Με τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, όπως «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», «Φραγκοσυριανή» και «Αποβραδίς Ξεκίνησα», τα οποία έπαιξε και τραγούδησε η Κρατική Χορωδία Κλασικής Τουρκικής Μουσικής Ankara, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσφερε ένα πλουσιότατο ανατολίτικο δείπνο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Και επειδή την προηγούμενη φορά που παρέθεσε τραπέζι στον Μητσοτάκη ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι του άρεσε ο χαλβάς στραγαλιού, ο Ερντογάν του πρόσφερε και πάλι, τελειώνοντας με έναν χαλβά αυτό το δείπνο.

Δεν νομίζω ότι σε επίσημο δείπνο να έχει προσφερθεί τέτοια ποικιλία φαγητού, αρχίζοντας με …τέσσερα ορεκτικά: 1. Χούμους παστουρμά, χόρτα τσιγαριστά συνοδευμένα με γιαούρτι. 2. Αγκινάρες λαδερές με σως πορτοκαλιού, φρέσκα κουκιά και κολοκυνθοανθοί γεμιστοί. 3. Τηγανητό μαντί (χειροποίητο ζυμαρικό) πάνω σε μελιτζάνα με γιαούρτι και με σπέσιαλ σως. 4. Ψιλοκομμένη αγγουροντοματοσαλάτα με βινεγκρέτ ροδιού.

Πάμε τώρα στα κύρια πιάτα, την ώρα που το ένα πιάτο ερχόταν πίσω από το άλλο:1. Αρνίσια μπριζολάκια με πράσινα φιστίκια (κάτι σαν παϊδάκια με φιστίκι) συνοδευμένα με σιτάρι και με άγρια μανιτάρια.2. Ντολμαδάκια μοσχαρίσια σις κεμπάπ με σως Άντετ.3. Αντάνα κεμπάπ (δηλαδή καυτερό κεμπάμπ) σε μπακιρένια τηγανιά.

Γλυκά: 1. Ποικιλία τουρκικού γλυκού. 2. (ο απαραίτητος ) Μπακλαβάς με φιστίκι, καζάν ντιπί και χαλβάς στραγαλιού. Και στο τέλος προσφέρθηκε τσάι ή καφές.

 

***

Κόντρες για μειονότητα και Χαμάς σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση

Ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό με τον «απρόβλεπτο» Ερντογάν. Να υπάρξει, δηλαδή, διαφωνία και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση για δύο βασικά θέματα. Το πρώτο, για τη Θράκη και για τη μουσουλμανική μειονότητα και το δεύτερο για τη Γάζα.

Το γνώριζε η ελληνική πλευρά και ήταν κατάλληλη προετοιμασμένη όπως αποδείχθηκε και πάλι σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη. Και τούτο παρά τις εξαντλητικές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, να λύσουν όλα τα θέματα να φροντίσουν να εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες ώστε να μην υπάρξουν κόντρες και χαλάσουν το καλό κλίμα.

Η πρώτη κόντρα Μητσοτάκη με Ερντογάν έγινε για τη μειονότητα. Για «τουρκική» μειονότητα μίλησε ο Ερντογάν, «είναι θρησκευτική» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η δεύτερη για την Χαμάς: Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χαμάς ως «αντιστασιακή» οργάνωση ενώ ο κ. Μητσοτάκης «τρομοκρατική», αλλά και οι δύο συμφώνησαν ώστε η αιματοχυσία να λήξει. Αυτά τα θέματα αποτέλεσαν αφορμή ώστε οι δύο ηγέτες να διαφωνήσουν και να επιδοθούν σε ένα είδος πινγκ πονγκ» δηλώσεων και ανταπαντήσεων.

Επιπλέον, όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

https://www.tovima.gr/2024/05/14/stiles/vimatodotis/o-vamvakaris-o-xalvas-stragaliou-to-kaytero-kempap-sto-palati-erntogan/