Ιανουάριος 22, 2024. Ελλάδα.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία «κατ’ αρχήν» να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση για να εξασφαλίσουν την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του μπλοκ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την αιγυπτιακή Sorouk.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η αποστολή θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, με στόχο να τεθεί τέλος στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η ομάδα Χούτι στην Υεμένη στις θαλάσσιες μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, η αποστολή περιλαμβάνει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και αερομεταφερόμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία των φορτηγών πλοίων στην περιοχή, αλλά δεν σχεδιάζεται να συμμετάσχει σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις θέσεις των Χούτι στην Υεμένη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανία σκοπεύει να συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση με τη φρεγάτα Hessen, υπό την προϋπόθεση ότι η γερμανική Βουλή των Αντιπροσώπων, η Bundestag, εκδώσει παρόμοια εξουσιοδότηση μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με αντιαεροπορικούς πυραύλους, και είναι ειδικά σχεδιασμένη για θαλάσσια φύλαξη και επιτήρηση.

Σύμφωνα με τον γερμανικό στρατό, η φρεγάτα μπορεί, με ένα συγκεκριμένο ραντάρ, να παρακολουθεί μια περιοχή εναέριου χώρου ισοδύναμη με την περιοχή ολόκληρης της Βόρειας Θάλασσας, γράφει το αιγυπτιακό δημοσίευμα επικαλούμενο το Dpa.

The Hellenic Information Team