Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έκανε γνωστή την πρόθεση να σταλεί η φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, συμμετέχοντας στην πολυεθνική δύναμη με την κωδική ονομασία «Φύλακας Ευημερίας».

Υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες για την προστασία των πλοίων του εμπορικού ναυτικού από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η αποστολή όμως  φαίνεται να «μπάζει νερά». Το ένα μετά το άλλο, στελέχη του Π.Ν., φέρεται να αρνούνται να στελεχώσουν τη φρεγάτα «Ύδρα» ως μια πράξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες που τους αναθέτουν σε μια επικίνδυνη αποστολή.

Πληροφορίες αναφέρουν όταν έγινε γνωστή η ημερήσια αποζημίωση, σε συνδυασμό με τη χρονική διάρκεια της αποστολής (έξι μήνες), υποβλήθηκαν 17 παραιτήσεις από το πλήρωμα της φρεγάτας.

«Θλιβερό ποδαρικό παραιτήσεων»

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) κάνει λόγο για «θλιβερό ποδαρικό παραιτήσεων» έχοντας γίνει αποδέκτης καταγγελιών που «αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μία μέρα, σε ένα μόλις πολεμικό πλοίο, φέρεται να έχει υποβληθεί το 10% των συνολικών παραιτήσεων συνολικά του ΠΝ για το 2023».

Σημειώνουν επίσης πως «γίναμε αποδέκτες της πληροφορίας ότι στη Φρεγάτα ΥΔΡΑ φέρεται να είχε υποβληθεί διψήφιος αριθμός παραιτήσεων από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων. Κατά την προσπάθειά μας να διασταυρώσουμε την, κυριολεκτικά, απίστευτη πληροφορία, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε 17».

Στην επιστολή που κοινοποιούν στους βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά αλλά και στα ΜΜΕ τονίζουν πως: «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για την ύπαρξη σήματος, σύμφωνα με το οποίο ζητείται να αποσπαστούν στην ανωτέρω Φρεγάτα για κάλυψη αναγκών περί τα εβδομήντα (70) άτομα (σχεδόν το μισό πλήρωμα) διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της ‘’ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ’’, αριθμός που αναμένεται να καλυφθεί από έτερα πλοία της ίδιας Διοικήσεως».

Διαψεύδουν τον αριθμό των παραιτήσεων και τη σύνδεση με την αποστολή στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αρνούνται τον αριθμό του προσωπικού «που αιτήθηκε αποστρατεία» και δεν συνδέουν το γεγονός με τη συμμετοχή της φρεγάτας  στην αποστολή «Φύλακας Ευημερίας».

«Σας γνωρίζουμε ότι ο αριθμός του προσωπικού της Φρεγάτας ΥΔΡΑ που αιτήθηκε αποστρατεία το πρόσφατο χρονικό διάστημα δεν ανταποκρίνεται στον αριθμό που αναγράφεται στα σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο και δεν μπορεί να συνδεθεί με τη συμμετοχή Μονάδας ΠΝ στην αποστολή «PROSPERITY GUARDIAN». Ο συνολικός αριθμός αιτήσεων αποστρατείας στελεχών του ΠΝ εντός του 2024, είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού που αναφέρεται στα κοινωνικά δίκτυα», αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά

Ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σημειώνει πως το κόμμα του από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμμετοχή της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα «ενέχει αυξημένο ρίσκο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή επιχειρήσεων».

Και προσθέτει: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ζήτημα των παραιτήσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το ΥΠ.ΕΘ.Α., ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή στελεχών.  Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα τη συμμετοχή της χώρας με αποστολή πολεμικού πλοίου στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν πρέπει να εμπλέκει τη χώρα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που δεν βρίσκονται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών».

«Οι Έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν από συνέντευξη του κ. Δένδια ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εμπλέξει τη χώρα μας στην σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα με την αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού», σημειώνει η Νέα Αριστερά, σε ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί την κυβέρνηση να μην εμπλέξει την Ελλάδα σε μια επιχείρηση σε εμπόλεμη περιοχή.

Τα Νέα