ΟΙ «ΙΘΑΚΕΣ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δρ. Γιώργου Κωνσταντινίδη.

Θα πρωτοτυπήσω αυτήν την φορά παραθέτοντας αρχικά ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη».

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

. . .

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,

μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.

Πόσο δίκιο έχει ο ποιητής και πόσο διαχρονικά τα μηνύματα του ποιήματός του! Η ζωή και η καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου είναι ο αγώνας του για την «Ιθάκη» του. Η «Ιθάκη» βέβαια έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα και συμβολίζει την προσπάθεια του κάθε ατόμου να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες και τελικά να αναδειχθεί και να καταξιωθεί.

Στις μέρες μας οι Έλληνες που ζουν εντός της ελληνικής επικράτειας προσπαθούν να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης έχοντας μια θέση εργασίας που έχει γίνει πολυπόθητη, λόγω της οικονομικής κρίσης, των λουκέτων στις επιχειρήσεις και της υψηλής ανεργίας. Υπάρχουν και οι Έλληνες που αναγκάστηκαν εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, της αναξιοκρατίας, της γραφειοκρατίας και της μείωσης της απασχόλησης και των επαγγελματικών ευκαιριών να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού, κυνηγώντας το «όνειρό» τους, την «Ιθάκη» τους για ένα καλύτερο αύριο.

Τόσο η πρώτη ομάδα όσο και η δεύτερη αγωνίζεται σε ένα παγκοσμιοποιημένο και πολύ ανταγωνιστικό και τεχνολογικά – ψηφιακά προηγμένο περιβάλλον να επιβιώσει. Σύμμαχος του κάθε Έλληνα ο εαυτός του, η εμπειρία και τα προσόντα του στη «μάχη» για επαγγελματική αποκατάσταση και κοινωνική καταξίωση. Οι δεξιότητες (skills) παίζουν ρόλο στην επιλογή του για μια θέση εργασίας. Ειδικά σήμερα, οι νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ακαδημαϊκούς τίτλους, γνώση ξένων γλωσσών, αλλά και με δεξιότητες, οι οποίες κάποιες φορές «ξεκλειδώνουν»  θέσεις απασχόλησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Έλληνας, ως «πολυμήχανος Οδυσσέας» καταφέρνει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να αντιμετωπίζει τις «τρικυμίες» της πραγματικότητας, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Οι ιστορικές του καταβολές, το ανήσυχο και διαυγές πνεύμα του, η προσαρμοστικότητά του ακόμη και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, η ευελιξία που δείχνει, η ανεκτικότητά του και γενικότερα η ιδιοσυγκρασία του, τον βοηθούν να βρίσκει λύσεις και να διακρίνεται σε διάφορους κλάδους της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, των τεχνών και του αθλητισμού διαχρονικά.

Τα μνημονιακά χρόνια δε λύγισαν το δαιμόνιο ελληνικό πνεύμα. Αντίθετα, άνοιξαν νέους ορίζοντες στην ελληνική επιχειρηματικότητα, αφού κυρίως νέοι άνθρωποι με πρωτοποριακές – καινοτόμες ιδέες, υλοποίησαν τα σχέδιά τους και ίδρυσαν ευέλικτες μικρομεσαίες εταιρείες ή νεοφυείς επιχειρήσεις. Ορισμένες από αυτές χρηματοδοτήθηκαν επαρκώς και με στρατηγικό σχεδιασμό και στήριξη από κρατικούς φορείς, όπως π.χ. επιμελητήρια, αρμόδια Υπουργεία κ.ά. κατάφεραν να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα, πραγματοποιώντας εξαγωγές και προωθώντας το ελληνικό brand name. Συνέβαλαν δε και στη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα της οικονομικής πολιτικής.

Η κάθε ελληνική επιχείρηση, ο κάθε Έλληνας επιχειρηματίας ή εργαζόμενος αναζητάει τη δική του «Ιθάκη», τον προορισμό του στο ταχύτατα και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Μέσα από το «ταξίδι» του θα αποκομίσει πληθώρα εμπειριών και γνώσεων, οι οποίες θα τον ωριμάσουν και θα τον δυναμώσουν, ώστε να γίνει πιο αποδοτικός και αποτελεσματικός. Έτσι θα μπορέσει να μεταλαμπαδεύσει όλα αυτά τα «πλούτη» στην επόμενη γενιά, με την ελπίδα αυτή η γενιά να μην επαναλάβει τα λάθη και τις παραλείψεις που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, τόσο την οικονομική ως κράτος, όσο και την ηθική ως κοινωνία…

Δρ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, οικονομολόγος.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα