ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Πίστευα πως η αδυναμία του Υπουργείου Εξωτερικών (συνολικά του Υπουργείου, όχι, μόνο, της διπλωματικής υπηρεσίας) να διαμορφώσει πολιτική στα μείζονα ζητήματα που αφορούν την χώρα οφείλεται στα ραβασάκια που παίρνει, τουλάχιστον, απο τρείς πρεσβείες και τις Βρυξέλλες.
Αρχίζω να πιστεύω πως, μάλλον, οφείλεται στην μακρόχρονη απουσία κάθε μηχανισμού παραγωγής πολιτικής. Δεν μπορούν να σκεφθούν. Κυρίως, δεν μπορούν να σκεφθούν λίγο σύνθετα.
Τα ΥΠΕΞ είναι η διπλωματική, άρα, η ήπια στο λόγο αλλά σαφής στην ουσία έκφραση των συμφερόντων της χώρας.
Πως το Υπουργείο Εξωτερικών, που έχει την αρμοδιότητα και, τελικά, το κράτος ολόκληρο αντιμετώπισε την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα για να μιλήσει σε αλβανούς μετανάστες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας που άρχισε;
Μάλλον, τον ενίσχυσε.
Υποτίθεται, αν δεν κάνω λάθος, πως το ελληνικό κράτος- όχι, απλώς, η κυβέρνηση- είναι θυμωμένο μαζί του για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την υπόθεση Μπελέρη και στις επικείμενες εκλογές θα ήθελε να τον βλάψει, χωρίς να το ομολογεί.
Τον έβλαψε με τον τρόπο που αντέδρασε στην επίσκεψη και την ομιλία του στην Αθήνα; Όχι, τον ενίσχυσε δίνοντας έμφαση σε ένα γεγονός που μπορεί να περνούσε απαρατήρητο. Να του απαγορεύσει την έλευση δεν μπορούσε. Να του απαγορεύσει την ομιλία σε κάποιον χώρο τον οποίο θα νοίκιαζε ιδιωτικά, πάλι δεν μπορούσε.
Προκάλεσε σάλο, συσπείρωσε τους αλβανούς, μάλλον, θετικά προς τον Ράμα και ενεργοποίησε τα ανθελληνικά αντανακλαστικά κάτι που λειτουργεί υπερ του αλβανού πρωθυπουργού.
Τι πέτυχε με τον χειρισμό της η κυβέρνηση; Θετικά ή αρνητικα αποτελέσματα για την Ελλάδα;
Εκείνο που με ανησυχεί είναι πως, ακόμη, και όταν κανείς δεν παρεμβαίνει στην διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας οι αρμόδιοι θεσμοί της δεν μπορούν να βρουν την ευφυή ισορροπία μεταξύ της διπλωματικής ευελιξίας, του μηνύματος αποφασιστικότητας και της προάσπισης, τελικά, των συμφερόντων της.
Η εξωτερική πολιτική κοιτάζει το τελικό δια ταύτα, να είναι υπερ της Ελλάδας. Δεν είναι μέσο ικανοποίησης του θυμικού ούτε της κοινωνίας,ούτε των πολιτικών.
Ε, σ αυτήν την ισορροπία δεν τα πάμε καλά. Γιατί;
Τέλος, απέναντι στο αλβανικό θέμα το αθηναϊκό κράτος- και η κοινωνία- επιδεικνύουν, γενικώς μια παθητικότητα και το αντιμετωπίζουν χωρίς μακροχρόνιες προβλέψεις και σχεδιασμούς.
Θα ξυπνήσουμε άσχημα μια μέρα. Πολύ άσχημα.
spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με δεδομένες τις γνώσεις και εμπειρίες του κ. Σαββίδη ,-που μέχρι το 2010 ως δημοσιογράφος ”αλώνισε” τα Βαλκάνια -,ανησυχώ ότι ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Αλβανία ,-παρ’ότι νομίζω πως ο 60χρονος σοσιαλιστής κ. Ράμα ,που μεσουρανεί στην Αλβανία επί μια 20ετία είναι στα τελευταία του πολιτικά-.
    Κινήθηκε υποστηριζόμενος από τους απαναταχού σοσιαλιστές ηγέτες -και από τους Έλληνες (που φημολογείται ότι είναι οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στην Ευρώπη ) αλλά τελευταία και από τις ίδιες τις ΗΠΑ που δημιουργούν και στρατιωτικές βάσεις τους στην Αλβανία.
    Οι συνεπείς σοσιαλιστές σίγουρα τον θεωρούν ένα αμοραλιστή , οπουρτονιστή και αρχομανή πολιτικό και πιστεύουν στο ”μηδένα προ του τέλους μακάριζε” αρχαίο ρητό που ίσχυσε σχεδόν για όλους τους σοσιαλκομμουνιστές ηγέτες.
    Δεν γνωρίζω πόσοι Έλληνες- και ο κ. Σαββίδης- ”μετρούν ” έτσι τον κ. Ράμα ,αλλά αυτόν και την Αλβανία του -που θέλει και θέλουν όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση- η Ελλάδα με το βέτο της (που μας εξασφάλισε ο μεγάλος Μακεδόνας Καραμανλής από το 1979 )την έχει ”κεφαλοκλειδώσει” με οποιαδήποτε κυβέρνηση μας .
    Το ίδιο συμβαίνει και με τους VMRίτες ”Μακεδόνες” Σκοπιανούς ,που εξελέγησαν στις προχθεσινές εκλογές και που ”καίγονται” για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,αλλά θέλουν να τους λέμε Μακεδόνες -όπως τους ”βάφτισε” παίζοντας κομμουνιστικά παιχνίδια ο Κροάτης ΤΙΤΟ το 1944 -και να ξεχάσουμε εμείς οι Έλληνες τους μόνους Μακεδόνες που δόξασαν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό από το 333 π. Χ , όταν αυτοί ως Σλάβοι ”έτρωγαν βελανίδια ” για να θυμηθούμε και τον μακαρίτη Πάγκαλο .
    Υ.Γ Η Ελλάδα φρονώ πως καλώς αργεί στις οριστικές αποφάσεις της γιατί έχει ελληνορθοδοξία στην Αλβανία και στην Βόρειο ”Μακεδονία” και κυρίως γιατί αυτοί οι χώροι αποτελούσαν διαχρονικά την ενδοχώρα του Ελληνισμού.
    Δεν” πρόσεξε” με την Συμφωνία των Πρεσπών ,αλλά τώρα με τον κ. Μπελέρη και τα υπόλοιπα προσέχει τον ελληνισμό της Αλβανίας.
    Ήταν ευχάριστη έκπληξη η επίσκεψη εκεί του κ. Κασσελάκη , παρ’ότι πείραξε τους διεθνιστές Συριζαίους , που τηρούσαν άλλη πολιτική επί κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά- για να μη ξεχνιόμαστε-.
    Καλό Σαββατοκύριακο, Χριστός Ανέστη.

  2. “Να του απαγορεύσει την έλευση δεν μπορούσε. Να του απαγορεύσει την ομιλία σε κάποιον χώρο τον οποίο θα νοίκιαζε ιδιωτικά, πάλι δεν μπορούσε.”

    Κάλλιστα μπορούσε. Πώς απαγόρευσε η Μέρκελ στον Ερντογάν προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία; Η Ελλάδα, αν ήταν κράτος συνεπές και σοβαρό, θα λάμβανε υπ’ όψιν του όχι μόνο τον Μπέλέρη, αλλά και τον Κατσίφα και τον Γκούμα και την εν γένει καταπάτηση των δικαιωμάτων και των περιουσιών τής ελληνικής μειονότητος τής εισέτι υπό αλβανική κατοχή Β. Ηπείρου και ασφαλέστατα θα απαγόρευε στον Ράμα προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Μάλιστα, αν δεν απατώμαι, ήλθε στην Ελλάδα και μετά δήλωσε ότι θέλει να κάμει προεκλογική συνέντευξη. Δεν πήρε πρώτα άδεια γι αυτό, ως όφειλε. Η δε Ελλάδα, αδιαφορώντας για όλα αυτά, εξακολουθεί να ποιεί την νήσσαν και να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία τού ναρκωμορφώματος, όπως στήριξε και την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, χωρίς καν να διανοηθεί να κάμει χρήση τού δικαιώματος τής αρνησηκυρίας (βέτο), τοίς Αμερικανών και Γερμανών ρήμασι πειθομένη. Έχομε εθελοδούλους και πουλημένους στην κυβέρνηση τής Αθήνας, από τούς οποίους κανείς δεν μπορεί να περιμένει διαφορετική συμπεριφορά. Οι τεμενάδες τού Γεραπετρίτη είναι το σήμα κατατεθέν τής “ελληνικής” εξωτερικής πολιτικής.-

  3. “Να του απαγορεύσει την έλευση δεν μπορούσε”

    Κάλλιστα μπορούσε, αν έκανε κουμάντο στην χώρα του. Πώς είχε ο Ράμα εμποδίσει την επίσκεψη τού Μητσοτάκη στην Β. Ήπειρο το 2022;

    • Θεωρώ ότι για το κάθε τι που αφορά διεθνείς σχέσεις, η Ελλαδίτσα πρέπει να ζητήσει έγκριση από τις γνωστές και μη εξαιρετέες χώρες.

      Δεν είναι θέμα Μητσοτάκη imho. Απλά είμαστε κότες λειράτες.

      Η σημειολογία επίσης παίζει ρόλο (που θα έλεγε και ο Έκο). Θυμάσαι που ο Παυλόπουλος είχε καθίσει στην ακρούλα του καναπέ όταν ο Ερντογάν είχε απλωθεί με ανοιχτά χέρια και πόδια, σαν τον Καλιγούλα της Ρώμης;

      • Φαίνεται ,αγαπητέ φίλε, ότι στην παροιμία ”να φοβάσαι το σκυλί που δεν γαυγίζει” προτιμάτε το σκυλί να γαυγίζει (και πολύ μάλιστα),αλλά μόλις ”του κτυπήσεις τα πόδια” φεύγει βάζοντας και την ουρά του στα σκέλια.
        Αυτά όμως συνέβαιναν στην Πασοκοκρατία ( οι Βάσεις φεύγουν το 1982 , μερική επιστράτευση τον Μάρτιο του 1987 και μετά αγκαλιές Ανδρέα μας -Οζάλ , κίνηση όλου του στόλου από τον Ναύσταθμο για τα Ίμια και μετά ”ευχαριστώ τους Αμερικανούς” που δεν μας άφησαν να πολεμήσουμε). Μόνο οι αριστεροί θέλουν να ξεχνάμε τις ”πατριωτικές” υποχωρήσεις τους .Να τους αφήσουμε;;;.

        • ΣΑΝ, εγώ θέλω να μου πει κάποιος που γνωρίζει, πότε έγινε η 1η παραβίαση αεροσκάφους της Τουρκίας στο Αιγαίο και γιατί δεν το ρίξαμε.

          Αυτή είναι η ουσία.

          Όλα τ’ άλλα που αναφέρεις είναι γνωστά, αλλά άσχετα με το αν είμαστε κότες ή όχι.

          Περί αυτού πρόκειται.

          • Το διαδίκτυο μας πληροφορεί ότι άρχισαν από το 1995 (όποια πέτρα και αν σηκώσεις ΠΑΣΟΚ θα βρεις από κάτω) από το 1981-2004, όταν στα 23 χρόνια κυβέρνησε τα 20 .
            Η αιτία -για τους Τούρκους-ότι έχουμε έξι μίλια στην Θάλασσα και δέκα μίλια στον αέρα και ότι όλο το Αιγαίο για το ΝΑΤΟ είναι ενιαίος χώρος.
            Ζούνε και ο κ. Σημίτης και πολλοί τότε υπουργοί του .Ρωτήστε τους εσείς και όποιοι άλλοι .
            Υ.Γ .- Μου κάνει εντύπωση πως οι άνω των 50 ετών Έλληνες δεν εμπέδωσαν ακόμη την ζημιά που έγινε στα εσωτερικά και εξωτερικά μας θέματα ”στα ωραία εκείνα χρόνια του ΠΑΣΟΚ”, που έλεγε ηθοποιός σε τηλεοπτική σειρά -να είστε, είμαστε καλά .

      • Έτσι που το λες είναι, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το περιστατικό με τον Πάκη δεν το θυμούμαι, όμως είναι ανάλογο των τεμενάδων τού Γεραπετρίτη. Διώξαμε τούς Οθωμανούς, αλλά παραμένομε ραγιάδες, φίλε.

  4. @ΣΑΝ, δηλ λες ότι τη δεκαετία του ’80, δεν είχαμε παραβιάσεις στο Αιγαίο; Αυτό λες; Προσωπικά το θεωρώ απίθανο να ξεκίνησαν το 1995.

    Επίσης, δε μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη πηγή το διαδίκτυο έτσι γενικώς κι αορίστως.

    Όσο για το ΠΑΣΟΚ, θυμόμαστε καλά και το ζήσαμε στο πετσί μας με την οικονομική του διαχείριση, όταν διόριζε όποιον γραφόταν στις κλαδικές και εκτόξευσε το χρέος από 29% το 1980 στο 81% το 1989.

    • Ακριβείς πληροφορίες για το πότε άρχισαν οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις του εναερίου μας χώρου από την Τουρκική αεροπορία μπορείτε να μάθετε από τα ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ , που τις καταγράφουν και τις καταγγέλλουν στους Διεθνείς Οργανισμούς.
      Προσωπικώς δεν αμφιβάλλω για την ακρίβεια των καταχωρίσεων-που πάντως τις διασταυρώνω- αλλά το 1995 άρχισαν οι μαζικές μετά το casus belli επειδή κυρώσαμε στην Βουλή -μαζί με την Ευρωβουλή- την Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας , το οποίο αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες σε όλα τα νησιά-και φυσικά του Αιγαίου μας (σαυτό είμαστε μοναχοφάηδες επειδή το κατοικούμε πάνω από 3000 χρόνια)-.
      Το ΠΑΣΟΚ -μια που αναφερθήκατε στο χρέος-στα είκοσι του χρόνια της μονοκομματικής διακυβερνήσεως με τον τρίτο και στο τέλος τους πολλούς δρόμους στην οικονομία, αφού μας καταχρέωσε ,περίμενε από την Ν.Δ και το πρωθυπουργό της κ. Κώστα Καραμανλή -που ήρθαν στην εξουσία ύστερα από 11 χρόνια- να αυτοκτονήσουν πολιτικά και προσωπικά για να μας ξεχρεώσουν -αφού ”μας σφίξουν τα λουριά”-ΠΡΟΤΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ Η ΚΡΙΣΗ.
      Και όταν αυτός(Καραμανλής) -έξυπνος και υποψιασμένος πολιτικός- άφησε καλή εποχή στην διακυβέρνηση, τούς κάλεσε στην αρχή της κρίσης να τον στηρίξουν για αντιδημοφιλή και σκληρά μέτρα ο ορισθείς από τον κ.Σημίτη πρωτότοκος του Ανδρέα υιός κ. ΓΑΠ (σε συντομογραφία) βροντοφώναξε το ”λεφτά υπάρχουν ” -εννοώντας τα ανείσπρακτα χρέη των Ελλήνων -και όταν ήρθε στην κυβέρνηση διόρισε τον υπάλληλο του ΔΝΤ κ. Γεωργίου ως Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ , ο οποίος έκανε δικαστικούς αγώνες να μη του αποδοθεί το ”μαγείρεμα” του ύψους του χρέους από 9% σε 15% του ΑΕΠ ,αιτία που διέκοψαν τον δανεισμό μας με τα μέχρι τότε χαμηλά επιτόκια οι δανειστές μας .
      Έκτοτε όλες οι φυλές και οι μορφές(ούτε και τώρα ντρέπονται) στο ΠΑΣΟΚ μέχρι τις 23 Απριλίου 2010 έβριζαν μέρα -νύχτα τον Καραμανλή ,χωρίς να λαμβάνουν μέτρα ”λες και ήθελαν να μας πάνε στο ΔΝΤ και στην Τρόϊκα ”.
      ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2Ο12 ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ 43% ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 5%.
      Απολογούμαι αν στενοχώρησα όσους επιμένουν σοσιαλιστικά .
      Πάντα η αλήθεια πονά-να είναι ,είμαστε καλά.

      • Ok, δεκτόν. Θα περίμενε κανείς να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα πάντως.

        Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που δεν απαντήσαμε όταν συνέβη η 1η παραβίαση, σημαίνει ότι δεχτήκαμε ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι και χώρα μειωμένης κυριαρχίας.

        Αναρωτιέμαι σε ποια χώρα του κόσμου συμβαίνει κάτι ανάλογο. Όποτε γουστάρει δηλ να μπαίνει ο άλλος με μαχητικά και να κάνει βόλτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα