Ο Ερντογάν “έκαψε” σε μια μέρα 2,4 δισ. δολάρια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στην Κεντρική Τράπεζα να πωλήσει συνάλλαγμα, για να σταματήσει η πτώση της λίρας μετά την υποβάθμιση της S&P

Μετά την ανακοίνωση του οίκου  αξιολόγησης Standard and Poor’s την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου –από σταθερή σε αρνητική– την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας, επικαλούμενος πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες, τα μάτια όλα ήταν συγκεντρωμένα τη Δευτέρα, περιμένοντας τη διακύμανση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Όντως, τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, η τουρκική λίρα είδε την αξία της να πέφτει -7% ως προς το δολάριο, προκαλώντας πανικό στην τουρκική κυβέρνηση.

Αμέσως ο Ερντογάν συγκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο σύσκεψη ανωτάτου επιπέδου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του, όπου αποφασίστηκε να ρίξει η Κεντρική Τράπεζα στις διεθνείς αγορές δολάρια, για να συγκρατήσει την τιμή της λίρας.

Όντως, μετά την παρέμβαση, η λίρα έφθασε να κερδίζει στο τέλος της μέρας αξία ίση με το 2% έναντι του δολαρίου, για να κλείσει το βράδυ στο 0%.

Το πρωί της Τρίτης, η πτώση της λίρας συνεχίστηκε, για να φθάσει το δολάριο να κερδίζει έναντι της λίρας ποσοστό 3,21%.

Αν σκεφθεί κανείς ότι, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έριξε τη Δευτέρα στις αγορές 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, για να φρενάρει την πτώση της λίρας, τότε, με δεδομένο ότι η πτώση ανακόπηκε για μερικές ώρες και από τις πρωινές όωρες της Τρίτης συνεχίζεται, μπορούμε να πούμε ότι ο Ερντογάν με την απόφασή του έκανε “μια τρύπα στο νερό.

Δηλαδή, στην ουσία “έκαψε” 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Τα δεδομένα προς ανάλυση από τους οικονομολόγους.

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα