ΗΠΑ: Οι Τρεις Σημαντικές Αλλαγές που εντάσσονται στη Νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

CHRISTOPHER S. CHIVVIS

13 Οκτωβρίου 2022

Περίληψη: Μια ανεπαίσθητη αλλαγή στο πλαίσιο των κύριων ρωγμών της παγκόσμιας τάξης και άλλων αξιοσημείωτων προτάσεων.
Οι γραφειοκράτες μερικές φορές αστειεύονται με το ότι η σύνταξη στρατηγικής στην κυβέρνηση είναι σαν να στολίζεις ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο – όλοι έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν το αγαπημένο τους θέμα και, στη διαδικασία, η στρατηγική χάνεται.

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια στρατηγική εθνικής ασφάλειας την Τετάρτη με τη συνήθη λίστα προκλήσεων: επισιτιστική ασφάλεια, τρομοκρατία, έλεγχος των εξοπλισμών, πανδημίες, κλίμα, κυβερνοχώρος, τεχνολογία, διαφθορά και σχέδια για κάθε περιοχή του κόσμου. Είναι, υπό αυτή την έννοια, ένα καλοστολισμένο δέντρο.

Ωστόσο, εξακολουθεί να σηματοδοτεί ορισμένες σημαντικές αλλαγές στην πολιτική.

Η κύρια ώθηση της στρατηγικής είναι ότι

η Αμερική θα επικεντρωθεί στον ανταγωνισμό με την Κίνα και την ανάσχεση της Ρωσίας, και θα το κάνει επενδύοντας στο εσωτερικό, χτίζοντας έναν συνασπισμό ομοϊδεατών κρατών και εκσυγχρονίζοντας τον στρατό της.

Αυτές είναι λογικές προτεραιότητες, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένης της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία καθυστέρησε τη στρατηγική για μήνες, και των αυξανόμενων εντάσεων της Αμερικής με την Κίνα, που χρονολογούνται πολύ πριν ο Τζο Μπάιντεν γίνει πρόεδρος.

Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον στη νέα στρατηγική είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Λευκός Οίκος έχει μετατοπίσει το πλαίσιο των βασικών σφαλμάτων της παγκόσμιας τάξης.

Στις αρχές της κυβέρνησής του, ο Μπάιντεν τοποθέτησε την Αμερική στο επίκεντρο μιας επείγουσας πάλης μεταξύ των απολυταρχιών του κόσμου και των δημοκρατιών του.

Αυτό το πλαίσιο ανταποκρίθηκε στις βαθιές ανησυχίες που συμμερίστηκαν πολλοί Δημοκρατικοί σχετικά με την απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς της Αμερικής, ειδικά μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021, στο Καπιτώλιο και την άρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.

Όμως, ως οδικός χάρτης για την αμερικανική πολιτεία, αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο δημιούργησε προβλήματα. Αφενός, η προβολή της παγκόσμιας ιστορικής στιγμής ως μάχης με τη δημοκρατία στη μια γωνία και την απολυταρχία στην άλλη ισοδυναμούσε με μια μεγάλη υπεραπλούστευση της φύσης και της ποικιλίας των πολλών διαφορετικών πολιτικών συστημάτων του κόσμου. Απηχούσε επίσης τον ατυχή τόνο του καλού εναντίον του κακού της αμφιλεγόμενης στρατηγικής εθνικής ασφάλειας του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους το 2002.

Σε διεθνές επίπεδο, αυτό το έντονο ιδεολογικό πλαίσιο αύξησε τις εντάσεις με την Κίνα και τη Ρωσία χωρίς κανένα κέρδος, ενώ αποξένωσε τα μη δημοκρατικά έθνη που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν την τάση να υποστηρίξουν την Ουάσιγκτον στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν το Πεκίνο και η Μόσχα. Κινδύνεψε να τοποθετήσει το επίκεντρο των δημοκρατικών προβλημάτων της Αμερικής στο εξωτερικό, παρά στο εσωτερικό όπου ανήκε.

Η νέα στρατηγική διατηρεί το πλαίσιο δημοκρατίας εναντίον απολυταρχίας, αλλά προσπαθεί για μια πιο ανοιχτή προσέγγιση.

Πρώτον, λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι χρειάζεται να μετατρέψουν τις απολυταρχίες σε δημοκρατίες για να είναι ασφαλείς.

Πιο σημαντικό, αντί για έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό μεταξύ όλων των απολυταρχιών και όλων των δημοκρατιών, ο Λευκός Οίκος καλωσορίζει τώρα ρητά τις απολυταρχίες που απορρίπτουν τη χρήση βίας για να αλλάξουν τα σύνορα στην παγκόσμια σκηνή.

Είναι ένας αγώνας για να τετραγωνιστεί ο κύκλος μεταξύ ιδεολογίας και πραγματικότητας σε αυτά τα σημεία, και το αποτέλεσμα είναι κάποια αδέξια μωρολογία που σχεδόν ακούγεται σαν να διαφωνούν ο πρόεδρος και ορισμένοι από τους συμβούλους του σχετικά με το εάν ο ανταγωνισμός δημοκρατίας-απολυταρχίας είναι πραγματικά τόσο κεντρικός. Ωστόσο, εκτός από μια συνολική αναδιαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου, η οποία θα ήταν εξαιρετικά απίθανη, αυτή η αλλαγή είναι ένα βήμα προς την επίλυση του βασικού προβλήματος του τρόπου με τον οποίο τα έθνη με διαφορετικές ιστορικές, πολιτιστικές και ιδεολογικές προοπτικές μπορούν να συνυπάρξουν στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά τις προτεραιότητες. Αν η εστίαση στη Ρωσία και την Κίνα δεν προκαλεί έκπληξη, η μειωμένη έμφαση στη Μέση Ανατολή προκαλεί έκπληξη – και είναι μια επιλογή που μπορεί να προκαλέσει κύματα εντός και εκτός της κυβέρνησης.

Μια φθίνουσα τρομοκρατική απειλή, η αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία, μια παγκόσμια προσπάθεια απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα και το τέλος της εποχής της αμερικανικής οικοδόμησης του έθνους όλα προμηνύουν μια στρατηγική αλλαγή.

Αλλά είναι επικίνδυνο πολιτικά και πρέπει να ήταν δύσκολο, δεδομένου του πόσοι ειδικοί στην Ουάσιγκτον -εντός και εκτός κυβέρνησης- εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ευημερία των ΗΠΑ. Αυτή η άποψη κερδίζει οπαδούς ενόψει της αύξησης των τιμών στα καύσιμα και είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο συγκεκριμένες αλλαγές -για παράδειγμα, η στάση της δύναμης των ΗΠΑ στην περιοχή- δεν περιλαμβάνονται στη στρατηγική.

Μια τελική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη από την εποχή της κυβέρνησης Τραμπ. Για να ανταγωνιστεί την Κίνα, ορθώς υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, η Αμερική πρέπει να επενδύσει στα δυνατά της σημεία. Το σχέδιο είναι να γίνει αυτό μέσω μιας πιο ενεργητικής βιομηχανικής πολιτικής που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στις επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση, κατάρτιση, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πράσινη ενέργεια.

Μεμονωμένα, αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πιθανώς άξιες λόγου, αλλά το άθροισμα των μερών ισοδυναμεί υπέρ ενός πιο ενεργού κρατικού ρόλου στην αμερικανική οικονομική ζωή. Η αλλαγή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή δεδομένης της απουσίας ισχυρής δήλωσης υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και της διαρκούς δέσμευσης των ΗΠΑ σε μια διεθνή οικονομία ελεύθερης αγοράς (αν και ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει τη σημασία του).

Η έμφαση της στρατηγικής στη βιομηχανική πολιτική, ειδικά όταν συνδυάζεται με αυξανόμενους περιορισμούς στην κοινή χρήση τεχνολογίας, αντιπροσωπεύει μια ξεκάθαρη μετατόπιση από τον μακροχρόνιο ρόλο της Αμερικής ως κορυφαίου υποστηρικτή μιας παγκόσμιας οικονομίας ελεύθερης αγοράς στον κόσμο – ρόλος που σχεδόν όλες οι προηγούμενες πολιτικές εθνικής ασφάλειας τόνιζαν.

Ίσως αυτή η μετατόπιση, όπως και η προσπάθεια απομάκρυνσης της έμφασης στη Μέση Ανατολή, θα θεωρηθεί ως σημείο των καιρών.

Δεν είναι μια τέλεια στρατηγική και θα μπορούσε κανείς να ελπίζει σε μια πιο προσανατολισμένη προς τα εμπρός προσέγγιση σε άλλους τομείς όπως ο επιμερισμός των βαρών, οι παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, ένα σαφές όραμα για ειρηνική συνύπαρξη με την Κίνα και ίσως ακόμη και μια επιστροφή στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής γύρω από τη μεσαία τάξη – ένα πλαίσιο που επέβαλε την τόσο αναγκαία πειθαρχία σε ορισμένους από τους ενθουσιασμένους διανοητές της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής. Όμως, όσον αφορά τέτοιες στρατηγικές, υπάρχει λίγο απο όλα. Ο Λευκός Οίκος έχει επισημάνει ορισμένες νέες κατευθύνσεις. Είναι σημαντικό να μην τις χάσετε ανάμεσα στα στολίδια στο δέντρο.

Christopher S. Chivvis
Ο Christopher S. Chivvis είναι ο διευθυντής του American Statecraft Program στο Carnegie Endowment.

Τέλος εγγράφου
Το Carnegie δεν παίρνει θεσμικές θέσεις σε θέματα δημόσιας πολιτικής. οι απόψεις που εκπροσωπούνται εδώ είναι αυτές του συγγραφέα ή των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του Carnegie, του προσωπικού του ή των διαχειριστών του.

carnegieendowment.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα