Οι διπλωματικές γέφυρες στη Νέα Υόρκη και ο… Πελοποννησιακός Πόλεμος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σας έχω φρέσκα νέα (πιο φρέσκα δεν γίνεται) από τη Νέα Υόρκη, εκεί όπου δίνεται μια άλλη διπλωματική μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ας δούμε πρώτα τα ενδιαφέροντα μηνύματα που έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την ομιλία του στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS) στη Νέα Υόρκη. Η Ελλάδα, είπε, φιλοδοξεί να αποτελέσει «παράγοντα σύνθεσης εθνών και κρατών», να γίνει «η γέφυρα μεταξύ Νότου-Βορρά, Δύσης–Ανατολής», τόνισε απευθυνόμενος σε πάνω από είκοσι Μόνιμους Αντιπροσώπους χωρών από όλες τις ηπείρους στον ΟΗΕ και σε εκπροσώπους Δεξαμενών Σκέψης, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση ανάδειξης των προτεραιοτήτων της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά τα έτη 2025-2026.

 

Πάμε τώρα στα τρία «Δ» της ελληνικής διπλωματίας και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο: «Είμαστε μια χώρα που βασίζεται σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών. και πρόσθεσε με νόημα: « Η Ελλάδα αξίζει να εκπροσωπεί τη διεθνή κοινότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς ακολουθεί πολιτική αρχών και όχι συναλλακτική πολιτική. «Και η επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί κριτήριο για την πρόοδο του κόσμου».

Επιπλέον, το σύνθημα της ελληνικής υποψηφιότητας, «τα τρία Δ» (Διάλογος-Διπλωματία-Δημοκρατία), υποδηλώνει την ανάγκη και τη διάθεση να δοθεί προτεραιότητα στη διαβούλευση. Μόνο η ειλικρινής και ανοικτή διαβούλευση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για γενναίες πολιτικές που θα διασφαλίσουν την ειρήνη, την ευημερία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα για τις μελλοντικές γενιές, δήλωσε με έμφαση ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν απέφυγε τον πειρασμό, με αφορμή ερώτηση που τέθηκε από παριστάμενο Μόνιμο Αντιπρόσωπο κράτους-μέλους, να αναφερθεί και στους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στη διεθνή σκηνή. Παρέπεμψε, μάλιστα, στην Αρχαία Ελλάδα και στην «παγίδα» του Θουκυδίδη, ο οποίος περιέγραψε το πως ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης «εγκλώβισε» τις δυο πόλεις-κράτη στον πολυετή Πελοποννησιακό Πόλεμο.

https://www.tovima.gr/2024/06/06/stiles/vimatodotis/giati-i-ellada-epidiokei-yperoplia-enanti-tis-tourkias/
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα