Ολ. Σολτς: Διάλογος με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την απόλυτη  ικανοποίηση του για την “πολύ καθαρή απάντηση” που έδωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σχετικά με τους ανιστόρητους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα ελληνικά νησιά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου , ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε συγκεκριμένα: “Δεν υπάρχει περίπτωση μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν ευθέως  κυριαρχίες άλλων μελών”.

Επίσης, ο κ. πρωθυπουργός τόνισε ότι η θέση  της Ελλάδας  είναι πλέον αναβαθμισμένη διεθνώς και πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση κοινών ευρωπαικών πολιτικών.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι συζήτησαν και τα θέματα που αφορούν την γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο. «Επανέλαβα στον κ. καγκελάριο αυτό που έχω πει πολλές φορές, είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει τοn λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Όλοι γνωρίζουν ότι οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες. Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων, σώζοντας κάθε μέρα ζωές στο Αιγαίο, προστατεύοντας τους κατατρεγμένους» ανέφερε και τόνισε:

«Η θέση απέναντι στις απειλές είναι και αυτή πολύ σαφής. Στην προκλητικότητα αντιτάσσουμε τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, το μόνο εργαλείο που έχουμε για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου, σημειώνοντας «θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη».

Τέλος έκλεισε με την ευχή έστω και καθυστερημένα οι γείτονες μας να επιλέξουν τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της νομιμότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης, χωρίς ρητορικές εξάρσεις αλλά με δημιουργικές πράξεις. «Από πλευράς μου θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης, έχουμε υποχρέωση να λύνουμε τις διαφορές μας ειρηνικά. Αυτό θέλουν οι λαοί μας, αυτό θέλει η Ευρώπη, σίγουρα αυτό θέλει η Αθήνα» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή των δηλώσεων του , τόνισε ότι  «χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.  Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουν εκτιναχτεί “επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία.  Η συνολική αυτή αναβάθμιση,  συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» τόνισε.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί  παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία» πρόσθεσε.

Πολεμικές αποζημιώσεις

Ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης , επίσης τόνισε ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ειδικά του κατοχικού δάνειου. “Η ρύθμισή του θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο” είπε.

«Πρέπει να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της Μόσχας που αποζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ενεργειακή ακρίβεια και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου. Θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μας και με κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε κάτι το οποίο αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ,μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σολτς: Έφθασα σε μια νέα Ελλάδα με δυναμική ανάπτυξη

Τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Αθήνα εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος ,Όλαφ Σόλτς, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε ότι οι δυο χώρες συνδέονται με μακρά πολυκύμαντη ιστορία, “κάτι που διαπιστώνουμε και από την αυριανή ημέρα του ΟΧΙ” τονίζοντας ότι “σήμερα είμαστε στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ η φιλία μας αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο κάθε καλοκαίρι”.

Χαρακτήρισε “εξαιρετική στιγμή” την πρωινή του ξενάγηση στην Ακρόπολη λέγοντας ότι συμβολίζει “την κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία και είναι από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης”.

Ο κ.Σόλτς είπε έφτασε σε μια νέα Ελλάδα με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες και χαρακτήρισε “απτή” την δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας.

Τόνισε ότι συζητήθηκαν κυρίως τρία ζητήματα.Πρώτον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την οποία χαρακτήρισε “αίτια για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε” και εκτίμησε ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ δήλωσε ευγνώμων “που μπορούμε από κοινού να εφοδιάσουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό”

Το δεύτερο θέμα ήταν η επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία. Είπε ότι οι τιμές πρέπει να πέσουνε και σημείωσε ότι στην ΕΕ “συμφωνήσαμε ότι μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.”

Σημείωσε ότι η ΕΕ έλαβε απόφαση για να υπάρξουν κοινές πλατφόρμες και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών και αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, “και να συμβάλλουμε ώστε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα μα οδηγήσει να μην υπάρχει σπεκουλάρισμα τιμές”, προσθέτοντας: “Πρέπει να επεκτείνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές χρειαζόμαστε αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετική προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια” .

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεση μας και θα δώσουν δυνατότητα για επενδύσεις στο μέλλον καθώς και ο στόχος απεξάρτησης από εισαγωγή ενέργειας από Ρωσία.

Για την Ανατολική Μεσόγειος, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους. ” Αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου” υπογράμμισε.

Τέλος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της  Ουκρανίας και της Γεωργίας καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. “Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών” είπε ο κ.Σόλτς.

Απαντήσεις-Ερωτήσεις

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ο κ.Σόλτς είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας η καλή γειτονία, και παρέπεμψε στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας ότι “είπε επίσης ξεκάθαρα τη θέση του επ αυτού”.

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση της γερμανίδας υπουργού εξωτερικών υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της τουρκικής αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών, είπε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες. Επίσης για το εάν η Γερμανία έχει πρόβλημα με την τοποθέτηση των τεθωρακισμένων Marder στα σύνορα με την Τουρκία, είπε ότι “για τα τεθωρακισμένα δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Θέμα της Ελλάδας είναι που θα τα τοποθετήσει”. Ερωτώμενος για τις γερμανικές επανορθώσεις και εάν το θέμα αυτό είναι ανοιχτό, ανέφερε ότι “θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε να επιλύσουμε από κοινού”.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την εξεύρεση λύσης τιμής φυσικού αερίου, δήλωσε , “πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και αφορά κυρίως τους υπουργούς Ενέργειας, που προσπαθούν να περιορίσουν τις αιχμές των τιμών”. Προσέθεσε ακόμη ότι “πέρα από το τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του σπεκουλαρίσματος των τιμών και πολλοί εμπειρογνώμονες πρέπει να ασχοληθούν με αυτό, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα”.

Επίσης ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε την Ελλάδα “πρότυπο με τις εγκαταστάσεις αποθηκών υγροποιημένου αερίου και πρέπει” , είπε ” να τα κάνουμε αυτά και στην Ευρώπη” σημειώνοντας ότι “η Γερμανία αποφάσισε την κατασκευή τερματικών για εισαγωγή υγροποιημένου αερίου. Θέλουμε να έχουμε επαφή με τις δυτικές χώρες γιατί η Γερμανία είναι υπεύθυνη και για την εφοδιασμό κι άλλων χωρών. Πήραμε αποφάσεις να μειώσουμε την παραγωγή ενέργειας από διάφορες άλλες πηγές.Αυτό που κάναμε είναι να ξαναχρησιμοποιήσουμε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και είμαστε σε θέση να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, και μπορούμε να βοηθήσουμε κι άλλες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει με τις εγκαταστάσεις αποθηκών τις οποίες θα κατασκευάσουμε σε τέσσερα σημεία στη Γερμανία”.

Τέλος, ερωτώμενος για την συμμετοχή των Κινέζων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ.Σόλτς απάντησε πως όταν πρόκειται για τη σχέση μας με την Κίνα πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει διαφοροποίηση στις διεθνείς μας σχέσεις και να διασφαλίσουμε ώστε να μην υπάρχει μονομερής εξάρτηση.

“Αυτό είναι το δίδαγμα που εξάγουμε και από τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Στην Ευρώπη παίρνονται αποφάσεις που συμβάλλουν ώστε να μας δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες στην αλυσίδα προμήθειας. Οργανώνουμε τις εξαγωγές μας ώστε να υπάρχουν όλο και περισσότερες αγορές και να μην συγκεντρώνονται σε μια χώρα οι επενδύσεις μας. Πάντα ήταν σωστό αυτό. Όσοι δεν σκέφτηκαν έτσι τώρα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Για το λιμάνι, πρόκειται για μια εταιρεία μέσα σε ένα μεγάλο λιμάνι με ένα ποσοστό 24,5% που είναι σωστό, μαζί με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται. Πρέπει να μην υπάρχουν εξαρτώμενες υποδομές”.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα