Οι Ρώσοι ζητούν από τη Δύση να λογοδοτήσει για την επιθετικότητα κατά της Γιουγκοσλαβίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Δεν θα είναι εύκολο για τις δυτικές χώρες που πραγματοποίησαν και υποστήριξαν τον βομβαρδισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1999 να παρουσιάσουν επιχειρήματα γιατί το έκαναν κατά παράβαση του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας της 25ης Μαρτίου που ζήτησε η Ρωσία, σύμφωνα με τον διπλωμάτη Zoran Milivojević.

Για πρώτη φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την επιθετικότητα του συμφώνου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999 κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη και πρώην πρεσβευτή Dr. Zoran Milivojević, αυτή η είδηση είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, διότι οι δυτικές χώρες που συμμετείχαν σε αυτήν θα αντιμετωπίσουν δημόσια όλα τα γεγονότα και τις συνέπειες αυτής της πράξης.

Συνεδρία τεράστιας σημασίας

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή η πράξη να μην ξεχαστεί και να παραμείνει καταγεγραμμένο πώς έλαβε χώρα μια επίθεση σε κυρίαρχο κράτος, χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

«Είναι επίσης σημαντικό να το συζητήσουμε τώρα, όταν το διεθνές δίκαιο αποκτά ξανά σημασία», λέει ο Μιλιβόγεβιτς.

Επισημαίνει ότι για τη Σερβία, ως νόμιμη διάδοχο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, αυτή η σύνοδος αφιερωμένη στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ έχει κρίσιμη πολιτική σημασία και ότι μόνο στο μέλλον θα φανεί σε ποιο βαθμό ισχύει αυτό.

«Οποιαδήποτε υπενθύμιση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ και του βαθμού στον οποίο έγινε εκτός διεθνούς πλαισίου, βίαια με την επιθυμία και την πρόθεση να πάρουν μέρος της επικράτειάς μας με τη βία είναι πολιτικά σημαντική για εμάς», σημειώνει ο διπλωμάτης.

🔹Το διεθνές δίκαιο επανέρχεται

Δεν είναι λιγότερο σημαντικό, προσθέτει ο Milivojević, ότι παραμένει καταγεγραμμένο και δημοσίως δηλωμένο στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας τι προκάλεσε περαιτέρω αυτή η πράξη και σε τι οδήγησε.
«Είναι επίσης σημαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο να μην ξεχνάμε τι ήταν και τι αφορούσε και ποιες συνέπειες είχε και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει ακόμα».

Επομένως, όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, αυτό το θέμα είναι σημαντικό, ειδικά επειδή πρακτικά από εκείνη τη στιγμή οι παγκόσμιες σχέσεις πήραν μια εντελώς διαφορετική μορφή και κίνηση, όπου μικρότερες χώρες απειλούνταν κάθε φορά με τον τρόπο που γινόταν στην περίπτωση της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας», επισημαίνει ο Μιλιβόγεβιτς.

Μας υπενθυμίζει όλα όσα συνέβησαν στη Λιβύη, το Ιράκ και άλλες χώρες μετά από αυτό, τα οποία ξεπέρασαν το διεθνές δίκαιο. 👇

Ο Μιλιβόγεβιτς, ωστόσο, δεν αναμένει την υιοθέτηση κάποιου γραπτού πορίσματος για το θέμα αυτό, γιατί, όπως λέει, δεν θα το επιτρέψουν οι δυτικές δυνάμεις.

 

🔹Η Δύση δεν θα είναι ευχαριστημένη

“Δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να υιοθετηθεί εδώ … Απλώς, η συζήτηση για αυτό από μόνη της είναι εξαιρετικά σημαντική.” «Προσωπικά, πιστεύω ότι η Δύση θα επιβάλει μια δική της ιστορία που δεν αντέχει και που δεν μπορεί να παρουσιάσει αμυντικά επιχειρήματα για το γιατί το έκαναν, πώς και σε ποιο πλαίσιο», καταλήγει ο Μιλιβόγεβιτς.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, μετά από 25 χρόνια από εκείνη την επιθετική πράξη εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, το θέμα αυτό συζητείται στον ΟΗΕ και η σύνοδος του ΣΑΗΕ θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ. Ντμίτρι Πολυάνσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αίτημα της Ρωσίας, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργή των εκπροσώπων των δυτικών χωρών, για τους οποίους το θέμα είναι «εξαιρετικά δυσάρεστο.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα