Η διάθεση κρασιού σε ασκούς, το ρηξικέλευθο βιδωτό πώμα και οι σύγχρονοι αμφορείς αλλάζουν τον τρόπο που πίνουμε κρασί.
«Σκέφτομαι σοβαρά να βάλω κρασί σε κουτάκι, όπως οι μπίρες στο μαγαζί, για να το κάνω πιο φιλικό συνοδευτικό στα μπέργκερ», μου έλεγε ένας από τους σοβαρότερους επιχειρηματίες στον χώρο των αθηναϊκών wine bars, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα. Ομολογώ ότι ένα ρίγος διαπέρασε τη ραχοκοκαλιά μου στην ιδέα να ανοίξω αλουμινένιο κουτί για να πιω κρασί. Η σκέψη τριβέλιζε το μυαλό μου συνεχώς. Έψαξα στο διαδίκτυο τις λέξεις-κλειδιά «can wine» και χιλιάδες τενεκεδάκια κρασιού γέμισαν την οθόνη μου.
Άλλη μεγάλη καινοτομία, που ακόμα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων οινοποιών δεν θέλει να πιστέψει, είναι το βιδωτό πώμα. Αναγνωρίζω την πρωτοπορία στον Γιώργο Σκούρα, που πίστεψε στα βιδωτά πώματα και εμφιαλώνει εδώ και πολλά χρόνια με αυτόν τον τρόπο τα λευκά κρασιά του, διατηρώντας έτσι τη φρεσκάδα και τον αρωματικό τους χαρακτήρα. Όσο για την επιφυλακτικότητα ως προς τα κόκκινα, σας καλώ να δοκιμάσετε τα ακριβά ώριμα αυστραλέζικα κρασιά και να με θυμηθείτε.
Καινοτομία με τις ρίζες στην παράδοση, όπως υποστηρίζει και ο αγαπημένος μου καθηγητής Χαράλαμπος Μαινεμελής, είναι η επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος, αλλά με σύγχρονη επιστημονική γνώση. Τσιμεντένιες δεξαμενές, αμφορείς, αυθόρμητες ζυμώσεις κ.ά. αποτελούν καινοτόμες μεθόδους που ταράζουν τα νερά του… οίνοπα πόντου.
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη καινοτομία, όμως, είναι η φροντίδα για τη μείωση του αποτυπώματος του κρασιού στο περιβάλλον, από τη διαχείριση των αποβλήτων των οινοποιείων μέχρι το βάρος της φιάλης, την ποιότητα της συσκευασίας, τη μεταφορά κ.ά.
Προφανώς υπάρχουν πολλά ακόμα καινοτόμα σημεία στην παραγωγή και στην καλλιέργεια. Το προϊόν «κρασί» από μόνο του δεν μπορεί παρά να είναι καινοτόμο, καθώς ακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται στις εποχές. Όσο για το can wine, τι να πω, το σκέφτομαι ακόμα…
Καθημερινή