και Τουρκίας- Ιράκ. Αυτά τα σχέδια τα βλέπουν οι ενδιαφερόμενοι για την ηρεμία της περιοχής και είναι ένας επιπλέον λόγος να μην επιθυμούν την προμήθεια των S-400 διότι τότε το ισοζύγιο αλλάζει δραματικά υπέρ της γειτονικής χώρας, ένα ισοζύγιο δυνάμεων στο οποίο ήδη βρίσκεται πάρα πολύ πίσω η χώρα μας καθώς η Τουρκία ξεκίνησε την εξοπλιστική κούρσα με σκοπούς που τελικά δεν είναι απολύτως ταυτισμένοι με τα Νατοϊκά πρότυπα.

Εδώ φυσικά να μην ξεχνάμε την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και στο Αιγαίο, που εκεί «το θέλω τους» είναι η διατήρηση της ίδιας κατάστασης και της ανάλωσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο η δημοσιοποίηση των χαρτών στον ΟΗΕ από την Τουρκία, όσο και οι μόνιμες διεκδικήσεις της και η προκλητική και επιθετική πολιτική που ασκεί, εκτιμούν οι ίδιες πηγές ότι εφόσον «στριμωχτεί» κι άλλο, θα περάσει στα «τελεσίγραφα» γεγονός που θα του επιτρέπει στη συνέχεια ίσως ακόμη και πιο δραστικές κινήσεις με στόχο τα μέτρα προστασίας με τοπογραφικούς προσδιορισμούς.

Σ’ ότι αφορά πάντως τους τομείς που μας ενδιαφέρουν, παρά τις διαρροές προς τον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας, οι εισηγήσεις που δέχονται οι Τούρκοι επιτελείς είναι πως πάντα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Απέναντι στα σχέδια της Τουρκίας με τα όσα πειρατικά πράττει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, δεν είναι παράλογο όλοι να στρέφουν την προσοχή τους τόσο στην περιοχή του Καστελόριζου όσο και σε πολλά σημεία του Αιγαίου, που η Άγκυρα θέλει να γκριζάρει. Σχέδια αντιμετώπισης τέτοιων απειλών υπάρχουν, τα σχέδια έχουν γίνει όπως και πολλές ασκήσεις και σε διάφορες παραλλαγές κι εκείνο που ξεκαθαρίζουν ανώτατοι Αξιωματικοί είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπούν κινήσεις σε Ελληνικά νερά.

Πηγή: Ο Ερντογάν βλέπει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αν. Μεσόγειο ως ενιαίο θέατρο επιχειρήσεων https://hellasjournal.com/2019/06/o-erntogan-vlepei-tin-ellada-tin-kypro-kai-tin-an-mesogeio-os-eniaio-theatro-epicheiriseon/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα