Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, η Κουμουνδούρου και το Κέντρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ελπίδες και ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά αφήνει ένα μεγάλο κενό στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και μια κληρονομιά που οι επίγονοί της δεν μπορούν να μη λάβουν σοβαρά υπόψη. Ο σεβασμός στην ιστορία και την παρακαταθήκη που άφησε πίσω της είναι δεδομένος από όλες τις πλευρές. Η αυτονομία του ΚΙΝΑΛ ήταν για την πρόωρα εκλιπούσα πρόεδρο του Κινήματος μια αδιαπραγμάτευτη συνθήκη απέναντι στους δεξιούς και αριστερούς «μνηστήρες» που πολιορκούν συνεχώς τον μεσαίο χώρο.

Το σύνολο των υποψηφιοτήτων για την προεδρία προκαλεί ανακατατάξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και το ενδεχόμενο το παλαιό ΠΑΣΟΚ να επανέλθει πιο δυναμικά θα αξιολογηθεί από το στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Η κούρσα της διαδοχής με τη συμμετοχή και του Γιώργου Παπανδρέου δεν άφησε από την πρώτη στιγμή αδιάφορη την Κουμουνδούρου. Οσοι δηλαδή στην αξιωματική αντιπολίτευση θεώρησαν πως τη δεύτερη θέση την έχουν «στο τσεπάκι τους», θα είναι πλέον πιο προσεκτικοί.

Το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι άκρως εκρηκτικό. Μία ή και δύο εξεταστικές επιτροπές αναμένεται να συγκροτηθούν στη Βουλή, το κύμα ακρίβειας δεν αποκλείεται να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις που θα εκμεταλλευθούν οι αριστερές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, οι αντιεμβολιαστές επιχειρούν να προκαλέσουν αναταράξεις και να μετρηθούν στον χώρο της άκρας Δεξιάς, η πανδημία ξαναδείχνει τα δόντια της, ενώ και το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να θέλει πολλά περισσότερα από το να είναι απλώς ο τρίτος πόλος με μονοψήφια ποσοστά. Από τη στιγμή που ο  ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει συνεδρίου, είναι και πάλι «εν κινήσει», καλείται να μετρήσει όλες τις νέες παραμέτρους. Αλλωστε, στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν στοιχηματίσει «όλα τους τα λεφτά» στην απλή αναλογική και τις συνεργασίες που πρέπει να οικοδομήσουν, με πρώτο ζητούμενο να μεγαλώσει η «πίτα» των προοδευτικών δυνάμεων.

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει συνεδρίου, είναι και πάλι «εν κινήσει», καλείται να μετρήσει όλες τις νέες παραμέτρους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει στρέψει όλα τα φώτα πάνω του, χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί πως η μάχη για την προεδρία θα είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε άλλο, οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως μεταξύ των βασικών διεκδικητών οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν ποτέ κακές. Αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Τους ένωσε πιο πολύ η συμφωνία των Πρεσπών, τους χώρισε η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ το καλοκαίρι του 2020, όταν χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ αναχρονιστικό και παλαιοκομματικό οργανισμό. Αν επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές, ο δρόμος μέχρι οι δύο άνδρες να δώσουν μετεκλογικά τα χέρια είναι πολύ μακρύς. Ενθαρρυντικό στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως τα δείγματα γραφής του Γιώργου Παπανδρέου έχουν περισσότερο αντιδεξιά χαρακτηριστικά και αποτελεί τον αντίπαλο πόλο απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος εμφανίζεται επίσης ισχυρός.

Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να μην εμπλακούν στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ. Κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε από την «Κ» ποιος θεωρεί ότι έχει προβάδισμα μεταξύ των υποψηφίων. «Είναι παρακινδυνευμένη η οποιαδήποτε πρόβλεψη», ήταν η απάντηση, ενώ δύσκολη και πρόωρη εκτίμησε πως είναι η συζήτηση για τον ρόλο ενός πρώην πρωθυπουργού σε μια συγκυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, επειδή στην Κουμουνδούρου και την κοινοβουλευτική ομάδα φουντώνουν οι συζητήσεις για το ΚΙΝΑΛ, πολλοί αντιλαμβάνονται ότι, τόσο το ισχυρό αποτύπωμα που άφησε πίσω της η Φώφη Γεννηματά όσο και η επάνοδος του Γιώργου Παπανδρέου, μπορούν να κινητοποιήσουν τον χώρο του Κέντρου, διευρύνοντας αρκετά το εκλεκτορικό σώμα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.

Αυτό που δεν φαίνεται να φοβούνται, πέρα από την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο, είναι ένα κύμα αποχώρησης πασοκογενών στελεχών προς τα «πάτρια εδάφη». Εκτιμούν πως το προγραμματικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον σαφές και έχει επέλθει ώσμωση με τον κόσμο που τον ακολουθεί από το 2012. Το ερώτημα που απασχολεί κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν μια πιθανή επικράτηση του κ. Παπανδρέου θα πρέπει να σημάνει και αλλαγή προσανατολισμού περισσότερο προς τα αριστερά, καθώς το Κέντρο θα είναι πιο δύσκολο να κατακτηθεί. Η εξίσωση είναι πολύπλοκη και στην περίπτωση που ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Είχε διεκδικήσει, άλλωστε, την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στις επαναληπτικές του 2017. Θεωρούν, επίσης, ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης για τη διαμόρφωση των τελικών ισορροπιών.

Αυτό που δεν αποκλείουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, ακόμα και ο απόηχος της διαδικασίας, να επηρεάσει τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και το «κάψιμο» της απλής αναλογικής.

“Καθημερινή”

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πώς ν’ ασχοληθεί ο νεοέλληνας με τον Κατσίφα, τις παραβιάσεις τής Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους των Σκοπιανών, το αν το Καστελλόριζο είναι ελληνικός μαξιμαλισμός, όπως διατείνονται κάποιοι δοσίπυγοι (κι) εδώ μέσα, το ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να μάς ξεφορτώνουν λαθρομετανάστες, που, παρά το ότι το πλοίο έχει την τουρκική σημαία (τώρα ούτε τα προχήματα δεν κρατούν πια), αρνούνται να τούς δεχθούν πίσω και άλλα πολλά, όταν ασχολούμαστε με τα ΚΙΝΑΛ, τα ΠΑΣΟΚ και όλες αυτές τις άθλιες συμμορίες, που κατάστρεψαν τον τόπο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα