ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για αποστράτευση από το μέτωπο…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Οι διαδηλωτές απαιτούν ρύθμιση για τη συχνότητα της εναλλαγής στρατιωτών στο μέτωπο. Στιγμιότυπο από παρόμοια εκδήλωση στο Κίεβο, 27 Οκτωβρίου 2023. THOMAS PETER / REUTERS

του  Vassili Donn

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ζαπορίζια, Λβιβ και ακόμη και στη Ντνίπρο για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη εναλλαγής στρατιωτών, στο μέτωπο για σχεδόν δύο χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ουκρανία: Κίεβο , Οδησσό, Ζαπορίζια, Lviv αλλά και μικρές πόλεις όπως το Ivano-Frankivsk ή το Ternopil, στα δυτικά της χώρας.

Στην παραλιακή πόλη της Οδησσού  όπως και αλλού, ήταν κυρίως γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα όπως «δίκαιη διάρκεια υπηρεσίας» . Ζητούν εναλλαγή των συζύγων, των γιων ή των αδελφών τους που έχουν κινητοποιηθεί σχεδόν δύο χρόνια. «Έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση και την αποκατάσταση. Οι στρατιώτες βρίσκονται σε δύσκολη σωματική και ψυχική κατάσταση», εξηγεί ένας διαδηλωτής του οποίου η μαρτυρία παρουσιάζεται στο ουκρανικό μέσο Komentarii.ua.

Στο δυτικό τμήμα της χώρας στο Lviv , αρκετές δεκάδες γυναίκες ήρθαν για να διαδηλώσουν. Οι περισσότεροι με τα καρότσια τους όπου τα παιδιά κρατούν πινακίδες που έγραφαν «φέρε τον μπαμπά μου σπίτι» . Κάποιοι εμφανίζουν το σύνθημα «ο άντρας μου δεν πήρε εισιτήριο απλής μετάβασης» . Σε κάθε μια από τις μικρές πόλεις Ivano-Frankivsk και Ternopil στα δυτικά της χώρας, περίπου είκοσι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν. Γιατί «οι ίδιοι άνθρωποι πολεμούν δύο χρόνια», λέει ένας από αυτούς.

Στις όχθες του Δνείπερου, στη Ζαπορίζια , ορισμένοι διαδηλωτές παρέλασαν φορώντας στρατιωτικές στολές που ανήκαν στους συζύγους τους. «Φόρεσα τη στολή του συζύγου μου που ήταν εθελοντής τις πρώτες μέρες του πολέμου. Δάσκαλος στο επάγγελμα, τώρα υπηρετεί στις τάξεις της επιθετικής ταξιαρχίας  Zaporizhzhia», λέει ένας διαδηλωτής, πριν συνεχίσει, «αγωνιζόμαστε ώστε οι άνδρες να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν μετά από 18 μήνες, εάν το επιθυμούν. Αυτό πρέπει να καθιερωθεί σε νομοθετικό επίπεδο. Οι άνδρες πρέπει να έχουν δικαιώματα. Χωρίς δικαιώματα για τους στρατιώτες, δεν είμαστε δημοκρατικό κράτος», ισχυρίζεται . Το ουκρανικό εθνικό πρακτορείο Τύπου Ukrinform, απ’ όπου αυτή η συνέντευξη, ανέφερε επίσης διαδηλώσεις σε πόλεις στα ανατολικά της χώρας, στην Πολτάβα, στο Kropyvnytskyi, στο Dnipro , ακόμη και στο Zhytomyr.

Ένα νομοσχέδιο στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, η εκτελεστική εξουσία μελέτησε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για αυστηρότερους κανόνες κινητοποίησης. Σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της ηλικίας κλήσης στο στρατό στα 25 έτη από τα 27 και την επιβολή κυρώσεων για όσους αντιστέκονται στην κινητοποίηση. Το ουκρανικό κοινοβούλιο, ωστόσο, το έκρινε «αντίθετο με τα ανθρώπινα δικαιώματα» και το έστειλε πίσω στην εκτελεστική εξουσία για επανεξέταση.

Αυτό το σχέδιο έχει μια διπλή πρόκληση: η κινητοποίηση θα μπορούσε και να αφορά περισσότερους νέους, αλλά ταυτόχρονα να επιτρέψει μια εναλλαγή στρατιωτών στο μέτωπο. Ο Volodymyr Zelensky δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 20 Δεκεμβρίου ότι θα ήταν απαραίτητο να κινητοποιηθούν 450.000 έως 500.000 άνδρες «στο εγγύς μέλλον». Η εφαρμογή αυτού του νόμου θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο του.

Πριν από λίγες μέρες, ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε την αναγκαστική στρατολόγηση στρατιωτών . «Κάποιοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών γραφείων στρατολόγησης περπάτησαν στους δρόμους αναζητώντας άνδρες που αρνούνταν να κινητοποιηθούν οικειοθελώς, αλλά αυτό ήταν λάθος», παραδέχτηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι θα αποτρέψει την επανάληψη αυτού του σεναρίου.

Πριν ακόμη αναφερθεί αυτός ο νόμος, είχαν ήδη πραγματοποιηθεί προηγούμενες διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο. Περίπου 600 γυναίκες συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο για να διαμαρτυρηθούν για την εξάντληση των γιων και των συζύγων τους.

Le Figaro

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα