Ο ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η φήμη της ομάδας εξαρτάται από την αντίσταση στις ισραηλινές απαιτήσεις για εκκένωση του νότιου Λίβανου.

Hilal Khashan 9Ιανουαρίου 2024

Από τον ατελέσφορο πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006, μια ρεβάνς –και ξεκάθαρη ισραηλινή νίκη– φαινόταν αναπόφευκτη. Αυτή η σύγκρουση είναι τώρα σε εξέλιξη. Σύννεφα καταιγίδας μαζεύονταν ακόμη και πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ άρχισε να χτίζει ένα τείχος γύρω από το λιβανέζικο τμήμα του χωριού Ghajar για να εμποδίσει τους Λιβανέζους να εισέλθουν σε αυτό. Το Ισραήλ είχε καταλάβει το Ghajar από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και στη συνέχεια επέκτεινε τις εκμεταλλεύσεις του κατά τη διάρκεια της κατοχής του στο νότιο Λίβανο από το 1982 έως το 2000. Η Χεζμπολάχ απάντησε στην κατασκευή του τείχους του Ισραήλ στήνοντας δύο σκηνές στις φάρμες Shebaa που ελέγχονται από το Ισραήλ, μια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967. Υπέθεσε ότι το Ισραήλ δεν είχε τη βούληση να πάει σε πόλεμο, δεδομένης της ενασχόλησης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τις εσωτερικές κρίσεις.

Μετά την έκρηξη του τρέχοντος πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε επιθέσεις χαμηλής έντασης στο νότιο Λίβανο για να υποστηρίξει τη Γάζα. Η Χεζμπολάχ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συμβολική επίδειξη αλληλεγγύης με τη Χαμάς δεν θα οδηγούσε σε πόλεμο πλήρους κλίμακας. Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ είχε σκοπό να εξαλείψει την ισλαμική αντίσταση στον Λίβανο, αλλά λόγω των ενεργειών του έχασε την πρωτοβουλία και ακύρωσε τα σχέδιά του. Αυτές οι δηλώσεις θύμιζαν τη δικαιολόγησή του για την επιδρομή στο βόρειο Ισραήλ το 2006. Όταν αυτές οι επιδρομές πυροδότησαν πόλεμο, ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ είχε σχεδιάσει να εισβάλει στον Λίβανο ούτως ή άλλως. Από εκείνη τη σύγκρουση, η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται συχνά ότι έχει δημιουργήσει μια αποτρεπτική στρατιωτική ικανότητα έναντι του Ισραήλ. Πολλοί Λιβανέζοι, ιδιαίτερα Σιίτες, έλαβαν αυτούς τους ισχυρισμούς στην ονομαστική τους αξία.

Σε απάντηση στις κλιμακούμενες αψιμαχίες στα σύνορα με τον Λίβανο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι εάν ο Nasrallah έκανε το ίδιο λάθος με τον ηγέτη της Hamas Yahya Sinwar, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον Λίβανο.

Ο Gallant και άλλοι ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ να εγκαταλείψει τη συνοριακή περιοχή για να αποτρέψει τον πόλεμο. Αλλά η Χεζμπολάχ δεν μπορεί απλώς να μαζέψει τα πράγματά της και να εγκαταλείψει την περιοχή γιατί κάτι τέτοιο θα συνέτριβε τη φήμη της ως κίνημα αντίστασης. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι άρχισαν σύντομα να προειδοποιούν ότι ο χρόνος για τη διπλωματία τελειώνει.

Το Πλαίσιο του Σκεπτικού της Χεζμπολάχ

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δημιούργησε ένα σοβαρό δίλημμα για τη Χεζμπολάχ.

Εάν αποστασιοποιούνταν από τη Χαμάς, η αραβική και ισλαμική κοινή γνώμη θα την κατηγορούσε. Εάν έσπευδε σε αντιπαράθεση, θα έδινε στην ισραηλινή κυβέρνηση τον πόλεμο που θέλει.

Όταν αποφάσισε να δείξει αλληλεγγύη με τη Χαμάς, η Χεζμπολάχ απέφυγε να εκτοξεύσει μπαράζ με τους πιο ικανούς πυραύλους της, βασιζόμενη αντ’ αυτού κυρίως σε βλήματα κατά των τεθωρακισμένων. Ωστόσο, πίσω από την προειδοποίηση του Νασράλα ότι το Ισραήλ θα το μετάνιωνε αν επιτεθεί στον Λίβανο, τα μισόλογα αντίποινα της Χεζμπολάχ στη θανατηφόρα δύναμη πυρός του Ισραήλ πρόδωσαν την απροθυμία του για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Απτόητο, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα και σκότωσε τον αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Σάλεχ Αρούρι, σε προάστιο της Βηρυτού και προπύργιο της Χεζμπολάχ. Ήταν το πιο σκληρό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ από τη στοχευμένη δολοφονία του γενικού γραμματέα της, Abbas al-Musawi, σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο το 1992. (Ήταν χειρότερο ακόμη και από τη δολοφονία του 2008 του Imad Mughniyeh, αρχηγού του προσωπικού της Χεζμπολάχ, επειδή έλαβε χώρα στην de facto πρωτεύουσα της Χεζμπολάχ, ενώ ο Mughniyeh σκοτώθηκε στη Δαμασκό.) Πέρυσι, ο Nasrallah δεσμεύτηκε να προστατεύσει τους ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που κατοικούν στον Λίβανο, συγκεκριμένα τον Arouri, τον οποίο ο ισραηλινός Τύπος περιέγραψε ως το κεφάλι του φιδιού που προσπάθησε να οδηγήσει τη Δυτική Όχθη σε μια τρίτη Ιντιφάντα. Ο Νασράλα χαρακτήρισε την επίθεση αφόρητη και είπε ότι η Χεζμπολάχ σκόπευε να απαντήσει στο πεδίο της μάχης. Όταν το έκανε, το μπαράζ περισσότερων από 60 ρουκετών που εκτοξεύτηκε σε ισραηλινή αεροπορική βάση δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες. Πέντε μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στην απάντηση του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ πρέπει να προστατεύσει την παλαιστινιακή υπόθεση για να δικαιολογήσει την άρνησή της να διαλύσει τη στρατιωτική της πτέρυγα.

Χωρίς να τους κατονομάσει, ο Νασράλα καταγγέλλει συστηματικά χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, ότι προσπάθησαν να υπογράψουν συμφωνίες ομαλοποίησης με το Ισραήλ. Κατηγορεί τις χώρες ότι εγκατέλειψαν την παλαιστινιακή υπόθεση υπέρ του «ισραηλινού εχθρού». Όμως η Χεζμπολάχ υφίσταται σοβαρές απώλειες στις στρατιωτικές ανταλλαγές με το Ισραήλ. Στον πόλεμο του 2006, η ομάδα βασίστηκε στην εκτόξευση πυραύλων στο εσωτερικό του Ισραήλ και στην τοποθέτηση ενεδρών για προηγμένα ισραηλινά τεθωρακισμένα.

Στις τρέχουσες μάχες, ωστόσο, η Χεζμπολάχ εμπλέκεται με το Ισραήλ από σταθερές θέσεις κοντά στα σύνορα. Αυτή η προσέγγιση δεν συνάδει με την ιστορία ασύμμετρου πολέμου της Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Η Χεζμπολάχ συχνά καυχιέται για τα σημαντικά αποθέματα πυραύλων της, τα οποία, σε περίπου 200.000, υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που διαθέτουν οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό το οπλοστάσιο είναι πιο εκφοβιστικό στη θεωρία παρά στην πράξη, και η Χεζμπολάχ το γνωρίζει. Οι περισσότεροι πύραυλοι αποθηκεύονται σε μυστικές αποθήκες. Η προετοιμασία τους για εκτόξευση είναι επικίνδυνη επειδή τους εκθέτει σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ειδικά επειδή η Χεζμπολάχ δεν διαθέτει αξιόπιστο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος. Αφού η Χεζμπολάχ ενεργοποίησε το μέτωπο του νότιου Λιβάνου τον Οκτώβριο, το Ισραήλ εκκένωσε τις παραμεθόριες πόλεις των κατοίκων του και έριξε εκτός λειτουργίας πολλούς από τους πυραύλους και τους πυραύλους της Χεζμπολάχ νότια του ποταμού Λιτάνι. Η προσπάθεια της ομάδας να μετακινήσει κινητές πλατφόρμες εκτός της ζώνης μάχης τις εξέθεσε σε καταστροφή από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Περισσότερο από το ήμισυ του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ αποτελείται από ανακριβείς πυραύλους 122 mm, των οποίων η εμβέλεια είναι μεταξύ 20 και 40 χιλιομέτρων (12-25 μίλια). Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τεράστια μπαράζ για να ενσταλάξουν τον φόβο, αλλά έχουν μικρή χρησιμότητα όταν πρόκειται για την καταστροφή στόχων. Το απόθεμα της Χεζμπολάχ περιλαμβάνει επίσης πυραύλους με βαρύτερες κεφαλές και μεγαλύτερη εμβέλεια, όπως το Fajr-5 (βεληνεκές έως 75 χιλιόμετρα) και το Khaibar-1 (έως 100 χιλιόμετρα). Διαθέτει επίσης τα Zelzal-1 και Zelzal-2, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτικές κεφαλές βάρους 600 κιλών (1.300 λίβρες) και έχουν βεληνεκές περίπου 210 χιλιομέτρων, αλλά το πυραυλικό σύστημα Iron Dome μπορεί εύκολα να τις αναχαιτίσει και να τις καταρρίψει. Επιπλέον, οι πύραυλοι Zelzal απαιτούν τεράστια οχήματα εκτόξευσης και καθυστερούν να επαναφορτωθούν, καθιστώντας τους εύκολους στόχους. Η Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110, με βεληνεκές που ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα. Αυτές είναι εκδόσεις του πυραύλου Zelzal που κατευθύνονται με GPS, αλλά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ανακριβείς. (Έχουν πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 500 μέτρων, που σημαίνει ότι οι μισοί από αυτούς αναμένεται να προσγειωθούν εκτός αυτής της ακτίνας.) Τέλος, με άμεσες εντολές από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στη Συρία, η Χεζμπολάχ μετέφερε αρκετούς πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν αποθήκες στη Συρία σε περιοχές στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Περιλαμβάνουν τον πύραυλο Dezful μήκους 1.000 χιλιομέτρων και τον πύραυλο κρουζ Soumar 2.000 χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει μερικούς από τους πυραύλους της από θαμμένες εξέδρες εκτόξευσης ή από κινητές πλατφόρμες και θα εργαστεί για να τους κρύψει ως πολιτικά φορτηγά. Τα περισσότερα από τα βλήματα επιφάνειας-επιφάνειας της ομάδας δεν είναι όπλα ακριβείας. Όταν εκτόξευσε 48 ρουκέτες Grad τον περασμένο Νοέμβριο ως απάντηση στη δολοφονία από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ενός διοικητή πεδίου του οποίου ο πατέρας ηγείται του κοινοβουλευτικού μπλοκ της Χεζμπολάχ, 20 από αυτούς έπεσαν εντός λιβανικού εδάφους. Εάν χρησιμοποιήσει το μικρό της οπλοστάσιο πυραύλων αρκετής ακριβείας, θα είναι εναντίον στρατηγικών στόχων, όπως στρατιωτικές βάσεις, γέφυρες, σταθμούς αναμετάδοσης ισχύος και λιμάνια. Το προσωπικό του Ισραηλινού Εσωτερικού Μετώπου εκπαιδεύεται για την αντιμετώπιση μιας επιτυχημένης πυραυλικής επίθεσης και την αποκατάσταση της ζημιάς.

Οριοθέτηση συνόρων και Πολεμική Διπλωματία

Η Χεζμπολάχ συνειδητοποιεί ότι αυτοί οι υποτιθέμενοι ακριβείς πύραυλοι δεν θα αποτρέψουν το Ισραήλ από το να πάει στον πόλεμο για να το εκδιώξει από τη συνοριακή περιοχή και είναι έτοιμη για αυτό το ενδεχόμενο. Κατανοεί επίσης ότι μια διπλωματική προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη διευθέτηση του συνοριακού ζητήματος θα συνοδεύει τον πόλεμο. Οποιαδήποτε ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός θα περιλαμβάνει μια ρήτρα για την επίλυση του παρατεταμένου ζητήματος των συνόρων. Η Χεζμπολάχ θα το δει ως νίκη, τερματίζοντας την ανάγκη διατήρησης στρατιωτικής παρουσίας βαθιά στο νότιο Λίβανο.

Το 2000, ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε στη Γαλάζια Γραμμή, την οποία είχαν χαράξει τα Ηνωμένα Έθνη. Παρόλο που ο Λίβανος αποδέχθηκε τη Μπλε Γραμμή, αμφισβήτησε 13 συνοριακά σημεία. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein, ο οποίος μεσολάβησε στη συμφωνία το 2022 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, είπε ότι Λιβανέζοι αξιωματούχοι του είχαν ενημερώσει κατά τη διάρκεια συναντήσεων ότι ήθελαν επίσης να επιλύσουν το επίμαχο ζήτημα των χερσαίων συνόρων. Τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Η εν λόγω περιοχή είναι μικρή – όχι μεγαλύτερη από 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα 13 τμήματα που αμφισβητεί ο Λίβανος συνολικά μόνο περίπου μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθεί με το θέμα.

Ο Νασράλα χαιρέτισε την ανάληψη ευθύνης του λιβανικού κράτους για την οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων, όπως έκανε όταν αποδέχθηκε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ υποστηρίζει οποιοδήποτε σχέδιο εγκρίνει η κυβέρνηση στη Βηρυτό. Ωστόσο, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στα σύνορα με το Ισραήλ έδωσαν στον Λίβανο μια ιστορική ευκαιρία να απελευθερώσει κάθε εκατοστό της επικράτειάς του. Ο τόνος του υποδήλωνε ότι ερχόταν πόλεμος και μαζί του, δεν θα χρειαζόταν η Χεζμπολάχ να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στα σύνορα.

Η οικειοθελής αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον νότιο Λίβανο το 2000 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος του ρόλου της Χεζμπολάχ ως αντι-ισραηλινής δύναμης, αλλά το Ιράν κράτησε την ομάδα ζωντανή στο πλαίσιο των προσπαθειών του για προβολή περιφερειακής ισχύος. Η Χεζμπολάχ θα παραμείνει μια καθοριστική φιγούρα στην εσωτερική πολιτική του Λιβάνου. Όμως το πολύχρονο παιχνίδι πλησιάζει στο τέλος του.

Χιλάλ Κασάν
https://geopoliticalfutures.com/author/hkashan/
Ο Hilal Khashan είναι Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Είναι ένας αξιοσέβαστος συγγραφέας και αναλυτής των υποθέσεων της Μέσης Ανατολής. Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του Hizbollah: A Mission to Nowhere. (Lanham, MD: Lexington Books, 2019.) Αυτή τη στιγμή γράφει ένα βιβλίο με τίτλο Saudi Arabia: The Dilemma of Political Reform and the Illusion of Economic Development. Είναι επίσης συγγραφέας περισσότερων από 110 άρθρων που εμφανίστηκαν σε περιοδικά όπως Orbis, The Journal of Conflict Resolution, The Brown Journal of World Affairs, Middle East Quarterly, Third World Quarterly, Israel Affairs, Journal of Religion and Society, Nationalism και Ethnic Politics και The British Journal of Middle Eastern Studies.

geopoliticalfutures.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα