Ο αρχηγός της Shin Bet στην Ελλάδα για ξαφνική επίσκεψη στην Ελλάδα εν μέσω του σκανδάλου spyware που συνδέεται με το Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ronen Bar, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας Shin Bet : Moti Milrod

1 Οκτωβρίου 2022

Ο επικεφαλής της Shin Bet (μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ) Ronen Bar βρισκόταν στην Αθήνα εβδομάδες μετά την παραίτηση του αρχηγού κατασκοπείας της Ελλάδας, αφού ένας δημοσιογράφος και ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αποκαλύφθηκε ότι ήταν υπό παρακολούθηση. Οι πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση.

Ο επικεφαλής της Ισραηλινής Shin Bet πραγματοποίησε μια ξαφνική επίσκεψη στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Το ταξίδι διήρκεσε περίπου μία ημέρα και συνέπεσε με την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Omer Bar-Lev στη χώρα. Πηγή ασφαλείας κοντά στο θέμα είπε ότι ο Μπαρ βρισκόταν σε μια επίσκεψη εργασίας ρουτίνας, παρόμοια με άλλες επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο χρόνο.

Την Πέμπτη, κατά την επιστροφή του στο Ισραήλ, ο Μπαρ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Yair Lapid.

Σύμφωνα με πηγές, ο Ronen Bar βρέθηκε για μια μέρα στην Αθήνα την Τετάρτη για μυστική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Omer Bar-Lev. Μετά την επιστροφή του στο Ισραήλ την Πέμπτη, ο Μπαρ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Yair Lapid.

Ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, ο Μπαρ συναντήθηκε επίσης με τον Μπαρ-Λεβ ενώ δείπνησε με τον Έλληνα ομόλογό του και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, Τόμερ Λοτάν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Bar-Lev είχε επίσης συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους σχετικά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις κοινές προσπάθειες πυρόσβεσης μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Πηγές τονίζουν ότι ο Μπαρ δεν παρευρέθηκε σε αυτές τις συναντήσεις και ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της παρουσίας του επικεφαλής της Shin Bet στην Ελλάδα και του υπουργού.

Τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός κατασκοπείας της Ελλάδας Παναγιώτης Κοντολέων – ο οποίος ηγείτο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ΕΥΠ – παραιτήθηκε μαζί με έναν ανώτερο βοηθό του πρωθυπουργού λόγω της καταιγίδας που προκλήθηκε από αυτό που ονομάζεται Predator-gate.
Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ενός τεράστιου πολιτικού σκανδάλου σχετικά με τις αποκαλύψεις που αφορούν το spyware Predator, το οποίο είχε προηγουμένως βρεθεί στο τηλέφωνο ενός διακεκριμένου ερευνητή δημοσιογράφου και του αρχηγού του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης – επίσης μέλος του αριστερού κόμματος Σύριζα – δέχθηκε χακάρισμα το 2021 μέσω κακόβουλου λογισμικού που μόλυνε και το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η Ελλάδα παραδέχτηκε ότι διεξήγαγε την παρακολούθηση, τονίζοντας ότι έγινε νόμιμα, αλλά δεν είπε εάν χρησιμοποίησε το spyware Predator, που δημιουργήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Intellexa και τη θυγατρική της CYTROX. Η τελευταία είναι εγγεγραμμένη στη Βόρεια Μακεδονία και λειτουργεί από την Ελλάδα. Η Intellexa ανήκει στον πρώην επικεφαλής μιας μυστικής ισραηλινής μονάδας πληροφοριών γνωστής ως Μονάδα 81. Έχει δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο και την Ελλάδα. Σε αντίθεση με την NSO, η Intellexa και οι δραστηριότητές της δεν εποπτεύονται από τις ισραηλινές αρχές.
Η Shin Bet είπε ότι δεν σχολιάζει το ταξίδι του επικεφαλής του οργανισμού και μια πηγή ασφαλείας πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της επίσκεψης του Bar και του σκανδάλου spyware. Το γραφείο του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Omer Bar-Lev δεν απάντησε σε σχόλιο.

haaretz.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα