Ο Εμανουέλ Μακρόν ποντάρει δυνατά στο ευρωπαϊκό χαρτί του σήμερα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Για τα επίσημα εγκαίνια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα μιλήσει σε λίγα λεπτά ενώπιον των Ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο. Αυτή θα είναι η ευκαιρία να υπενθυμίσει  μια ισχυρή πολιτική θέση του από το 2017.

Σήμερα λοιπόν θα είναι μια σημαντική ημερομηνία για τον Εμανουέλ Μακρόν. Αυτήν την Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PFUE) που άρχισε να ασκεί η Γαλλία από τις αρχές Ιανουαρίου 2022 για έξι μήνες. Ο Μακρόν αποκάλυψε ήδη τα κύρια θέματα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον περασμένο Δεκέμβριο :

@ ευρωπαϊκή κυριαρχία,

@ νέο μοντέλο ανάπτυξης,

@ έλεγχος των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η κυβέρνησή του ελπίζει σε μια πολιτική συμφωνία για την επιβολή ενός φόρου άνθρακα στα ευρωπαϊκά σύνορα για τα φορτηγά Τρίτων χωρών ή στην καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού στους 27.

Αλλά αυτή η καθιερωμένη συνάντηση είναι σημαντική και με άλλο τρόπο για τον Εμανουέλ Μακρόν. Σκοπεύει να τοποθετήσει τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περισσότερες εθνικές συζητήσεις και να την καταστήσει ένα ισχυρό άξονα της προεδρικής του εκλογικής εκστρατείας του 2022. Αυτός που είχε επισημάνει την ευρωπαϊκή του δέσμευση κατά την εκλογική εκστρατεία του 2017. θέλει να κάνει το ίδιο και για την εκστρατεία επανεκλογής του, καθώς η συνάφεια μεταξύ των πολιτικών που εφαρμόζονται στη Γαλλία και των ευρωπαϊκών πολιτικών είναι έντονη κατά την άποψή του.

Ευρωπαϊκή κυριαρχία

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συνδέσουμε τη δράση μας στην Ευρώπη, υπό την γαλλική προεδρία, και την εσωτερική πολιτική, επειδή η Ευρώπη είναι ένας από τους δείκτες του μακρονισμού και σκεφτόμαστε τη δράση μας και στις δύο αυτές κλίμακες», εξηγεί ο ευρωβουλευτής Pascal Canfin, που εξελέγη το 2019 στην πλειοψηφική λίστα του Μακρόν.

Ακόμη και αν απέχει πολύ από τις φιλοδοξίες που εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν στην αρχή της θητείας του, ιδίως κατά την ομιλία του στη Σορβόννη τον Σεπτέμβριο του 2017, η ευκαιρία θα είναι επίσης για την αποτίμηση του ευρωπαϊκού ισολογισμού. Ειδικά κατά την υγειονομική κρίση, με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης και την εκστρατεία εμβολιασμού. Αλλά όλη η καλή θέληση της κυβέρνησης Μακρόν έρχεται σε αντίθεση με την αδιαφορία των Γάλλων που δεν θέτουν την ευρωπαϊκή οικοδόμηση ως προτεραιότητα : αυτή εμφανίζεται μόλις στη 14η θέση μεταξύ των κινήτρων για την ψήφο τους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών 2022, σύμφωνα με το βαρόμετρο OpinionWay Kéa Partners. για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos» και του ραδιοφώνου «Radio Classique».

Για να δοθεί ένας πιο πολιτικός τόνος στη γαλλική προεδρία και να αναζωογονηθεί η σχετική συζήτηση, θα έρθει η ώρα της σύγκρουσης στο ζήτημα της Ευρώπης. Οι οικείοι του Εμανουέλ Μακρόν δεν διστάζουν να επισημάνουν τους διχασμούς και τις αλλαγές θέσεων μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων. Από το 2017, η Marine Le Pen έχει εγκαταλείψει την ιδέα της αποχώρησης από το ευρώ και ο JeanLuc Mélenchon την ιδέα της αποχώρησης από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. «Επί πέντε χρόνια, η Ευρώπη έχει αλλάξει και όλοι οι πολέμιοί της έχουν γυρίσει τα παλτά τους ανάποδα. Κανείς δεν μιλά πια για έξοδο από το ευρώ. Η ευρωπαϊκή κυριαρχία έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της απάντησης στην κρίση», υποστηρίζει ο βουλευτής του μακρονικού κόμματος, PieyreAlexandre Anglade.

Επιπλέον, το ευρωπαϊκό ζήτημα συνεχίζει να διχάζει τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα : τους Δημοκράτες, του Οικολόγους και τους Σοσιαλιστές. Κατάγματα που αντικατοπτρίζουν επίσης τη διαίρεση των Γάλλων στο ευρωπαϊκό ζήτημα : το ένα τρίτο από αυτούς πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει τόσα πλεονεκτήματα όσα και μειονεκτήματα, ένα δεύτερο τρίτο πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει περισσότερα πλεονεκτήματα και ένα τελευταίο τρίτο πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει περισσότερα μειονεκτήματα.

Πρώτος προεκλογικός γύρος για τον Μακρόν

Η Ευρώπη ήταν το σκηνικό μιας βίαιης αντιπαράθεσης μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν μεταξύ των δύο γύρων του 2017. Η υποψήφια του «Εθνικού Συναγερμού» (RN) σκοπεύει να επαναλάβει την ίδια μονομαχία της μαζί του και φέτος. Δεν είναι όμως η μόνη που το επιδιώκει, για να μην αφήσει τον απερχόμενο πρόεδρο να μείνει μόνος σε αυτό το γήπεδο, λίγες εβδομάδες πριν από τη δήλωση υποψηφιότητάς του. Ο Eric Zemmour και ο JeanLuc Mélenchon θα επιχειρήσουν να κάνουν το ίδιο αυτή την εβδομάδα.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα ανακριθεί από τις διάφορες πολιτικές ομάδες που εκπροσωπούνται στο Στρασβούργο. Μεταξύ αυτών των «λοχαγών»:

@ ο FrançoisXavier Bellamy (του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων-LR),

 

@ η Manon Aubry (του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας-LFI) ή

 

@ ο Jordan Bardella (του κόμματος του Εθνικού Συναγερμού-RN).

 

Αλλά θα βρει ιδιαίτερα απέναντί του τον οικολόγο Yannick Jadot, που εξελέγη το 2019 στο Στρασβούργο που είναι σήμερα υποψήφιος για την γαλλική προεδρία και που οι ευρωπαίοι Οικολόγοι του δίνουν την ευκαιρία να κοντράρει τον Μακρόν.  Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο απερχόμενος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει έναν από τους αμφισβητίες του, δηλαδή θα έχει έναν πρώτο γύρο της προεκλογικής του καμπάνιας.

Ας ελπίσουμε ότι ο Μακρόν θα μιλήσει σε όλους τους Ευρωπαίους κι όχι μόνο απευθυνόμενος στους Γάλλους εκλογείς.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα