Οι συνέπειες της Διακήρυξης των Αθηνών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Διακήρυξη των Αθηνών, που υπεγράφη από τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον Ελληνα πρωθυπουργό, είναι ένα πολιτικό κείμενο που δεν δεσμεύει νομικά τα δύο μέρη. Αυτό προκύπτει ρητά στο ίδιο το κείμενό της, που τονίζει στην ακροτελεύτια διάταξή της ότι «αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία δεσμευτική για τα μέρη […] 

ΗΔιακήρυξη των Αθηνών, που υπεγράφη από τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον Ελληνα πρωθυπουργό, είναι ένα πολιτικό κείμενο που δεν δεσμεύει νομικά τα δύο μέρη. Αυτό προκύπτει ρητά στο ίδιο το κείμενό της, που τονίζει στην ακροτελεύτια διάταξή της ότι «αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία δεσμευτική για τα μέρη κατά το Διεθνές Δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα μέρη». Κατά συνέπεια, και εφόσον το Διεθνές Δίκαιο είναι συναινετικό (στηρίζεται δηλαδή στη συναίνεση των μερών), οφείλουμε να δεχθούμε ότι τα δύο μέρη δεν επιθυμούσαν να δεσμευτούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου από μια συμφωνία που να παράγει έννομα αποτελέσματα.

Τι σημαίνει αυτός ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας της Διακήρυξης; Οτι, βασικά, δεν μπορεί ένα από τα μέρη (η Ελλάδα ή η Τουρκία) να επικαλεστεί τις διατάξεις της για να ζητήσει τη συμμόρφωση από το άλλο μέρος ούτε να χρησιμοποιηθεί από ένα μέρος για προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, ως βάση δικαιοδοσίας, σε περίπτωση παραβίασης μιας ή περισσοτέρων διατάξεών της.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι ένα περιττό κείμενο μηδαμινής έννομης σημασίας. Το κείμενο της Διακήρυξης περιέχει μείζονες διατάξεις που αφορούν την οικοδόμηση φιλικών δεσμών ανάμεσα στις δυο χώρες, ανάμεσα στις οποίες διακρίνουμε την υπενθύμιση των θεμελιωδών σκοπών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών. Παράλληλα συμφωνούν στην καλλιέργεια φιλικών σχέσεων, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη, κατανόηση και την επίλυση των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Αυτό το τελευταίο, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, δείχνει πόσο μακριά βρισκόμαστε από την έναρξη των διαφορών (1974), τότε που η Τουρκία θεωρούσε ότι όλες μας οι διαφορές ήταν πολιτικές και πως η μόνη πρέπουσα επίλυση ήταν η πολιτική λύση. Εκείνη δηλαδή που θα επιβαλλόταν με την ισχύ και όχι με το δίκαιο.

Στη βάση του εκτεταμένου προοιμίου, τα δύο μέρη συμφώνησαν στην έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου επισημοποιώντας έτσι τον διάλογο που έχει ήδη εκκινήσει ανάμεσα στους δύο υφυπουργούς των Εξωτερικών για την αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τις διερευνητικές διαβουλευτικές συνομιλίες.

Στην ουσία, ο πολιτικός διάλογος είναι ο κληρονόμος των διερευνητικών επαφών του παρελθόντος, που αναλαμβάνει το βαρύ έργο της λείανσης των διαφορών σε προκριματικά θέματα, πριν από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Εδώ θα κριθεί η καλή διάθεση και η πίστη της Τουρκίας στην εξεύρεση λύσης για τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά και η ετοιμότητα της Ελλάδας για τον τρόπο που θα ανταποκριθεί στο ζεύγμα ανοιχτή θάλασσα και αβλαβής διέλευση στα στενά τμήματα, στο Αιγαίο.

Παράλληλα, όμως, αναβαθμίζεται και ο ρόλος του πολιτικού διαλόγου, γιατί δεν περιορίζεται στις διερευνητικές, αλλά επεκτείνεται και σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σημαίνει αυτό ότι ο πολιτικός διάλογος παίζει τον ρόλο του κατευνασμού κρίσεων που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ειρήνη και την καλή γειτονία, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του crisis management; Το ερώτημα θα απαντηθεί στο πεδίο, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη.

Το κείμενο που υπεγράφη από Μητσοτάκη και Ερντογάν μπορεί να μην είναι δεσμευτικό, ωστόσο δημιουργεί δεσμεύσεις στα δύο κράτη που δεν μπορεί να αγνοηθούν.

Δεύτερος τρόπος εξουδετέρωσης των κινδύνων αιφνίδιας ανάφλεξης είναι τα προβλεπόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα, τα οποία θα συνέβαλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης. Υπήρξε και στο άμεσο παρελθόν ανάλογη πρωτοβουλία με περιορισμένα, δυστυχώς, θετικά αποτελέσματα.

Τέλος, προβλέπεται η θετική ατζέντα, που περιλαμβάνει θέματα χαμηλής πολιτικής, αλλά που ενισχύουν την προσέγγιση των δυο κρατών και που αφορούν τους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, της γεωργίας, της περιβαλλοντικής προστασίας, της εκπαίδευσης, κ.ά. Στο πλαίσιο αυτής της θετικής ατζέντας υπογράφηκαν διεθνείς συμφωνίες ανάμεσα σε υπουργούς των δυο χωρών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται μια συμφωνία για τη χορήγηση επταήμερης βίζας από την πλευρά της Ελλάδας για την επίσκεψη Τούρκων πολιτών στα ακριτικά νησιά μας, έπειτα και από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Διακήρυξη των Αθηνών μπορεί να μην είναι δεσμευτικό κείμενο, ωστόσο δημιουργεί δεσμεύσεις στα δυο κράτη που δεν μπορεί να αγνοηθούν. Φυσικά δεν μπορεί να άρει τo τουρκικό casus belli ούτε να υποχρεώσει την Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα καθεστώς αιγιαλίτιδας μικρότερο των 12 ν.μ. Και είναι κρίμα που ένα τέτοιο κρίσιμο κείμενο δεν επενδύθηκε τη μορφή διεθνούς συμφωνίας. Αλλά ας μην παραπονιόμαστε: εκεί που φθάσαμε έχουμε ήδη μια μείζονα επιτυχία, αν αναλογιστούμε τι συνέβαινε λίγους μήνες πριν και πως το 2020 παραλίγο να είχαμε ένοπλη σύρραξη, που θα μπορούσε να καταλήξει σε μια δυσμενή εξέλιξη και για τις δύο χώρες.

*Ο κ. Χρήστος Ροζάκης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθημερινή

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επειδη σε καθε συμβολαιο,συνθηκη οπως και σε καθε αλγοριθμο-μαθηματικη αναλυση η ουσια ειναι στα ψιλα γραμματα,λεπτομερειες…ας βοηθησουμε με προτασεις οι ειδικοι,νομικοι μας και της ΕΕ να πεισουν την Τουρκια για μια νεα συμφωνια που να ειναι δικαιη για την Ελλαδα..Ισως μια σχετικη γνωματευση -αποφαση της ΕΕ ΠΕΙΣΕΙ τη Τουρκια να δεχθει τα αδιαπραγματευτα της Ελλαδος που αναφερει και ο κ. Συριγος( εξοπλισμος των νησιών κ.α.)..οπως.π.χ..Υπαρχουν δυνατότητες για συνεργασία κυβερνησης κ αντιπολιτευσης για βελτιώσεις σε αδικίες και σε θέματα παιδείας,ανταγωνιστικότητας,επενδύσεων κ.α…ΑΛΛΑ ενεργοποιουνται με δικαστικες αποφασεις της ΕΕ π.χ.. Ο κ. Βορίδης αναφέρει.
  (https://youtu.be/8rARN93gdlY?t=14…) ότι Απόφαση του Ευρωπαικο Δικαστηρίου της ΕΕ επιτρέπει στην ΕΕ την λειτουργία μη κρατικών παν/μίων και υπερισχύει του Ελληνικού Συντάγματος χωρίς να διαφωνεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπος Μαμουλάκης ….
  Παραδειγματα και ερωτηματα ακολουθουν για την ΠΟΙΌΤΗΤΑ της νομιμότητας, ΔΊΚΑΙΟΥ στην Ελλάδα, τη γνώμη των συμμάχων της στο ΝΆΤΟ, ΕΕ, δανιστών στη κρατική χρεωκοπία μας, και για την αξιοπιστία, ικανότητα της να πείθει σε εθνικά, οικονομικά(π. χ. κρατικές αποζημειώσεις επενδυτών Αποζημίωση 45, 2 εκατ. επιδίκασε το διαιτητικό δικαστήριο στους εργολάβους για τις καθυστερήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης… και η υποθαλάσσια σήραγγα στη Θεσσαλονίκη έμεινε στα χαρτιά, αλλά το Δημόσιο κατέβαλε αποζημίωση 85 εκατ. στους εργολάβους) θεματα. Ενα δικαιο μαλλον κριτήριο για την αξιολογηση κομματος ,πολιτικου,νομικου κ.α. ειναι ΤΟ ΑΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε ΑΠΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ερωτηματα…Είναι ΘΕΤΙΚΟ για το κοινό καλό ,ομόνοια το ότι ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ και για σχετικές ενέργειες και των ιδιων οι ειδικοί των μεγαλύτερων κομμάτων ,πολιτες αναρτήσεις με ερωτήματα για ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΔΙΚΙΏΝ πριν είναι αργά, αποφυγή τραγωδιων(οικονομικών και αλλων.), νοσογόνων τύψεων συνείδησης.(στα σχολια οι δημοσιευσεις τους για το ερωτημα)….Αναμένοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης για την συνοδευτική αίτηση μου με αρ. πρωτοκόλλου (10573/9-10-2023) προς Γραμματεία Πρυτανικού Συμβουλίου ΑΠΘ.. Σημαντικά απλά ερωτήματα.. Επιβαλεται; νομικά η συζήτηση που μαλλον ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ; .Μόνο ο Πρύτανης κ. Δημήτρης Κωβαίος αποφασίζει τι θα συζητηθεί; https://youtu.be/F4qSD6iaA-E?t=29 ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ της νομιμότητας,ΔΙΚΑΙΟΥ στην Ελλάδα, τη γνώμη των συμμάχων της στο ΝΆΤΟ, ΕΕ,δανιστων στη χρεωκοπια μας, και για την αξιοπιστία της σε εθνικά, οικονομικά (κρατικές αποζημειώσεις επενδυτών κ.α.) θέματα και την ικανότητα της να πείθει το ότι
  α) Νομικοί ,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ηγέτες της ΓΝΩΜΟΔΟΤΟΎΝ το 2018 ΌΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΕΤΆΣΟΥΝ ΑΠΛΌ ΕΡΏΤΗΜΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ διαδικασίας κρίσης διδακτορικού μου (6 έτη μετά την υποβολή του με διορθώσεις που πρότεινε, ενέκρινε εγγράφως ο επιβλέπων Καθηγητή) για να ΜΗ ΘΙΞΟΥΝ το κύρος συνάδελφων των
  β) Η Πρόεδρος Τμήματος
  Καθηγήτρια κ Ολγα Γεωργούλα και οι προηγούμενοι Πρόεδροι Καθηγητές κ. κ Κωνσταντίνος Τοκμακίδης και Δημήτριος Τσούλης ΔΕΝ θέτουν ως θέμα στη Συνέλευση Τμήματος Τοπογράφων Α. Π. Θ. 1. Τη ανωτέρω ΓΝΩΜΟΔΌΤΗΣΗ 2. Την αίτηση μου για διαβίβαση του αναπαντητου ερωτήματος νομιμότητας στο Υπουργείο 3. Το έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη το 2019 υπέρ της χορήγησης αντιγράφων πρακτικών των σχετικών ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΟΥ Συνελεύσεων 4. Την απόφαση Εισαγγελέως το 2023 για χορήγηση αντιγράφων ΑΝΩΤΕΡΩ πρακτικών.. σχετικα με την διατριβη μου με θεμα τη βέλτιστοποίηση δυναμικού κατά το προγραμματσμό εργου
  γ) Ο Τομεας Δημοσιας Διοικησης και Πολτικης Επιστήμης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με μελη τους Καθηγητες Ελευθεριο Βενιζελο, Κωστα Χρυσογονο, Μιχαήλ Πικραμένο,Παναγιώτη Γκλαβίνη δεν πρωτοκολλει οπως προβλεπει ο νομος το ακολουθο απλο νομικο ερωτημα της 25-4-23 για τη νομιμοτητα δια διαδικασιας κρισης του διδακτορικου, την εφαρμογη της αποφασης της Εισαγγελεως ουτε απαντα στο ερωτημα. Ο καθηγητης Παναγιώτης Γκλαβίνη σε συνοδευτικη γνωματευση(4-15 11 2019) προς ερωτημα της Πρυτανειας δεν συμφωνει στη χορηγηση αντιγραφων πρακτικων οπως προτεινει ο Συνηγορος του Πολιτη (23-4 -2019 )και η Εισαγγελεας το 2023 ,δηλωνει αναρμοδιοτητα αλλα δεν διαβιβαζει το θεμα σε αρμοδια υπηρεσια οπως προβλεπει ο σχετικος νομος…Περισσότερα στο……https://www.facebook.com/groups/160912560717907/posts/2812353758907094/?__cft__%5B0%5D=AZUNV1oKe-6WGvB68sD-D44yAVCaGHcUpXrU1WVNOU7N5lznJGWWLxa6g0EFFJj6irttH-BJto4-MN6TIOujZSIDMhpBfKnMSJ2xha6GzcgfjwGMMlneqPdHqqXKZG1TkGQp1y5Nr3OeNnIlxzlYiLnTS0GiuhJs8iI_FOMUzPrgAw&__tn__=%2CO%2CP-R

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα