«Οι Ειρηνευτικές Αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων» και ο ρόλος τους στην Αμυντική Διπλωματία.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


«Ειρηνευτικές Αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων» «Ο ρόλος τους στην Αμυντική Διπλωματία & στην Εξωτερική Πολιτική» Στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της συνεισφοράς στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη καθώς και η ικανοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ) ή διακρατικών συμφωνιών.

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και η συνδρομή τους σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στο εσωτερικό αλλά και στην αλλοδαπή. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι γνωστές στην ελληνική ορολογία ως «Ειρηνευτικές Αποστολές» Ωστόσο στο διεθνές περιβάλλον έχουν επικρατήσει οι όροι: Military Operations other than War (MOOTW)/Στρατιωτικές Επιχειρήσεις εκτός από τον Πόλεμο. Ο όρος και το ακρωνύμιο επινοήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια της δεκαετία του 1990. Peace Support Operations (PSO)/Eπιχειρήσεις Yποστήριξης της Eιρήνης (ΕΥΕ). Ένας όρος του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ειρήνη και οι συγκρούσεις αντιπροσωπεύουν τις δύο καταστάσεις του φάσματος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η ειρήνη είναι μια κατάσταση όπου οι διπλωματικές, οικονομικές, ενημερωτικές και στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό μεταξύ τους για την επίτευξη εθνικών στόχων. Οι συγκρούσεις είναι ένα μοναδικό περιβάλλον στο οποίο ο στρατός συνεργάζεται στενά με διπλωματικούς ηγέτες για τον έλεγχο των εχθροπραξιών και ο εθνικός στόχος επικεντρώνεται στον στόχο της επιστροφής στις συνθήκες εν καιρώ ειρήνης. Τόσο οι MOOTW όσο και οι PSO περιλαμβάνουν την ειρηνευτική διαδικασία, την ειρήνευση, την επιβολή της ειρήνης και την οικοδόμηση της ειρήνης Οι παραπάνω επιχειρήσεις στοχεύουν στην αποτροπή δυνητικών επιθέσεων, στην προστασία των εθνικών συμφερόντων και στην υποστήριξη των στόχων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών Οργανισμών, συμμετέχει σε Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις με ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτές που λαμβάνουν χώρα σε περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος, όπως είναι τα Βαλκάνια και η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η χώρα μας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, συμμετέχει σε Ειρηνευτικές Αποστολές διαθέτοντας στελέχη και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα(ΕΚΣΕ), θεωρείται η πρώτη ελληνική αποστολή στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Περιελάμβανε δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από τάγμα συνολικής δύναμης 1.000 ατόμων και σμήνος της βασιλικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα.

Η επιχείρηση διήρκεσε από το Νοέμβριο 1950 έως το Δεκέμβριο 1955). Πάρα την παραπάνω πραγματικότητα εκτιμώ ότι η Πρώτη «Ειρηνευτική Αποστολή» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να θεωρείται η στρατιωτική απόβαση στη Σμύρνη στις 16 Μαίου 1919, όταν ο ελληνικός στρατός ανέλαβε την διατήρηση της τάξης στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, με απόφαση του «Ανώτατου Συμμαχικού Συμβουλίου» των νικητών συμμάχων του Α’ΠΠ ως εφαρμογή της Συνθήκης του Μούδρου. Η Ελληνική συμμετοχή σε Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον οργανισμό που θα την αναλάβει, προϋποθέτει τη τήρηση ορισμένων βασικών αρχών, όπως η ύπαρξη απόφασης (resolution) και εντολής (mandate) του ΟΗΕ πριν τη συγκρότηση της δύναμης, η διαμόρφωση καθορισμένης Ιεραρχίας, Διοίκησης και μεγέθους, όπως επίσης και η υιοθέτηση ξεκάθαρων κανόνων εμπλοκής.

Οι Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης, στις οποίες συμμετείχε ο Ελληνικός Στρατός την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα και οι οποίες συνεχίζονται στις αρχές του 21ου αιώνα, έχουν καταδείξει πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν γρήγορα και αποτελεσματικά να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε νέα σενάρια και απαιτήσεις, που απασχολούν τη Διεθνή Κοινότητα. Για τις «Ειρηνευτικές Αποστολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» το ρόλο τους στην Αμυντική Διπλωματία & στην Εξωτερική Πολιτική», θα συζητήσουμε με καταξιωμένους, αγαπητούς και ΄έμπειρους συναδέλφους την Τρίτη 25 21:15 Μαϊου 2021, στην ενότητα «ΓΝΩΣΗ & ΕΜΠΕΙΡΙΑ» της Διαδικτυακής Τηλεόρασης ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ Web TV.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα