Οι μηχανισμοί στήριξης της Αθήνας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Ο χθεσινός πλους του «Ορούτς Ρέις» μέσα και έξω από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, αν αυτή είχε οριοθετηθεί ή έστω προκηρυχθεί) εκλαμβάνεται ως μια ήπια μεν, σαφής δε υπενθύμιση ότι κατά την Τουρκία αυτή η περιοχή ανήκει, αντιθέτως, στη δικαιοδοσία της Αγκυρας. Παρότι η συγκεκριμένη υπόθεση δύσκολα θα τραβήξει το ενδιαφέρον των διεθνών παικτών, είναι απολύτως δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει προσελκύσει την προσοχή αλλά και τη στήριξη των συμμάχων της.

Χθες, βρέθηκε στην Ελλάδα ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Τοντ Γουόλτερς, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Οι ανησυχίες της Ελλάδας μεταφέρθηκαν στον Αμερικανό πτέραρχο, ο οποίος, άλλωστε, έφθασε στην Αθήνα απευθείας από την Αγκυρα όπου είχε συναντήσει προχθές τον Τούρκο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η χθεσινή άφιξη του κ. Γουόλτερς, παρότι προγραμματισμένη, αποτελεί και μια σαφή απόδειξη του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τις συνθήκες που δημιουργούνται με τη νέα, τροποποιημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Η αύξηση της παρουσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα αποτελεί μια απτή απόδειξη και, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, ένα μήνυμα προς όλους όσοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, αλλά και τις ισορροπίες στην περιοχή.

Την πλέον εμφατική στήριξη στις ελληνικές θέσεις έχει δώσει στην Αθήνα το Παρίσι, όπως προέκυψε, άλλωστε, ανάγλυφα, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, πριν από λίγες ημέρες. Η ευθυγράμμιση της Γαλλίας με την Ελλάδα στα ζητήματα που αφορούν το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και τη συστηματική παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας στην ΑΟΖ της από τα τουρκικά ερευνητικά πλοία και πλωτά γεωτρύπανα, δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, όπως έχει φανεί ήδη από την ολοένα και στενότερη συνεργασία σε ζητήματα αμυντικού ενδιαφέροντος. Αυτή η διάσταση φάνηκε αφενός κατά την ένταξη της φρεγάτας «Σπέτσαι» στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ», αφετέρου στην αυξημένη γαλλική συμμετοχή στην ευρισκόμενη σε εξέλιξη άσκηση σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων υπό την κωδική ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, με ΗΠΑ και Ελλάδα. Υπάρχουν προτάσεις για μεταστάθμευση γαλλικών αεροσκαφών σε ελληνικές αεροπορικές βάσεις, ενώ το πλέον σημαντικό ερώτημα αφορά τις συζητήσεις για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra.

Η συμφωνία ανάμεσα στους κ. Μητσοτάκη και Μακρόν για οριστικοποίηση της συζήτησης σε επίπεδο διακρατικής συμφωνίας (Government to Government) σημαίνει ότι οι επαφές ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες για ζητήματα που αφορούν τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και οπλικά συστήματα των φρεγατών μπορεί να διαρκέσουν για αρκετό καιρό, έως ότου, βέβαια, ικανοποιηθούν οι προδιαγραφές που θέτει η ελληνική πλευρά.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα