Οι καινοτομίες που άλλαξαν τον τρόπο που πίνουμε κρασί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Η διάθεση κρασιού σε ασκούς, το ρηξικέλευθο βιδωτό πώμα και οι σύγχρονοι αμφορείς αλλάζουν τον τρόπο που πίνουμε κρασί.

«Σκέφτομαι σοβαρά να βάλω κρασί σε κουτάκι, όπως οι μπίρες στο μαγαζί, για να το κάνω πιο φιλικό συνοδευτικό στα μπέργκερ», μου έλεγε ένας από τους σοβαρότερους επιχειρηματίες στον χώρο των αθηναϊκών wine bars, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα. Ομολογώ ότι ένα ρίγος διαπέρασε τη ραχοκοκαλιά μου στην ιδέα να ανοίξω αλουμινένιο κουτί για να πιω κρασί. Η σκέψη τριβέλιζε το μυαλό μου συνεχώς. Έψαξα στο διαδίκτυο τις λέξεις-κλειδιά «can wine» και χιλιάδες τενεκεδάκια κρασιού γέμισαν την οθόνη μου.

Ξεπερνώ την ανατριχίλα, γεμίζω ένα ποτήρι ηφαιστειακή Σαντορίνη και αρχίζω τις αναπολήσεις, προσπαθώντας να καταγράψω τις καινοτομίες των τελευταίων ετών στο κρασί. Νομίζω ότι θα ξεκινούσα από τον ασκό. Την επαναστατική συσκευασία που ήρθε να αντικαταστήσει σιγά σιγά το χύμα κρασί, «το δικό μας», που διανεμόταν με βυτία στις ταβέρνες, ανώνυμο και επικίνδυνο. «Χύμα» θεωρείται και ο ασκός σήμερα, αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερο κρασί από αυτό των περασμένων δεκαετιών.

Άλλη μεγάλη καινοτομία, που ακόμα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων οινοποιών δεν θέλει να πιστέψει, είναι το βιδωτό πώμα. Αναγνωρίζω την πρωτοπορία στον Γιώργο Σκούρα, που πίστεψε στα βιδωτά πώματα και εμφιαλώνει εδώ και πολλά χρόνια με αυτόν τον τρόπο τα λευκά κρασιά του, διατηρώντας έτσι τη φρεσκάδα και τον αρωματικό τους χαρακτήρα. Όσο για την επιφυλακτικότητα ως προς τα κόκκινα, σας καλώ να δοκιμάσετε τα ακριβά ώριμα αυστραλέζικα κρασιά και να με θυμηθείτε.

Καινοτομία με τις ρίζες στην παράδοση, όπως υποστηρίζει και ο αγαπημένος μου καθηγητής Χαράλαμπος Μαινεμελής, είναι η επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος, αλλά με σύγχρονη επιστημονική γνώση. Τσιμεντένιες δεξαμενές, αμφορείς, αυθόρμητες ζυμώσεις κ.ά. αποτελούν καινοτόμες μεθόδους που ταράζουν τα νερά του… οίνοπα πόντου.

Μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες, που μπορεί στους νεότερους να φαίνεται απόλυτα φυσική, είναι το κρασί με το ποτήρι. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από 20 χρόνια ότι θα είχε τη δυνατότητα να δοκιμάζει κρασιά χωρίς να αγοράζει ολόκληρη τη φιάλη! Ας είναι καλά, βέβαια, και η ανακάλυψη του coravin, που επιτρέπει να «κλέβουμε» ποτήρια χωρίς να αποπωματίζουμε το μπουκάλι. Και ας είναι καλά, επίσης, η καινοτομία των wine bars που ήρθε κι έδωσε ένα προωθητικό σπρώξιμο στο κρασί, σε μια χώρα που μπορεί να διαθέτει ιστορία και σύγχρονη οινοπαραγωγή, αλλά είναι αρκετά πίσω στην οινική κουλτούρα.

Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη καινοτομία, όμως, είναι η φροντίδα για τη μείωση του αποτυπώματος του κρασιού στο περιβάλλον, από τη διαχείριση των αποβλήτων των οινοποιείων μέχρι το βάρος της φιάλης, την ποιότητα της συσκευασίας, τη μεταφορά κ.ά.

Προφανώς υπάρχουν πολλά ακόμα καινοτόμα σημεία στην παραγωγή και στην καλλιέργεια. Το προϊόν «κρασί» από μόνο του δεν μπορεί παρά να είναι καινοτόμο, καθώς ακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται στις εποχές. Όσο για το can wine, τι να πω, το σκέφτομαι ακόμα…

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα