Οι Κούρδοι καίνε την Τουρκία ή πρόκειται για αφήγημα του Ερντογάν;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αύγουστος 5, 2021. Ελλάδα.

Οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζονται σε παράκτιες περιοχές της νοτιοδυτικής Τουρκίας, ενώ μια εφημερίδα που συνδέεται με το τουρκικό «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» ισχυρίστηκε ότι πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκεται μια οργανωμένη ομάδα που ονομάζεται «Γιοί της Φωτιάς».

Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η προαναφερθείσα ομάδα συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) , το οποίο έχει εμπλακεί σε ένοπλες ενέργειες κατά της τουρκικής αρχής εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενώ η Τουρκία κατατάσσει το PKK ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Και η τουρκική εφημερίδα, “Yeni Şafak”, ανέφερε ότι αυτή η ομάδα, η οποία δεν ήταν ευρέως γνωστή, ωστόσο, υιοθέτησε τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ομάδα αυτή επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της σε αυτές τις πυρκαγιές γράφοντας ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα, και ως εκ τούτου θέλαμε να την γονατίσουμε με τη φωτιά».

Η εφημερίδα πρόσθεσε στο άρθρο που δημοσίευσε ότι αυτή η ομάδα συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο είπε ότι είχε ασκήσει πολλές επιχειρήσεις δασικών πυρκαγιών στη χώρα.

Μετά το δημοσίευμα της  φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, αρκετές τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας εξέδωσαν πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη ορισμένων δραστών να πυρπολήσουν σε δέντρα, όπως στην περιοχή “Bulu” κοντά στην Κωνσταντινούπολη και κοντά σε στρατιωτική κατοικία στην πολιτεία της Σμύρνης, νοτιοδυτικά της Τουρκίας.

Σε προηγούμενες εμφανίσεις του, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αμφισβητήσει το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας δράστης πίσω από αυτό που συνέβαινε, καλώντας τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών στη χώρα του να παρακολουθήσουν το θέμα σοβαρά και γρήγορα, απειλώντας τους δράστες με άμεση αντιπαράθεση αν αποδειχθεί ο οποιοσδήποτε ρόλος τους.

Αμφιβολίες για την κατηγορία

Ωστόσο, μια μεγάλη πλειοψηφία παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων στα μέσα ενημέρωσης, αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας.

«Επειδή δεν περιείχε έγγραφα πραγματικής αξίας, εκτός από μια ανακοίνωση που ισχυρίστηκε ότι ήταν από την ομάδα και η οποία δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα.

Πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις χρειάζονται πολύ έλεγχο για να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία τους και η εφημερίδα δεν ανέφερε το όνομα οποιουδήποτε προσώπου, οντότητας, γεγονότος ή απόδειξη όλων των περιεχομένων των ειδήσεων, οπότε όλα όσα ανέφερε βασίζονται σε αοριστίες.

«Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η εφημερίδα είναι γνωστή στους τουρκικούς πολιτικούς κύκλους και μέσα ενημέρωσης ως η πλησιέστερη πολιτική τουρκική εφημερίδα στον κόσμο της κίτρινης δημοσιογραφίας».

Η εφημερίδα δημοσιεύει συχνά φουσκωμένα και κατασκευασμένα ρεπορτάζ, παίρνοντας ένα πραγματικό γεγονός και φτιάχνοντας μια σειρά από ιστορίες και κουτσομπολεύοντας γι’ αυτό, στηριζόμενοι στην αμόρφωτη τάξη των αναγνωστών που καταπίνουν ό, τι τους δώσουν», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με τη σειρά τους κοντά στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν ότι η ομάδα “Γιοί της Φωτιάς” ήταν προηγουμένως υπεύθυνη για την πυρκαγιά σε πολλές γέφυρες, δημόσιους χώρους, εργοστάσια αυτοκινήτων, αποθήκες και εταιρείες χάλυβα κατά τη διάρκεια της περασμένης άνοιξης, και ανέφερε ότι αυτή η ομάδα πιστεύει ότι αυτά τα ιδρύματα χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση και τον στρατό στον πόλεμό τους εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των κουρδικών πολιτικών δυνάμεων.

Τις τελευταίες ημέρες, δυνάμεις και προσωπικότητες της τουρκικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν το γεγονός ότι ένα οργανωμένο κόμμα βρίσκεται πίσω από τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι αυτές οι κατηγορίες επιδιώκουν να αλλάξουν την κύρια συζήτηση στη χώρα, που σχετίζεται με την αποτυχία της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης.

Ο Τούρκο-Κούρδος κοινωνικός ερευνητής, Λεϊ Οζμόγκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο τέτοιων ειδήσεων αυτήν τη στιγμή, επειδή οι κουρδικές και τουρκικές κοινότητες στη χώρα είχαν φτάσει στο απόγειο της εθνικής πόλωσης και αντιπαλότητας, «μόλις πριν από μία εβδομάδα, επτά Κούρδοι δολοφονήθηκαν από τα χέρια ενός Τούρκου εθνικιστή εξτρεμιστή.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια των απαντήσεων σε αυτό το περιστατικό, αποκάλυψαν ένα τεράστιο μίσος και οστρακισμό που τρέφουν η τοπική και αστική κοινότητα στην Τουρκία μεταξύ τους.

Τέτοιες ειδήσεις, που είναι τελείως μη επαληθευμένες, αυξάνουν μόνο τη δόση μίσους που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι στη χώρα.

Εξήγησε ότι αυτές οι κατηγορίες μιλούν για πολιτική ομάδα ή εγκληματική οργάνωση, αλλά συνολικά, υποδηλώνουν ότι οι Κούρδοι είναι οι πραγματικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος. «Αυτό καταλαβαίνει τουλάχιστον η ευρύτερη βάση των Τούρκων εθνικιστών και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο»

Ιστοσελίδες και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοντά και πιστές στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, διέψευσαν όλα όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα και όσα άλλα μέσα ενημέρωσης ήρθαν να αντιμετωπίσουν, σημειώνοντας ότι το PKK δεν έχει επιτεθεί σε κανέναν Τούρκο πολίτη εδώ και σαράντα χρόνια, ούτε έχει πραγματοποιήσει καμία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Περιφερειών και των πολιτικών συμφερόντων στη χώρα, και το ποινικό μητρώο του κόμματος είναι σαφές ως προς αυτό.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα