Μάιος 10, 2024. Ελλάδα.

Τίρανα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη, περιττή, προσοχή από τον ελληνικό Τύπο και την πολιτική, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο τους εναντίον του, γράφει ο αρθρογράφος Μέρο Μπαζέ.

Η προαναγγελία της επίσκεψης, η άρνηση παροχής αίθουσας για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που διατάχθηκαν άνωθεν και τα διπλωματικά μηνύματα για ακύρωσή της, ήταν όλα περιττά και δημιούργησαν κατάσταση πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών…

Όλα τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς κατά της επίσκεψης Ράμα λειτουργούν μόνο ενάντια στον σκοπό τους.

Δεν ξέρω τι θα αντιμετώπιζε ο ελληνικός Τύπος και η πολιτική σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, αν ο Έντι Ράμα δεν είχε σχεδιάσει αυτή την επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά τώρα είναι σίγουρο ότι έχει σώσει την προεκλογική εκστρατεία και έχουν να ασχοληθούν με κάτι… 

Το βασικό πολιτικό επιχείρημα ήταν ότι ο Έντι Ράμα πηγαίνει στην Αθήνα εν μέσω της προεκλογικής τους εκστρατείας για τις ευρωεκλογές.

Καταλαβαίνω ότι προδικάζοντάς τον ως εχθρό, νομίζουν ότι έρχεται να χαλάσει τα πράγματα για τις εκλογές. Πώς όμως μπορεί ένας πρωθυπουργός από το εξωτερικό στην Αθήνα να διαταράξει τις εκλογές;

Θα καλέσει τους Αλβανούς να καταψηφίσουν; ποιον; Αφού εκεί, αριστερά και δεξιά έχουν ενωθεί ενάντια στον Έντι Ράμα.

Δεν είναι ότι ο Σύριζα ή το ΠΑΣΟΚ είναι μετριοπαθείς και ο Μητσοτάκης είναι επιθετικός, ότι ο Ράμα πρέπει να καλέσει όσους είναι υπέρ του να ψηφίσουν. Είναι όλοι εναντίον του.

Η μόνη πραγματική ζημιά που κάνει στην εικόνα της ελληνικής πολιτικής είναι ότι κάνει την ελληνική πολιτική να επιδεικνύει αντιευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά η Ελλάδα δεν στενοχωριέται γι’ αυτό. Το απολαμβάνουν μάλιστα περισσότερο.

Μετά την Αθήνα, ο Έντι Ράμα θα πάει στην Ιταλία για να συναντήσει Αλβανούς. Στις 26 Μαΐου θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Μιλάνο. Υπάρχουν και εκεί εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμα και εκεί υπάρχουν Αλβανοί που ψηφίζουν ακόμη περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα.

Δεν άκουσα κανέναν Ιταλό πολιτικό να λέει τι θέλει ο Έντι Ράμα στην Ιταλία στη μέση της εκστρατείας.
Οι Αλβανοί στην Ιταλία ασχολούνται πολύ με την ιταλική πολιτική ζωή, αλλά δεν πηγαίνει εκεί για την ιταλική πολιτική. Κανείς όμως δεν έχει μετατρέψει την επίσκεψη σε θέμα εκστρατείας. Έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται η Ελλάδα.

Το άλλο επιχείρημα είναι η σύμπτωση με τις 12 Μαΐου όταν συνελήφθη ο Φρέντη Μπελέρης. Αδύναμο. Ο Έντι Ράμα επέλεξε να έρθει στην Αθήνα Κυριακή, που πέφτει στις 12 Μαΐου.

Αλλά ομολογώ ότι το σκέφτομαι πολύ καιρό. Αν όντως ισχύει αυτό, αν το εννοούσε ως πρόκληση, τότε πηγαίνει εκεί για να βοηθήσει τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος έχει υποψήφιο τον Μπελέρη, αφού μια τέτοια χειρονομία φυσικά κινητοποιεί Έλληνες εθνικιστές και την ακροδεξιά , οπότε του δίνει ψήφους.

Σε αυτή την περίπτωση οφείλουν να τον ευχαριστήσουν και όχι να του επιτεθούν.

Αλλά είναι πραγματικά μια σύμπτωση, που μάλλον θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί για να μην τους κάνουμε τέτοια χάρη προσθέτοντας ψήφους υπέρ του Μπελέρη.

Το τελευταίο επιχείρημα όι κινδυνεύει και πρέπει να συνοδεύεται από τεθωρακισμένα και μέτρα ασφαλείας είναι λίγο γελοίο και πολύ βαλκανικό.

Ο Έντι Ράμα συναντά τους Αλβανούς και δεν κινδυνεύει από αυτούς. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί η ιδέα ότι ο Έντι Ράμα βρίσκεται σε κίνδυνο στην Ελλάδα γίνεται στην πραγματικότητα για να εκφοβίσει τους υποστηρικτές του και να δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας.

Όλη αυτή η κατάσταση κάνει τη συνάντηση του Έντι Ράμα πιο σημαντική από αυτό που πραγματικά είναι.

Δεν έχει πολλά να πει στους μετανάστες και μάλλον θα τον άφηναν μόνο του αν δεν του είχαν κλείσει το στόμα.

Τώρα έχουν μετατρέψει την επίσκεψή του στο πιο κορυφαίο γεγονός της προεκλογικής τους εκστρατείας, ακριβώς σε μια ευρωπαϊκή χώρα που εκλέγει τους υποψηφίους της αντάξιους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακόμα και τον Μπελέρη.

Tema

The Hellenic Information Team