Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει όρους κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία

- Advertisement -

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει αμέσως τα πυρά και θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τον έλεγχο τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στην πρώτη γραμμή, μια πρόταση που απορρίφθηκε αμέσως από το Κίεβο.

Οι όροι του Ρώσου προέδρου περιλαμβάνουν περιοχές που η Μόσχα δεν έχει καταλάβει ποτέ κατά τη διάρκεια της δύο ετών εισβολής της ή από τις οποίες αποσύρθηκε στη συνέχεια, καθώς και δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν επιδιώκει επίσης την άρση των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 2022 ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή του.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η πρόταση του Πούτιν ισοδυναμεί με παράδοση και θα αφήσει τη χώρα ευάλωτη σε μελλοντικές επιθέσεις.

“Πρέπει να αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες”, δήλωσε ο Πούτιν σε ομιλία του προς αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής την Παρασκευή. “Όλοι αυτοί οι βασικοί όροι πρέπει να καθοριστούν μέσω θεμελιωδών διεθνών συμφωνιών. Φυσικά, αυτό περιλαμβάνει την ακύρωση όλων των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Υπό τους όρους του Πούτιν, η Ρωσία θα αποκτούσε πλήρη έλεγχο των Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι προσαρτήθηκαν οι περιοχές αυτές παρά το ότι τις κατείχε μερικώς το φθινόπωρο του 2022.

Μάχες μαίνονται σε όλες τις περιοχές αυτούς τους τελευταίους μήνες, με τις ρωσικές δυνάμεις να αποκτούν αργά την πρωτοβουλία στο πεδίο μάχης μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι και μια καθυστέρηση έξι μηνών στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που επέτρεψε στη Μόσχα να έχει περαιτέρω κέρδη.

Ο Πούτιν απαίτησε από την Ουκρανία να δεσμευτεί να μην επιδιώξει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ένας στόχος που έχει ενσωματωθεί στο ουκρανικό σύνταγμα και επιβεβαιώθηκε από τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αν και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε επίσης το Κίεβο να μην αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα και να επιδιώξει τον “αποστρατιωτικοποίηση” και “αποναζιστικοποίηση”, δύο ασαφείς στόχους που έθεσε η Ρωσία στην αρχή της εισβολής.

Οι απαιτήσεις του Πούτιν αντιπροσωπεύουν τους πιο συγκεκριμένους όρους που έχει θέσει για πιθανό τερματισμό του πολέμου από τότε που διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ξεκαθάρισε ότι θα θέσει μια μαξιμαλιστική θέση σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες και θα συνεχίσει να πολεμάει επ’ αόριστον εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.

“Σήμερα κάνουμε μια άλλη συγκεκριμένη, πραγματική προσφορά ειρήνης. Εάν το Κίεβο και οι δυτικές πρωτεύουσες την αρνηθούν όπως έκαναν πριν, τότε αυτό είναι το πρόβλημά τους στο τέλος της ημέρας – η πολιτική και ηθική ευθύνη τους για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία,” δήλωσε ο Πούτιν.

“Προφανώς, τα γεγονότα στο μέτωπο θα συνεχίσουν να αλλάζουν, όχι υπέρ του καθεστώτος του Κιέβου, και οι όροι για την έναρξη διαπραγματεύσεων θα είναι διαφορετικοί.”

Οι απαιτήσεις του Πούτιν υποδήλωσαν ότι το Κρεμλίνο ήταν σίγουρο για την πρόοδο της εισβολής, δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπουέβ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο. “Αυτό θέτει το όριο για το τι θέλουν οι Ρώσοι,” είπε, προσθέτοντας ότι ενώ η Μόσχα μπορεί πιθανώς να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, “η βασική απαίτηση εδώ είναι να μην υπάρχει στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και της Δύσης.”

Η Μόσχα αποσύρθηκε από ορισμένες περιοχές στη νοτιοανατολική Ουκρανία που δήλωσε ότι προσαρτήθηκαν μετά από ένα μη αναγνωρισμένο δημοψήφισμα το 2022, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, της μόνης πρωτεύουσας επαρχίας που κατέλαβε κατά την αρχική φάση της πλήρους κλίμακας εισβολής.

Η Ρωσία δεν έχει ελέγξει την πόλη της Ζαπορίζια, η οποία είχε πληθυσμό πριν τον πόλεμο άνω των 700.000 και έκτοτε έχει γίνει σπίτι για πολλούς πρόσφυγες από τις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Πόλεμος στην Ουκρανία Η Ουκρανία απευθύνει έκκληση σε αναπτυσσόμενες χώρες στη σύνοδο κορυφής ειρήνης στην Ελβετία

Ο Ολεξάντρ Λιτβινένκο, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε στους Financial Times ότι οι δηλώσεις του Πούτιν ήταν μια “επίδειξη ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί” και ότι οι όροι του Ρώσου ηγέτη ήταν απαράδεκτοι για το Κίεβο.

Ο Λιτβινένκο δήλωσε ότι ο Πούτιν μιλούσε τώρα επειδή “φοβάται” ότι μια σύνοδος κορυφής ειρήνης υπό την ηγεσία του Κιέβου, η οποία ξεκινά το Σάββατο στην Ελβετία, θα ήταν επιτυχημένη.

Ηγέτες και αντιπρόσωποι από περισσότερες από 90 χώρες θα συγκεντρωθούν στο ελβετικό θέρετρο του Bürgenstock, όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να απευθύνει έκκληση σε έθνη που έχουν παραμείνει αδιάφορα στην κρίση της χώρας του.

“Η θέση μας είναι πολύ σαφής: ο τύπος ειρήνης,” δήλωσε ο Λιτβινένκο, αναφερόμενος στο σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι για να τερματιστεί ο πόλεμος, το οποίο περιλαμβάνει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής ειρήνης, αλλά ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι το Κίεβο μπορεί να προσκαλέσει έναν εκπρόσωπο της Μόσχας σε μια δεύτερη σύνοδο κορυφής ειρήνης κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο Γκαμπουέβ δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Πούτιν ήταν πιθανό να βοηθήσουν τους εταίρους του να ενισχύσουν τη θέση τους σε μελλοντικές συνομιλίες – ιδίως την Κίνα, η οποία έχει ένα ανταγωνιστικό σχέδιο ειρήνης που είναι ευθυγραμμισμένο με το Κρεμλίνο. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία επειδή ο Πούτιν δεν προσκλήθηκε.

Οι σύμμαχοι του Ρώσου προέδρου ήταν πιθανό να περιγράψουν τη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας ως “κακώς προετοιμασμένες συνομιλίες με βάση μη ρεαλιστικές προσδοκίες,” αναγκάζοντάς τους να προσφέρουν το δικό τους “πλαίσιο για να φέρουν τα μέρη μαζί,” δήλωσε ο Γκαμπουέβ.

Financial Times

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο Πούτιν θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον Χάρκοβο, Νικολάεφ, Ζαπορόζιε, Χερσώνα, Οδησσό και Υπεδνειστερία (για να μην πω και Κρίβιι Ριχ, Πολτάβα και Ντνίπρο-Πετρόβσκ). Αλλιώς ΚΑΜΙΑ διαπραγμάτευση. Και βεβαίως να ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ τους Νατοϊκούς συμμάχους της Ουκρανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα