Οι ευρωεκλογές θα στρέψουν τη ματιά της Αθήνας στη Θράκη;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Κώστα Καραϊσκου*

Για μία ακόμη φορά σε βραδυά ευρωεκλογών εμφανίστηκε ένα περίεργο, διαφορετικό χρώμα στη Θράκη, άλλο από εκείνα που βλέπουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το Κόμμα «Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» (DEB) που έστησε η Τουρκία δια των ανθρώπων της στην περιοχή πήρε πάλι την πρωτιά σε Ροδόπη και Ξάνθη, ενώ πάτησε πόδι και στον Έβρο. Τα ποσοστά του δείχνουν μεγάλη απήχηση στην μειονοτική κοινωνία, αφού καλύπτουν πάνω από τον μισό μουσουλμανικό πληθυσμό της Ξάνθης και ακόμη πιο πάνω στη Ροδόπη. Η εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνην του 2014, παρότι υπήρξαν και κάποια θετικά στοιχεία αυτή τη φορά σε λεπτομέρειες της γενικής εικόνας. Κάποια πομάκικα χωριά της Ξάνθης αντιστάθηκαν στην χειραγώγηση, το ίδιο συνέβη και σε οικισμούς των Ρομά, ενώ βαίνει μειούμενη και η απήχηση του DEB στον αστικό πληθυσμό Κομοτηνής και Ξάνθης. Τα χειρότερα, πραγματικά σταλινικά ποσοστά εμφανίστηκαν στα αμιγή μειονοτικά χωριά που είναι και απομακρυσμένα από τις πόλεις.

Όσο αισιόδοξος και να θέλει να παραμείνει κανείς, δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την επίδειξη δύναμης. Γιατί το DEB υπάρχει μόνο γιαυτό: για να συσπειρώνει τον μουσουλμανικό πληθυσμό κάτω από το τούρκικο μπαϊράκι, χωρίς καν ελπίδα εκπροσώπησης είτε στην ελληνική Βουλή είτε στο Ευρωκοινοβούλιο. Το γεγονός ότι τόσος κόσμος ακολουθεί μια τέτοια προτροπή, βάζοντας κατά μέρος τις βιοποριστικές του προτεραιότητες και όλη την ελλαδική πραγματικότητα είναι αντικειμενικά απειλητικό. Και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο για την Τουρκία, η οποία έχει ανοιχτά όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά της προβλήματα, με σαφή αντίκτυπο και στη Θράκη, όπου γκιουλενικοί και ερντογανικοί είναι ακόμα σε σύγχυση.

Το αποτέλεσμα λοιπόν των ευρωεκλογών είναι άνευ σημασίας; Κάθε άλλο! Δείχνει με ενάργεια τις δυνατότητες της γείτονος να παράγει πολιτικά αποτελέσματα μέσα στη χώρα μας, κι αυτό βέβαια δεν περιορίζεται στις ευρωεκλογές. Το γεγονός ότι επί 4,5 χρόνια η Ροδόπη δεν έχει ούτε έναν πλειονοτικό βουλευτή και στις επερχόμενες εκλογές ο μόνος που ενδεχομένως θα επιβιώσει είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, είναι χαρακτηριστικό. Δεν πρόκειται μόνο για αποτύπωση πληθυσμιακών σχέσεων, ούτε πολιτικών επιλογών, είναι συνάμα και καθαρός σχεδιασμός του προξενικού μηχανισμού ο οποίος δρα ανεξέλεγκτα στη Θράκη. Ελέγχει απόλυτα 3 δήμους, σε έναν βαθμό άλλους 4-5 αλλά (το κυριότερο) ελέγχει την κοινή γνώμη, την ελευθεροστομία του κόσμου και υπονομεύει το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας.

Το έχουμε γράψει και πει άπειρες φορές: όσο υφίσταται το παρακρατικό σύστημα της Άγκυρας στη Θράκη, με πυρήνα την τεράστια διπλωματική (και όχι μόνο…) αποστολή στο Προξενείο της Κομοτηνής, θα ζούμε μιαν ανωμαλία. Η εικόνα του χάρτη των ευρωεκλογών πρέπει να γίνει αφορμή για ξήλωμα του καρκινώματος και εκδημοκρατισμό στην τοπική πολιτική ζωή. Το πρόβλημα αποτυπώνεται τόσο εναργώς μπροστά στα μάτια μας, τι δεν καταλαβαίνει η Αθήνα;

*Ο Κώστας Καραϊσκος ήταν υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής με την παράταξη “Σπάρτακος”.

Απο τη “Μακεδονία της Κυριακής”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα