Ομόφωνο Ψήφισμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Θεσσαλονίκη, 24/5/2024

«Η Μονή της Χώρας αποτελεί το κορυφαίο μνημείο της Παλαιολόγειας Αναγέννησης στην Κωνσταντινούπολη, καθώς διασώζει το πλουσιότερο και πιο σημαντικό σύνολο ψηφιδωτού διακόσμου, σπάνιο δείγμα της επίσημης τέχνης και αισθητικής που αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα του Βυζαντίου, κατά την τελευταία περίοδο της ιστορίας του. Λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής του αξίας, το μνημείο, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως μουσείο, είναι προστατευόμενο από την UNESCO.

Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ εκφράζει σύσσωμο την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει και αυτό το μνημείο, μετά την Αγία Σοφία, σε τζαμί, με οδυνηρές συνέπειες την αλλαγή της ιστορικής του ταυτότητας και την επακόλουθη θλιβερή κάλυψη της υψηλής του τέχνης.

Αντί της απόφασης αυτής, είναι απολύτως επείγον να προστατευθεί από τη φθορά του χρόνου με δράσεις που θα στοχεύουν στον καθαρισμό και την άμεση συντήρηση του μνημειακού του διακόσμου που αποτελεί μία από τις ελάχιστες μαρτυρίες για τη χαμένη δόξα του Βυζαντίου.

Κάθε προσπάθεια διαγραφής ή απόκρυψης του ίχνους της βυζαντινής τέχνης της Κωνσταντινούπολης καταδικάζει στη λήθη την προέλευση καθώς και τα συστατικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του ίδιου του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα.

Θα ήταν πραγματικά κρίμα να ακυρωθεί στο όνομα πολιτικών και θρησκευτικών παιχνιδιών και άλλων συμφερόντων όλη η πρόοδος που σημειώθηκε τον 20ό αιώνα προς την κατεύθυνση της προστασίας των μνημείων της Κωνσταντινούπολης. Άλλωστε, “η παγκόσμια κληρονομιά είναι ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης”, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα».

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ ανοίγει νέους δρόμους συνομιλώντας με την κοινωνία

Θεσσαλονίκη, 24/5/2024

Με στόχο να ενισχύσει την εξωστρέφεια και να προβάλλει την πλούσια ερευνητική δραστηριότητά του, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ αφιερώνει την εβδομάδα 27-31 Μαΐου 2024, σε σειρά ανοικτών εκδηλώσεων, με τον τίτλο «Ανοίγοντας νέους δρόμους, συνομιλώντας με την κοινωνία».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν επαφές με φοιτήτριες/ές, κοινωνικούς εταίρους αλλά και δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση του κοινού για ένα μέρος της πλούσιας ακαδημαϊκής και ερευνητικής δραστηριότητας και συνεισφοράς του Τμήματος. Επίσης, στόχος των διοργανωτών είναι η εκδήλωση να μετατραπεί σε ετήσιο θεσμό για το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Περίπατος-περιήγηση στην ιστορία του ΑΠΘ  από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, και ώρες 11.30-13.00, θα πραγματοποιηθεί από τους Καθηγητές του Τμήματος Γιώργο Αντωνίου και Γιώργο Αγγελόπουλο, εντός του πανεπιστημιακού campus, περίπατος-περιήγηση στην ιστορία του ΑΠΘ, σε συνδυασμό με τον τρόπο ανάπτυξης των κτιριακών υποδομών του, έως τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ξεκινώντας από τη μετατροπή της Οθωμανικής Σχολής «Ιδαδιέ» στο βασικό κτίριο του νέου πανεπιστημίου, οι Καθηγητές θα μας «ξεναγήσουν» στα κατεστραμμένα εβραϊκά νεκροταφεία, στα πανεπιστημιακά κτίρια που κατασκευάστηκαν αλλά πλέον δεν υπάρχουν (φοιτητική λέσχη και αναγνωστήριο), κάνοντας αναφορές στα πολιτικά προτάγματα που οδήγησαν στη δημιουργία συγκεκριμένων υποδομών, σε συγκεκριμένες περιόδους.

Σημείο έναρξης: σκαλιά παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

Μαγειρεύοντας με τους προϊστορικούς προγόνους μας στα γρασίδια της Φιλοσοφικής

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, και ώρες 12.30-14.30, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, η Καθηγήτρια του Τμήματος Τάνια Βαλαμώτη θα μαγειρέψει με φυτικά συστατικά και χρησιμοποιώντας αρχαίες συνταγές, φαγητά από την προϊστορική Ελλάδα. Μέσα από τις μυρωδιές και τις γεύσεις, ανακαλύπτουμε στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας των προϊστορικών ανθρώπων, τα οποία μας βοηθούν ώστε να κατανοήσουμε όψεις της καθημερινής ζωής τους.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα