Ούτε η θεοσέβεια προστατεύει από τον κορωνοϊό

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Η στάση της ελλαδικής εκκλησίας στην πανδημία, τα περιορισμένα οφέλη από το μερικό λοκντάουν στη Γερμανία και η αποτυχία των μηχανισμών ελέγχου του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στον γερμανικό τύπο.

«Η προσβολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τον κορωνοϊό είναι επισήμως η πρώτη ελληνορθόδοξου ιερωμένου», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Frankfurter Rundschau με τίτλο «Η υποκρισία δεν προστατεύει». H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Πρόκειται για τραγική ειρωνεία. Διότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι η φωνή τη σύνεσης. Από το Μάρτιο προειδοποιούσε τους πιστούς να επιδείξουν “πνεύμα ευθύνης” και να εφαρμόζουν τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας.

Ο κλήρος έχει απoλέσει επιρροή στους νέουςΟ κλήρος έχει απoλέσει επιρροή στους νέους

Όμως η στάση της εκκλησίας είναι αντιφατική. Παρά την πανδημία κοινωνεί τους πιστούς όπως πάντα. Δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι με το ίδιο κουτάλι. Μια γιορτή για τον κορωνοϊό. Η Ιερά Σύνοδος ωστόσο επιμένει ότι η θεία κοινωνία “ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών” και ότι αποτελεί “τρανή φανέρωση της αγάπης”.

Με τη στάση του εν καιρώ πανδημίας ο κλήρος έχει απολέσει επιρροή κυρίως μεταξύ των νέων», συνεχίζει η εφημερίδα ης Φρανκφούρτης και σημειώνει: «Δημοσκόπηση του Μαΐου δείχνει ότι μόνο το 5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εμπιστεύεται την εκκλησία στη διαχείριση της πανδημίας “πολύ” ή “απολύτως”. Το 67% απάντησε ότι δεν την εμπιστεύεται “καθόλου”. Λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων στη χώρα υπάρχουν πλέον αυτοκριτικές φωνές μέσα στους κόλπους της εκκλησίας. Το Σαββατοκύριακο ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος επέκρινε σε επιστολή του ιερείς, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν υπογραμμίζοντας ότι: “Πιστέψαμε ότι ήμασταν υπεράνθρωποι και αποκρύψαμε την ασθένειά μας, αντί να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Αυτό θα μας οδηγήσει στο τάφο.” Δεν είναι ντροπή για έναν ιερέα να παραδεχθεί ότι μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, συνεχίζει ο Μητροπολίτης και κλείνει την επιστολή με τη προειδοποίηση ότι “o εγωισμός σκοτώνει”.

SZ: «Με κοινή λογική»

Δεν απέδωσε το μερικό λοκντάουν στη ΓερμανίαΔεν απέδωσε το μερικό λοκντάουν στη Γερμανία

«Οι εκκλήσεις και συστάσεις των γερμανικών αρχών στον πληθυσμό δεν οδήγησαν σε αλλαγή συμπεριφοράς», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Με κοινή λογική»: «Έρευνα του ινστιτούτου Helmholtz δείχνει μεν ότι στο μερικό λοκντάουν που ισχύει από τις αρχές του μηνός οι προσωπικές επαφές περιορίστηκαν κατά 40%. Παρά τη μείωσή τους τα κρούσματα παραμένουν ωστόσο σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο. Και έτσι το πιθανότερο είναι ότι καγκελάριος και τοπικοί πρωθυπουργοί θα αποφασίσουν σήμερα αυτό που πρότεινε ήδη την περασμένη εβδομάδα η Άγκελα Μέρκελ: λιγότερες συστάσεις και περισσότερες απαγορεύσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για ένα εμβόλιο, η πανδημία θα συνεχίσει να μας απασχολεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Ένας φαύλος κύκλος από περιοριστικά μέτρα και χαλάρωση πλήττει την εμπιστοσύνη στις αποφάσεις των αρμοδίων. Πώς να πείσουν τον πληθυσμό οι πολιτικοί όταν δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα αναγκαία βήματα; Οι αρμόδιοι οφείλουν να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και να πείσουν τους πολίτες με λογικά επιχειρήματα. Διαφορετικά θα υπάρξει χρόνιο πρόβλημα με την αποδοχή πολιτικών αποφάσεων στη Γερμανία».

Αστείοι οι μηχανισμοί ελέγχου του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο»Η γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο»

«Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ελέγχου του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη είναι αστείοι, σχολιάζει η εφημερίδα taz και παρατηρεί: « Όταν το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας Αμβούργο θέλησε να ελέγξει ύποπτο τουρκικό πλοίο, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε και ο έλεγχος σταμάτησε πριν καν αρχίσει. Δεν είναι μόνο όμως το γεγονός ότι η χώρα, στην οποία ανήκει το πλοίο, πρέπει να συναινέσει στον έλεγχο, αλλά και το ότι το μεγαλύτερο μέρος των όπλων για τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη δεν μεταφέρεται καν από τη θάλασσα.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις των Σαράντζ και Χαφτάρ συμφώνησαν χωρίς μεσολάβηση της ΕΕ σε εκεχειρία και μια νέα πολιτική αρχή. Δεν αποκλείεται ο ανεφοδιασμός με τουρκικά όπλα να καταστεί περιττός όταν οι δύο πλευρές υπογράψουν συμφωνία ειρήνευσης, μετά την οποία μισθοφόροι και κάθε λογής υποκινητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη το ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις, διότι αισθάνεται ότι δεν αποζημιώθηκε για τη στήριξή του στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Σε γενικές γραμμές όμως η επιθετική εξωτερική πολιτική του ωφέλησε τον τούρκο πρόεδρο. Στον πόλεμο για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναδείχθηκε νικητής ο σύμμαχός του πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και στη Συρία η Τουρκία προσπαθεί επιτυχώς να προσαρτήσει εδάφη που έχουν καταλάβει τουρκικές δυνάμεις».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τί κρίμα που το ”κατηγορώ” προς όλους τους ιερωμένους της Ελλαδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του προχθεσινού άρθρου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ Ανθίμου σχολιάσθηκε αμέσως και ευμενώς από εφημερίδα της προτεσταντικής Γερμανίας.

  2. Σ.Α.Ν {… ”κατηγορώ” προς όλους τους ιερωμένους ….} Από πού προκύπτει το όλους,όχι πάντως από το κείμενο του Αλεξ/λεως ,στο κάτω-κάτω είναι αληθινά όσα είπε και ο νεοζηλωτισμός,ο “ου κατ’επίγνωσιν” ευσεβισμός έγινε της μόδας,λές και κάθε Κυριακή ξεχειλίζουν οι ναοί (εκτός Πάσχα-Χριστ/νων)

    • Αγαπητέ κ.Κυδωνέα ,να διαβάσετε στις Ανιχνεύσεις και την ανάρτηση του in.gr με τίτλο ”Σφοδρή κριτική από τον Άνθιμο στους ιεράρχες για τον κορωνοιό ”πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι και οδηγηθήκαμε στον τάφο ” ,-μάλλον εννοεί τον Λαγκαδά μακαριστό Ιωάννη-, την οποίαν σχολίασα για την φράση του ”μαγκιές δεν επιτρέπονται ,οι ευλαβείς εγωισμοί σκοτώ”, διερωτηθείς εάν υπάρχουν ”μάγκες” ιερωμένοι”, χωρίς ουδένα να εξαιρέσει ο Άγιος Αλεξ/πόλεως, σε μοναστήρι του οποίου κοιμήθηκαν μοναχές, οι οποίες συνέχιζαν να πιστεύουν-υποθέτω- ΄ότι ”η πίστις σώζει” και δεν μολύνθηκαν από την Θεία Κοινωνία ,που κατά την Γερμανική εφημερίδα είναι ”η γιορτή του κορωνοιού’.
      Σε κάθε περίπτωση ο κ.Ανθιμος ,παρ’ότι και δάσκαλος δεν λειτούργησε ως δάσκαλος με την επιβαλλομένη πειθώ και τις΄΄ποινές΄΄ στους”νεοζηλωτικούς” ιερείς και μοναχές του, πιστεύω δε ότι -όπως εγώ τηρώ μαζί με τους περισσοτέρους αδελφούς χριστιανούς τις οδηγίες της Επιστήμης και της Κυβερνήσεως -υπάρχουν απολωλότα, που είτε πιστεύουν στο ”κισμέτ” ,είτε στην ”γιόγκα” ,είτε στους αστρολόγους, είτε στους λαικιστές πολιτικούς σίγουρα δεν ελέγχονται από τους ιερωμένους ,τους οποίους ΟΛΟΥΣ ”μάλωσε”δημοσίως ο κ.Άνθιμος.
      Υ.Γ ”Κατά την πανδημίαν μας λυπεί πολύ η κοσμική αντιμετώπιση της Εκκλησίας και η επιβολή υπερβολικών μέτρων ,περισσότερο δε η αίσθηση ότι η Εκκλησία και η πίστη δεν είναι πλέον σεβαστές ,ή, τουλάχιστον ορθά κατανοητές, όπως στο παρελθόν ,ή, όπως εμείς το ζούμε ”. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ιατρός , με διδακτορικό του Χάρβαρντ στην Βιοηθική.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,703ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα