Οι επιπτώσεις του πολέμου στο Eurogroup

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας, αλλά και η προτελευταία έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Φιλορωσικές δυνάμεις στο Ντονέτσκ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το πόσο θα την επιβραδύνουν θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της κρίσης και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Την επισήμανση αυτή έκανε στις Βρυξέλλες ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος με αφορμή την προγραμματισμένη συζήτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση θα γίνει με βάση μια πρώτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών για το 2023. Σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών θα είναι πιο δύσκολος γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα των επιπτώσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα. Μάλιστα, η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι δεν θα υπάρξει σαφής εικόνα πριν από τα μέσα της άνοιξης.

Προς το τέλος η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας

Βέλγιο ΕΕ I συνάντηση υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης
Παλιότερη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες

Η σημερινή συνεδρίαση έχει και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον γιατί το Εurogroup αναμένεται να υιοθετήσει και την 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, την προτελευταία πριν από την έξοδο της χώρας μας από την εν λόγω διαδικασία, που αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού. Η έκθεση διαπιστώνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.  Η πρόοδος είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στη διευκόλυνση των επενδύσεων και στην ψηφιοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι το έγγραφο με τις κατευθυντήριες γραμμές για το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών το 2023, που υπέβαλε η Κομισιόν στις 2 Μαρτίου, προτείνει τα εξής:

-τη διασφάλιση ενός συνεκτικού μείγματος πολιτικών,

-η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω σταδιακής και υψηλής ποιότητας δημοσιονομικής προσαρμογής και μέσω της οικονομικής ανάπτυξης,

-να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη,

-θα πρέπει να προωθηθούν δημοσιονομικές στρατηγικές που συνάδουν με μια μεσοπρόθεσμη προσέγγιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, δηλαδή τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης,

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα