Οι επιπτώσεις της διχοτόμησης της Τουρκίας, ο χάρτης Μπάιντεν, και η «συνδιαχείριση» στο Αιγαίο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 14:39 31/10/22, ανανεώθηκε 22:30 31/10/22] Ένα εύλογο ερώτημα το οποίο υπάρχει στον δημόσιο διάλογο και έθεσε και ο έγκριτος δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης είναι το εξής:

«Γιατί επιδεικνύουν οι ΗΠΑ τέτοια ανοχή προς την Τουρκία είναι ένα ερώτημα. Με τόσες δεξαμενές σκέψεις είναι αδύνατον να μην έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία είναι χαμένη για τη Δύση…»
Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αν οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί την ειλημμένη απόφαση της Τουρκίας να στρέψει το τιμόνι προς την Ευρασία για να αναλάβει ρόλο αυτόνομης περιφερειακής δύναμης στο κομβική σημασίας σύνορο Ανατολής και Δύσης. Το ερώτημα είναι: ποιά είναι η στρατηγική των ΗΠΑ η οποία επιτάσσει την ποντιοπιλατική στάση που διατηρούν; Είναι μόνο το προφανές το οποίο πολλοί -δικαίως- υποστηρίζουν: Η θυσία δηλαδή του Ελληνισμού ως άλλη «Ιφιγένεια» για να παραμείνει η Τουρκία στο άρμα της Δύσης, ή μήπως υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο το οποίο βαθμηδόν υλοποιείται;
Ακριβώς λοιπόν επειδή οι Αμερικανοί έχουν αποδεχτεί την στροφή της Τουρκίας, αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως και να επιτρέπουν την στροφή της εν γνώση τους, εφόσον εξυπηρετεί την στρατηγική τους στην ευρύτερη περιοχή, την οποία ήδη αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας (01/09/2022). Εκεί αναφερθήκαμε στην έκθεση υπό τον τίτλο «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» η οποία δημοσιεύτηκε από το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας (FMES) και περιείχε τον παρακάτω χάρτη που αποτυπώνει την νέα Υψηλή Στρατηγική των ΗΠΑ.

Η Υψηλή Στρατηγική της Αμερικής (FMES). Με την μωβ γραμμή αναπαρίστανται τα όρια της αμερικανικής «επιρροής» (commandement), ή αλλιώς τα όρια υπεράσπισης των κρίσιμων συμφερόντων τους. Προσπελάστηκε: diploweb.com
Ένα από τα κύρια στοιχεία αυτού του χάρτη είναι η γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων (μωβ χρώμα) που επαναχαράσσεται για να διασφαλιστεί η άμυνα των σημαντικότερων αμερικανικών συμμάχων (Ευρώπη, Ιαπωνία, Ινδία, Αραβική Χερσόνησος) οι οποίοι βρίσκονται στο επίμαχο τμήμα του Rimland (κίτρινο χρώμα). Αυτή η νέα γραμμή άμυνας προστατεύει τις κύριες θαλάσσιες διαδρομές που εγγυώνται Αμερικανική στρατηγική υπεροχή, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται την απόσυρση από περιοχές όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμπλακεί για αρκετές δεκαετίες (βόρειο τμήμα της Μέσης Ανατολής, Πακιστάν κα) και που τώρα επιτρέπουν στη Heartland (Κίνα-Ρωσία) να επεκταθεί. Στην ουσία πρόκειται περί στρατηγικής απομείωσης του Rimland (κόκκινα βέλη).
Η Υψηλή Στρατηγική της Αμερικής (FMES): Περιοχή ενδιαφέροντος επεξεργασμένη με λιγότερες πληροφορίες.
Στην προαναφερθείσα ανάλυσή μας εστιάσαμε στην ευρύτερη περιοχή μας και παρουσιάσαμε τον παρακάτω χάρτη ο οποίος αποτυπώνει την γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων (μωβ χρώμα) σε σχέση με την αμερικανονατοϊκή «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» (Three Seas Initiative ή 3SI) η οποία εξηγήσαμε ότι δημιουργεί μια ζώνη σταθερότητας/ανάχωμα μεταξύ Βαλτικής, Μαύρης και Αδριατικής Θάλασσας.
Με μπλε οι χώρες του Three Seas Initiative και με κόκκινο η Ελλάδα που ενδέχεται να συνδράμει (πηγή: intermodalnews.eu). Η μωβ γραμμή σχεδιάστηκε ενδεικτικά από το iEpikaira βάσει του παραπάνω χάρτη Υψηλής Στρατηγικής της Αμερικής (FMES) και αναπαριστά τη γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων τους.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η όδευση της γραμμής υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων στην Τουρκία (σχεδιάστηκε ενδεικτικά από το iEpikaira βάσει του χάρτη του FMES) η οποία φαίνεται να διχοτομείται στον νοητό άξονα που ξεκινά από την Μαρμαρίδα και διέρχεται του δυτικού άκρου της Νοτιοανατολικής Ανατολίας.
Γεωγραφικές περιοχές της Τουρκίας
Προς επίρρωση του χάρτη διχοτόμησης της Τουρκίας έρχεται και ο περιβόητος χάρτης που ανέβασε στο Twitter ο π. Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο τον Φεβρουάριο του 2019 με σαφές υπονοούμενο…
Χάρτης που δημοσίευσε στις 05/02/2019 ο Αμερικανός π. ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στο Twitter
Την άποψη ότι η Τουρκία πρόκειται να διχοτομηθεί εξέφρασε ανοικτά και ο πρώην γερουσιαστής Κρις Σπύρου ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία πρόκειται να διαμελιστεί.
Ολοκληρώνοντας την ανάλυσή μας τότε θέσαμε το ερώτημα: Τί ακριβώς σημαίνει η διχοτόμηση της Τουρκίας για την Ελλάδα;
Επιχειρώντας εδώ να δώσουμε μια απάντηση, θα ανατρέξουμε σε έναν ακόμη γνωστό χάρτη, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατασκεύασε πιθανότατα το 2014, αν όχι νωρίτερα (12). Δεν είναι άλλος από τον χάρτη Μπάιντεν, την μετεξέλιξη του «σχεδίου Άτσεσον», στον οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς από το παρόν βήμα. Ο χάρτης αυτός για έναν φαινομενικά ανεξήγητο λόγο καταστρατηγεί κατάφορα το Δίκαιο της Θάλασσας και μεταξύ των πολλών παραδοξοτήτων που παρουσιάζει, εκχωρεί και την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού (ο οποίος τέμνει την Ρόδο) στην Τουρκία, ενώ εξαφανίζει το Σύμπλεγμα Μεγίστης, το οποίο είτε εμφανίζει ως τουρκική κυριαρχία είτε ως θύλακα εντός των τουρκικών θαλασσίων ζωνών.
Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com
Το ερώτημα που ανακύπτει εδώ είναι: Για ποιό λόγο η αμερικανική γραφειοκρατία θέλει να εκχωρήσει την Αν. Μεσόγειο στην Τουρκία, ακόμη και τώρα που αντιλαμβάνεται ότι αυτή έχει αλλάξει ρότα προς την Ευρασία; Αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται αντιφατικό…
Η απάντηση κρύβεται στην υψηλή στρατηγική των ΗΠΑ η οποία στοχεύει στη διχοτόμηση της Τουρκίας όπου το δυτικό/«ευρωπαϊκό» τμήμα παραμένει υπό την επιρροή της. Το «ευρωπαϊκό» κομμάτι λοιπόν θα πρέπει αφ’ ενός να έχει καθαρή πρόσβαση στη Μεσόγειο συγχρόνως με επαυξημένα δικαιώματα σε θάλασσα και αέρα στο Αιγαίο, και αφ’ ετέρου να έχει στη διάθεσή του τον ορυκτό πλούτο -σσ. κοιτάσματα Ανατολικής Μεσόγειο- ο οποίος θα το κάνει αυθύπαρκτο ισχυρό κράτος για να μπορεί να εξισορροπεί την ελληνική παρουσία.
Διευκρινίζεται ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν έχει απαραίτητα ανθελληνικά ελατήρια, αντιθέτως πηγάζει από κριτήρια τα οποία ενέχουν ψυχρούς γεωπολιτικούς υπολογισμούς. Για να γίνει πιο κατανοητό υπενθυμίζουμε την τοποθέτηση του Ναύαρχου ε.α Χρήστου Λυμπέρη ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι:
«Αυτό που το εβίωσα τόσο τον Νοέμβριο 1994 [όταν τέθηκε σε ισχύ η διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που επιτρέπει την επέκταση της χωρικής θάλασσας στα 12ν.μ.] όσο και τον Ιανουάριο 1996 [σσ. Ίμια] ήταν η φορτική πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ για μη άσκηση του δικαιώματος επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης».
Ο Ναύαρχος -τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ-, στην ενημέρωσή του προς το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι:
«Οι Αμερικανοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων θα επηρεάσει αρνητικά τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις, διότι η Ελλάδα αρνείται να δεχθεί όλα τα σχηματιζόμενα στενά ως υπαγόμενα στο καθεστώς Free Transit Passage και θα διατηρηθεί σε ισχύ το καθεστώς της αβλαβούς διελεύσεως. Τι θα σημαίνει αυτό για τους Αμερικανούς; Πρώτον, τα αμερικανικά υποβρύχια θα πλέουν εν επιφάνεια στα στενά που δεν χαρακτηρίζονται ως διεθνή. Δεύτερον, στα αμερικανικά αεροσκάφη θα απαγορεύεται υπερπτήση πάνω από τα στενά αυτά και έτσι θα υποχρεώνονται να ζητούν τη συγκατάθεση της Αθήνας… έλαβα γνώση αμερικανικών οδηγιών προς τα υποβρύχιά τους, με τις οποίες προσδιόριζαν συγκεκριμένα πέντε στενά στο Αιγαίο ως «στενά ελεύθερης διέλευσης»».
Η διαφωτιστική εμπειρία του Ναύαρχου σε συνδυασμό με τις παρακάτω πληροφορίες του καλά ενημερωμένου Μανώλη Κοττάκη (αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εστία» τον Μάρτιο του 2022) είναι ενδεικτικές των πιέσεων που δέχεται η χώρα για τη μη επέκταση στα 12νμ -ειδικά στο Αιγαίο- αλλά και του σχεδίου που φαίνεται να υπάρχει για την περιοχή μας:
«[…] Έγκυρη πηγή μου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με ενημέρωσε σε χρόνο ανύποπτο, δεν είχε καν υπογραφεί η Συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου, για την εμπιστευτική συνομιλία της με υψηλόβαθμο μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η δοκιμασμένη για την αξιοπιστία της πηγή μου ανέφερε ότι ο Congressman συνομιλητής της μετέφερε την εκτίμηση, πως κυοφορείται μια Συμφωνία Ειρήνης μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας με την οποία η Ελλάς θα κληθεί:
1. Να εγκαταλείψει ρητώς με διεθνή συνθήκη το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η διακήρυξη της Μαδρίτης που οδήγησε στην αδρανοποίηση της άσκησης του ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος επί 23 χρόνια, δεν αρκεί πλέον. Ζητείται η θεσμοποίησή της. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μάλιστα πως και να ήταν δυνατή η επέκτασή μας στα 12 μίλια η Ελλάς δεν διαθέτει ικανό αριθμό δυνάμεων για να πραγματοποιεί νηοψίες είτε σε πολεμικά είτε σε εμπορικά πλοία (υποβρύχια, πολεμικά πλοία). Άρα ας συμβιβαστεί με την «επιλεκτική επέκταση» κατά Σημίτη. Αλλού 10, αλλού 8, αλλού 6.
2. Θα κληθεί με διμερή συμφωνία ή διαιτησία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά του Αιγαίου με ταυτόχρονη υποχώρηση και της Τέταρτης Στρατιάς από την Σμύρνη στα εγγύτερα της τουρκικής ενδοχώρας.
Στόχος μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι σύμφωνα με το μέλος του Κογκρέσου η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» δυτικά των 28 αφοπλισμένων, υποτίθεται, νησιών μας. Ουδέτερης για την εξυπηρέτηση της διεθνούς ναυσιπλοΐας μεταξύ Σουέζ και Δαρδανελίων. […]».
Υπενθυμίζεται επίσης και η παλιότερη δήλωση του Αμερικανού πρώην ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter:
«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα».
Επομένως, οι παραπάνω πληροφορίες σε συνδυασμό με τις θέσεις -δήλωση και ανάρτηση χάρτη- του Αμερικανού πρώην ΥΠΕΞ και πρώην επικεφαλής της CIA -έχει την σημασία της και αυτή η λεπτομέρεια-, συντείνουν στην άποψη ότι τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ επιτάσσουν την διχοτόμηση της Τουρκίας παράλληλα με την απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων -ίσως και κυριαρχίας- της Ελλάδας. Δηλαδή, ο χάρτης Μπάιντεν, η ιδιότυπη «συνδιαχείριση» στο εν μέρει αποστρατιωτικοποιημένο Αιγαίο, και ο χάρτης της νέας Υψηλής Στρατηγικής των ΗΠΑ, συναποτελούν επιμέρους στοιχεία του ίδιου γεωστρατηγικού σχεδιασμού που αποσκοπεί στο να προκύψει μια διαμελισμένη «ευρωπαϊκή» Τουρκία, ενταγμένη στο δυτικό σύστημα ασφαλείας. Αυτή θα ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις την «κουτσουρεμένη» Ελλάδα σε μια ισορροπία τρόμου η οποία δεν θα επιτρέπει να αναδειχθεί μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με αυτόνομο ρόλο στο ελληνοτουρκικό υποσύστημα.
spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια εξαιρετική και στοιχειοθετημένη ανάλυση.

    Εδώ να υπενθυμίσω μια εκτίμηση την οποία έκαμε ο Σαββίδης σε παλαιότερη ανάρτησή του με την μορφή ρητορικού ερωτήματος, την οποία εγώ θεωρώ άκρως σοβαρή για την ανάπτυξη μιας δικής μας υψηλής στρατηγικής:

    “θέλουμε πράγματι έναν διαμελισμό της τουρκίας”;

  2. Μάλλον τα Επίκαιρα παρ
    ακολουθούν πολύ Ανιχνεύσεις. Το ομολογούν εν μέρει άλλωστε..

    Πολύ καλό αυτό!

    Κατά τα λοιπά τι διάβασαν τα ματάκιαου ?

    Μια επανάληψη του άρθρου στα Επίκαιρα που αναδημοσιευσαν οι Ανιχνεύσεις στις 1.9.2022 , εμπλουτισμένο σήμερα και με την ανάρτηση Πομπεο στο Twitter , όπως δίνονταν στα σχόλια των Ανιχνευσεων που ακολουθούσαν το άρθρο :

    https://www.anixneuseis.gr/%ce%b7-%cf%85%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%ae-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b9%cf%87%ce%bf%cf%84/#comments

    Κι επιπλέον μια ενσωμάτωση στο σημερινό άρθρο των από 6.9.2022 σχολίων που ακολουθούσαν το άρθρο του κυρίου Καρυωτη :

    https://www.anixneuseis.gr/%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%85%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%ac/#comments

    Ενδιαφέρον να ξαναδιαβάζεις αυτά που έγραψες πριν 2 μήνες, αναφέροντας τα ως σχέδια επί χάρτου !!!

    Ποιος είναι ο συντάκτης του σημερινού άρθρου στα Επίκαιρα είπαμε ??.

    Ποιες ήταν οι πηγές του είπαμε ????

  3. Αν και δεν συνηθίζουμε να συμμετέχουμε στα σχόλια επι των άρθρων εδώ μάλλον πρέπει να κάνουμε μια εξαίρεση.

    Η ενδιαφέρουσα τοποθέτηση της κ. Παπαδοπούλου ως προς το πρώτο σκέλος και το ορθό σχόλιο στο πρώτο άρθρο μας είναι αποδεκτή. Άλλωστε γι αυτό φανταζόμαστε ότι υπάρχουν και τα σχόλια, για να προάγουν τον δημόσιο διάλογο. Έκτος κι αν αυτός δεν είναι ο σκοπός.

    Όσον αφορά στη χρήση προηγούμενης ανάλυσής μας με ξεκάθαρη παραπομπή στο κείμενο, δεν νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε την άδεια τρίτων για να το κάνουμε. Στην καινούργια ανάλυση επιχειρείται να δωθεί απάντηση ερωτήματος που τέθηκε σε συνέχεια της προηγούμενης. Εαν αυτό θεωρείται “επανάληψη” το αφήνουμε στη κρίση σας.

    Ως προς το δεύτερο σκέλος και το παρακάτω σχόλιο
    https://www.anixneuseis.gr/%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%85%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%ac/#comments

    Ευχαριστούμε την κ. Παπαδόπουλου που εν μέρει επιβεβαιώνει την άποψη που εκφράζεται στην ανάλυσή μας καίτοι δεν γνωρίζαμε την δική της τοποθέτηση, ασχέτως με ότι διατείνεται. Άλλωστε αυτή είναι μια άποψη που είναι πλέον ευρέως αποδεκτή.

    Εάν οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί για να βάλουμε την υπογραφή της κ. Παπαδοπούλου στην ανάλυσή μας, το αφήνουμε και πάλι στην κριση του καθενός.

    Ευχαριστούμε επι τη ευκαιρία τις Ανιχνεύσεις για την αναδημοσίευση των άρθρων μας.

    ΥΓ δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον σχολιασμό του ζητήματος

  4. @Επικαιρα

    Κι εγώ από την πλευρά μου σας ευχαριστώ που επιβεβαιώσατέ κύριοι την άποψη που εξέφρασα ήδη στο από 6.9.2022 σχόλιο μου, με το άρθρο σας σήμερα 1.11 2022.
    .
    Καλή συνέχεια

  5. Όποιος έχει την υπομονή να ακούσει-την άκουσα- την συνομιλία του δημοσιογράφου κ.Τακη με τον κ. Κρίς Σπύρου πουθενά δεν θα ακούσει για ”συνδιαχείριση” στο Αιγαίο ,όπως αναφέρεται στον τίτλο του άρθρου.
    Αντιθέτως θα ακούσει από τον συνομήλικο του κ.Μπάιντεν Ελληνοαμερικανό πρώην γερουσιαστή κ. Σπύρου ”φιλιππικό” εναντίον του κ.Ερντογάν-που τον εξομοιώνει με τον Πούτιν- ,υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι αυτήν την εποχή ούτε ο κ.Ερντογάν ,αλλά ούτε και ο κ. Μπάιντεν -που ο κ.Σπύρου τον ονόμασε Μπαιντενόπουλο- δεν έχουν ένα γερουσιαστή για να εγκρίνει η παντοδύναμη Γερουσία την χορήγηση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία .
    ΚΑΙ ο κ.Σπύρου απορεί γιατί εμείς νυχθημερόν ασχολούμαστε στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο με το τι θα κάνει ο χάρτινος γίγαντας Έρντογάν και γιατί αμφιβάλλουμε για την βοήθεια των ΗΠΑ ,οι οποίες έχουν την Ελλάδα από το 1944 την καλύτερη σύμμαχό της στην Ευρώπη.
    Τούτων ένεκεν ευχαριστούμε τα ΙEpikaira γιατί περιέλαβαν στο ανώνυμο άρθρο τους και το πολύτιμο βίντεο της αναλυτικής συνομιλίας του κ.Σπύρου με τον δημοσιογράφο κ.Τάκη -πρώην της ΕΡΤ-.
    Υ.Γ Το άρθρο μας υπενθύμισε την Συμφωνία των Σημίτη-Ντεμιρέλ στην Μαδρίτη κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ εκεί στις 8 Ιουλίου 1997 , κατά την οποίαν η Ελλάς δεσμεύτηκε εμμέσως για τις επεκτατικές τάσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής , η οποία έκτοτε κατά την δική της ερμηνεία απέκλεισε την δυνατότητα της Ελλάδος για επέκταση της υφαλοκρηπίδας της στα 12 ναυτικά μίλια ,με απειλή το casus belli .
    Και δυστυχώς στο Ελσίνκι το 1999 δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην υφαλοκρηπίδα και ως υπαίτια για την μη διευθέτηση της επί 25 χρόνια καταλογίζεται η Συμφωνία της Μαδρίτης. Ευτυχώς που η Συμφωνία της Μαδρίτης αναφέρεται στο Αιγαίο και όχι νοτιότερα -Κρήτη κλπ- ούτε και στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλλον εκεί θα επεκτείνουμε την υφαλοκρηπίδα , βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

  6. @ ΣΑΝ

    “για επέκταση της υφαλοκρηπίδας της στα 12 ναυτικά μίλια ,με απειλή το casus belli “

    Πέρυσι έφαγα πολύ χρόνο να σού εξηγήσω ότι τα 12 ν.μ. αφορούν στα χωρικά ύδατα και όχι ασφαλώς στη υφαλοκρηπίδα, η οποία ούτε επεκτείνεται, ούτε μαζεύεται. Νόμισα ότι είχες καταλάβει την διαφορά. Κρίμα στον κόπο μου!

    “Αντιθέτως θα ακούσει από τον συνομήλικο του κ.Μπάιντεν”

    Έχει καμμία σχέση αν είναι συνομήλικος τού Μπάιντεν, ή μήπως υπαινίσσεσαι κάτι;

    Έχεις διαβάσει την ομιλία τού Κρις Σπύρου, στην οποία εξηγεί Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε την υπόθεση της ονομασίας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα