Οι Τ/κ αναζητούν δουλειά στην Κυπριακή Δημοκρατία  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στη δίνη της κρίσης που προκαλεί η συνεχής πτώση της τουρκικής λίρας πολλοί Τουρκοκύπριοι αναζητούν δουλειά στην άλλη πλευρά με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Λευκωσίας

Ενώπιον των ολοένα αυξανόμενων οικονομικών συνεπειών της συναλλαγματικής κρίσης στην Τουρκία βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπου επικρατεί ένα κλίμα έντονης απαισιοδοξίας. Και αυτό γιατί τα προβλήματα στην προμήθεια βασικών αγαθών συνεχίζονται, παρά τις προσπάθειες της υπηρεσιακής «κυβέρνησης» να πείσει περί του αντιθέτου. Κύριο πρόβλημα αποτελεί η αδυναμία των μεγάλων εταιρειών να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σε καύσιμα παρά τις προσπάθειες της «κυβέρνησης» για επιτάχυνση της αναθεώρησης των τιμών εισαγωγής. Τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης δεν περιορίζονται στην πρόσβαση σε καύσιμα αλλά επεκτείνονται και στην παραγωγή ηλεκτρισμού με τις διακοπές ρεύματος στην βόρεια Κύπρο να παραμένουν συχνό φαινόμενο.

Την ίδια ώρα τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης απασχολεί η επονομαζόμενη «κρίση του αλευριού», η οποία αναφέρεται στην απόφαση της «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων να επιτρέψει την εισαγωγή αλευριού από την Τουρκία χωρίς φόρους προς αύξηση του ανταγωνισμού. Ως απάντηση, οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής αλευριού ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους, καταγγέλλοντας απουσία διαβούλευσης. Τελικά, και μετά από πολιτικές παρεμβάσεις, οι παραγωγοί αποφάσισαν να άρουν προσωρινά την απόφασή τους για περαιτέρω διαβούλευση.

Αναζητούν εργασία στην Κυπριακή Δημοκρατία 

Μπουγιούκ Χαν / Βόρεια ΛευκωσίαΙστορική πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πολλοί Τουρκοκύπριοι αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τ/κ τύπο σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλη πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Türk-Sen), η οποία δέχεται αιτήσεις Τουρκοκύπριων που επιθυμούν να εργαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντεχνιών, οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 8 χιλιάδες, ενώ σήμερα 130 Τουρκοκύπριοι θα έχουν προσωπικές συνεντεύξεις με εργοδότη που δραστηριοποιείται στην τουριστική βιομηχανία. Οι εξελίξεις ακολουθούν μιας ιστορικού χαρακτήρα συμφωνίας μεταξύ των τουρκοκυπριακών συντεχνιών και της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), μίας εκ των ισχυρότερων συντεχνιών των ελληνοκύπριων εργαζομένων.

Θέλουν ευρώ οι Τουρκοκύπριοι  

τράπεζα Türk Bankasi / Βόρεια ΛευκωσίαΑπό το δολάριο στο ευρώ;

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εισαγωγές αλλά και η άνοδος των τιμών λόγω των διακυμάνσεων της αξίας της τουρκικής λίρας πυροδότησαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μια συζήτηση αναφορικά με τη δυνατότητα αλλαγής νομίσματος. Μετά τις προτάσεις επιχειρηματικών συνδέσμων για αλλαγή του νομίσματος των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται σε δολάρια, ακολούθησε πρόταση της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης για υιοθέτηση του ευρώ. Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμένων (CMRIS) τα οποία δημοσιεύθηκαν στον τ/κ τύπο. Σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό που πλησιάζει το 64% υποστηρίζει τη μετάβαση στο ευρώ ως μέτρο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που πλήττει την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανάγκα και ο ΤΑΤΑΡ τους θα πεισθεί και θα κάνει βαθειά μετάνοια ,γιατί αλλιώς θα του φύγουν όλοι στην Κυπριακή Δημοκρατία -με το ευρώ -και θα ζητήσουν να προμηθευθούν κυπριακά διαβατήρια ,όπως οι Σκοπιανοί ζητούν βουλγαρικά διαβατήρια για να επιβιώσουν και να μη έχουν τους εκτός σέγκεν ελέγχους.
  ΚΑΙΡΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΥΛΙΑ.

 2. Άς φύγουν. Όποιος Τουρκοκύπριος θέλει να πάει στον Νότο, μπορεί να πάει. Κανείς δεν κρατάει δεμένο κανέναν. Και αν φύγουνλοιπόν όπως λες, τί νομίζεις ότι θα γίνει; Τί θα αλλάξει;

 3. Δεν θα αλλάξει τίποτε-λέτε εσείς κ. Αλή – γιατί θα μείνουν οι αιχμάλωτοι επί 47 χρόνια (40.000) τούρκοι στρατιώτες-το προέβλεψε αυτό ο δικός μας Καραμανλής όταν συναντήθηκε με τον Ετσεβίτ- ,αλλά ο ”καμπόσος” κ. Τατάρ θα ”ταρακουνιέται” με την υποτιμημένη τουρκική λίρα και θα χάνει και τους συνδικαλισμένους και εργαζομένους στην δούλεψη των Ελληνοκυπρίων Τουρκοκυπρίους ,που θα πάρουν και το- κλειδί του παραδείσου- διαβατήριο της Ευρώπης.
  Ε…μετά όλα αλλάζουν ,όπως το 1989 με το τείχος του Βερολίνου. .
  Και οι έποικοι θα τους φύγουν .Ή πείνα είναι κακός σύμβουλος.

  • Σου είπα. Ακόμα και όλοι οι Τουρκοκύπριοι αν θελήσουν, μπορούν να περάσουν στον Νότο. Τίποτα δεν θα αλλάξει. Όποιος θέλει, μπορεί να πάει. Εξάλλου οι περισσότεροι είναι άθεοι και αριστεροί.

 4. Φαίνεται δεν υπολογίζετε κ.Αλή τον διεθνή αντίκτυπο από την οικονομική προσφυγοποίηση των Τουρκοκυπρίων και την πολιτική αστάθεια στην ίδια την Τουρκία από αυτό το γεγονός.
  Σε κάθε περίπτωση θα επισπευσθεί η επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια της Δ.Δ.Ομοσπονδίας ,όπως αποφάσισαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ το 1983 και οι Μακάριος-Ντεκτάς το 1977 στην Βιέννη .
  Τότε και Τουρκία κάτι ”θα γλείψει” από τον πλούσιο υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής ΑΟΖ και της Αιγύπτου.
  Ουδέν κακόν αμιγές καλού.
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ .

  • “δεν υπολογίζετε κ.Αλή τον διεθνή αντίκτυπο”

   Όχι, δεν τον υπολογίζω.

   “όπως αποφάσισαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ”

   Θα αστειεύεσαι μάλλον. Οι ξένοι θα πουν τί θα γίνει σε μία άλλη χώρα; Ε δεν είμαστε καλά. Δεν με ενδιαφέρει τί επιθυμούν (και δεν έχουν το δικαίωμα άλλωστε να επιθυμούν). Μόνο να συμβουλεύουν μπορούν.

   “και οι Μακάριος-Ντεκτάς το 1977 στην Βιέννη”

   Δεν υπήρξε καμία τέτοια συμφωνία. Ήταν απλώς κατευθυντήριες γραμμές.

   Υ.Γ.
   Το ξαναλέω. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ο Βορράς στην Κύπρο υπάρχει (ακόμα και αν δεν αναγνωρίζεται νομικά). Οπότε ακόμα και όλοι οι Τουρκοκύπριοι αν το θελήσουν, μπορούν να περάσουν στον Νότο. Τίποτα δεν θα αλλάξει. Όποιος θέλει, μπορεί να πάει. Στο καλό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα