ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ: Η Ρωσοφοβία βλάπτει σοβαρά την Ευρώπη 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Patricia Lalonde, πρόεδρο του Geopragma και πρώην ευρωβουλευτή.

Για όποιον έχει περάσει αρκετό καιρό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), είναι εύκολο να αντιληφθεί σε ποιο βαθμό ο «εχθρικός Ρώσος» μονοπωλεί κάθε γεωπολιτική ανάλυση, κάθε συζήτηση και μάλιστα αιωρείται σε όλα τα ψηφίσματα που εκδίδονται από αυτή την πολύτιμη επιτροπή.

Ο ρωσικός Δράκος είναι παντού! Αναμειγνύεται στις εκλογές μας, παρεμποδίζει τα σχέδιά μας για αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, επιτρέπει στον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές (ανεξάρτητα αν η έρευνα του δικαστή Mueller αρνήθηκε τη ρωσική παρέμβαση), προφανώς δηλητηριάζει τους αντιπάλους του στο Λονδίνο και αλλού και συνεχίζει να βάζει εμπόδια στον δρόμο της «Ανατολικής εταιρικής μας σχέσης».

Οι βουλευτές στην AFET είναι πολύ απασχολημένοι.

Ότι η Ρωσία δεν είναι αθώα, – δεν χρειάζεται απόδειξη – αλλά η Ρωσοφοβία κατ’ αρχήν καθοδηγεί κάθε απόφαση της επιτροπής AFET του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υποεπιτροπών για την Αμυνα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Σαουδική Αραβία θεωρείται «σύμμαχος». Δεν έχει σημασία ότι ο πόλεμος που διεξάγει στην Υεμένη, με την υποστήριξη των ΗΠΑ της Μεγ. Βρετανίας και της Γαλλίας, εδώ και επτά χρόνια είναι υπεύθυνος για τη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση εδώ και πολύ καιρό και ότι αποσταθεροποιεί τις χώρες του Κόλπου, παρόλα αυτά παραμένει ο άθικτος σύμμαχος.

Προφανώς λοιπόν, η σφαγή του Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, που πιθανότατα έγινε από τους άνδρες του Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν, είναι κακή!

Όμως, καθώς είναι δύσκολο να δει κανείς παρέμβαση του «ρωσικού εχθρού», ένα ψήφισμα χωρίς καμία συνέπεια, που καταδικάζει το βασίλειο των Ουαχάμπι και ζητά τη διακοπή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία ψηφίζεται από την ΥποΕπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αρκεί να πούμε ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ: τα όπλα που πωλούνται στη Σαουδική Αραβία από τη Γαλλία, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να σκοτώνουν αμάχους στην Υεμένη.

Πρέπει να ειπωθεί ότι αυτές οι επιτροπές καταρτίζονται με ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ολίσθηση. Οι χώρες του ανατολικού μπλοκ, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία καταλαμβάνουν τις αντιπροεδρίες. Αποκλείονται από την Προεδρία, όπως συνέβη στην προηγούμενη περίοδο με την Πολωνία στην επιτροπή άμυνας. Όσο για τον σημερινό Γάλλο πρόεδρό της, εμμένει στις ίδιες θέσεις με την προκάτοχό της και επιμένει να κάνει tweet εναντίον όσων τολμούν να μιλήσουν για διάλογο με τη Ρωσία.

Αν και είναι εύκολο να κατανοηθεί η δυσπιστία αυτών των χωρών προς τον πρώην κατακτητή τους, δεν είναι φυσιολογικό η εξωτερική πολιτική της Ευρώπης να υπόκειται εξ ολοκλήρου στις επιταγές των χωρών της Βαλτικής και των χωρών του ομίλου  Βίσεγκραντ, που σε μεγάλο βαθμό συντηρείται από την επιθυμία των Αμερικανών να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ μέχρι το κατώφλι της Ρωσίας. 

Έτσι, η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθεί στη νέα ισορροπία δυνάμεων που εδραιώνεται από την έναρξη του αμερικανο-ρωσικού διαλόγου για την ασφάλεια της ηπείρου μας, παρόλο που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ξεκινήσουν μια στρατηγική αποχώρηση, χωρίς να διστάζουν να αγνοήσουν τις συμβουλές των συμμάχων τους, όπως συνέβη κατά την καταστροφική αναχώρηση από το Αφγανιστάν. Θα μπορούσε ακόμη και να διαλυθεί εάν κάποια από τα μέλη της επιδιώξουν με κάθε μέσο να πιέσουν τον Αμερικανό σύμμαχο να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία, με το πρόσχημα ότι θα ήταν έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα επισήμως αρνείται. Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι δεν πιστεύει σε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού εξήγησε ότι δεν θα πάει σε πόλεμο για την Ουκρανία, φαίνεται να σκληραίνει τη θέση του επισείοντας τον κίνδυνο τρομερών κυρώσεων.

Στην Ευρώπη, ο διοικητής του γερμανικού ναυτικού δήλωσε ότι «το να πιστεύει κανείς ότι οι Ρώσοι επρόκειτο να εισβάλουν στην Ουκρανία ήταν ανοησία» και ότι «ο Πούτιν περίμενε να τον σεβαστούν»: αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Η υπουργός Εξωτερικών του, Annalena Baerbock, καθώς ο Nord Stream 2, που συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία, ολοκληρώνεται, δίστασε σχετικά με τη στάση που έπρεπε να τηρήσει, ωθώντας τους Αμερικανούς να αντιδράσουν και να πιέσουν να εγκαταλείψει η Γερμανία το ρωσικό αέριο. Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Καγκελάριο Σολτς στις αρχές Φεβρουαρίου για να διασφαλίσει ότι το μήνυμα θα περάσει. Περαιτέρω απόδειξη της υποταγής της Ευρώπης στους Αμερικανούς και του διχασμού των Ευρωπαίων.

Όσο για τον Τζόζεφ Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετά την κλιμάκωση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου που και οι δύο διατάσσουν τις οικογένειες των διπλωματών τους να εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναζωογονήσει τις συνομιλίες του Μινσκ μεταξύ των τεσσάρων χωρών του σχήματος της Νορμανδίας: Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, καλώντας τους διπλωματικούς συμβούλους να μπουν στον δρόμο της αποκλιμάκωσης.

Οι Αμερικανοί, στη γραπτή απάντησή τους στα ρωσικά αιτήματα, έχουν παραβλέψει προσεκτικά το ουσιαστικό: τη δέσμευση ότι η Ουκρανία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια πραγματική κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.

Μόνο η Λιθουανία και ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με την υποστήριξη της Αγγλίας του Μπόρις Τζόνσον, που κατηγορεί τη Μόσχα ότι θέλει να βάλει έναν φιλορώσο επικεφαλής της Ουκρανίας, επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση ακολουθώντας την ατζέντα μιας πιθανής ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι αλήθεια ότι τα όπλα παίρνουν θέση. Ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας, αποστέλλονται όπλα στο Ντονμπάς και το Κίεβο, οκτώ χιλιάδες πεντακόσιοι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, έτοιμοι να επέμβουν, ακόμη και η Γαλλία, που κηρύττει την αποκλιμάκωση, στέλνει, «την ίδια ώρα» – συνήθειά μας – στρατεύματα στη Ρουμανία. Σε αυτό το στάδιο, η παραμικρή σπίθα, πιθανώς λόγω «προβοκάτσιας», μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Η Ευρώπη εγγυάται την ειρήνη εδώ και 60 χρόνια, μας λένε συνέχεια, αλλά από τη στιγμή που έχει διευρυνθεί και υπό την αμερικανική κυριαρχία, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει αυτή που βάζει φωτιά στην πυρίτιδα.

Πηγή: https://geopragma.fr/russophobie-un-danger-pour-leurope/

 

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ΕΕ ήταν και παραμένει σκυλάκι των ΗΠΑ, χωρίς δική της πολιτική στο διεθνές γίγνεσθαι. Διεθνώς, είναι ανύπαρκτη πολιτικά. Ακολούθησε -κακώς, κάκιστα- από την αρχή τον αμερικανική αναγέννηση τού “ψυχρού πολέμου” με την Ρωσία και το πληρώνει πολύ ακριβά, βλάπτοντας τα δικά της συμφέροντα, ήτοι αυτά των μελών της. Η Ελλάδα πήρε μία γεύση τής ζημιάς, όταν -και πάλι κακώς, κάκιστα- ακολούθησε χωρίς αντίρρηση τις κυρώσεις το 2014, με αποτέλεσμα να χάσει ρωσικό τουρισμό και να τής μείνουν απούλητα τα οπωροκηπευτικά, τα οποία αγόραζε για κομμάτι ψωμί η Τουρκία και τα εξήγαγε στην Ρωσία ως δικά της, αποκομίζοντας το κέρδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα