Οι διεργασίες με τη Βηρυτό και το μετέωρο βήμα με την Αθήνα: Θέλει αρετήν και τόλμην η εξωτερική πολιτική

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διακρίνεται με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μάριο Ντράγκι. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων, έχει προκαλέσει κινητικότητα και παρέμβαση της Λευκωσίας, η οποία βρήκε την ευκαιρία να εγείρει δικά της ζητήματα.

Πρωτίστως την συμπλήρωση και επικύρωση από το κοινοβούλιο του Λιβάνου της συμφωνίας Λευκωσίας- Βηρυτού για την μεταξύ τους ΑΟΖ, του 2007. Και τούτο καταγράφηκε στην ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, μετά τη συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου καθώς και στην επίσημη επικοινωνία του Υπουργείου Εξωτερικών προς το ομόλογό του υπουργείο του Λιβάνου.

Αναμένεται ότι θα υπάρξουν προσεχώς συζητήσεις με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Θεωρείται δε αναγκαίο τώρα που υπάρχει μια κινητικότητα των διπλωματικών και τεχνοκρατικών συζητήσεων να ακολουθήσουν κι άλλες σε ψηλό πολιτειακό επίπεδο ώστε να κλείσει το θέμα.

 • Η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, που προήλθε μετά από αμερικανική μεσολάβηση, θα έπρεπε να οδηγούσε – πριν την κατάληξη της- σε παρεμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει καλές σχέσεις με τις δυο γειτονικές χώρες αλλά και με τον υπερατλαντικό «εταίρο» της. Για να διασφαλίσει, με αυτόν τον τρόπο, τα συμφέροντα της.

Είναι σαφές πως για να συμπληρωθεί το πάζλ στην περιοχή, χρειάζονται συνεχώς κινήσεις και πρωτοβουλίες. Ο κ. Γιαννάκης Κασουλίδης, μιλώντας ενώπιον των ομολόγων του της Ε.Ε. εξέφρασε- με αφορμή την πιο πάνω εξέλιξη- την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2019, ο Νίκος Χριστοδουλίδης όντας τότε υπουργός Εξωτερικών, προχώρησε στην κατάθεση- στη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών- συντεταγμένων για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη βόρεια και βορειοδυτική περιοχή της.

Δηλαδή απέναντι από τις τουρκικές ακτές, και ζήτησε από την Τουρκία, την σχετική παράκτια χώρα, να αρχίσουν συζητήσεις επί του θέματος της οριοθέτησης. Επρόκειτο για μια μονομερή ενέργεια, που έγινε  ως απάντηση στις εξαγγελίες της Άγκυρας για την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ασκούσε ένα θεμελιώδες δικαίωμα της. Αυτό έπρεπε να γίνει, κι αυτό έγινε. Η κατάληξη αυτής της ενέργειας ήταν προδιαγεγραμμένη.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, ως γνωστό, την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου δεν συζητά μαζί της. Είχε δε καθορίσει «ΑΟΖ» με το… ψευδοκράτος, δηλαδή, ουσιαστικά με τον εαυτό της! Υπενθυμίζεται συναφώς πως στο παρελθόν η Τουρκία είχε καταθέσει στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στην Ε.Ε. (σε επίσημο έγγραφο συνάντησης Τουρκίας-Ένωσης, όπου χαρακτηριζόταν η Κ.Δ. ως «εκλιπούσα») τις παράνομες διεκδικήσεις της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Η θέση αυτή έχει συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, στο γραπτό κείμενο που ανέγνωσε και κατέθεσε ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2010 στις Βρυξέλλες («Προενταξιακή στρατηγική υπό το φως και της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2009»).

 • Την ώρα κατά την οποία η κατοχική Τουρκία προετοιμάζεται για ένα νέο γύρο παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και ενόψει των κινήσεων της σε σχέση με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η Λευκωσία έχει πολλά να κάνει.

Πέραν από τις συζητήσεις, που θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως με τη Βηρυτό, υπάρχει ένα ακόμη βήμα που για χρόνια παραμένει  μετέωρο: Θα πρέπει να προτείνει στην Αθήνα την έναρξη διαπραγματεύσεων για καθορισμό της ΑΟΖ, Ελλάδος και Κύπρου.

Είναι ένα θέμα ταμπού, το οποίο θα πρέπει να ξεπερασθεί. Χρειάζεται πολιτικό θάρρος, βούληση και αποφασιστικότητα. Οι διακηρύξεις υπάρχουν, οι πράξεις;

Θέλει αρετήν και τόλμην η εξωτερική πολιτική.

Hellas Journal

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συζητήσεις με όλους εκτός με την Τουρκία και το αχάριστο Ισραήλ . Αποκλεισμός από κάθε πρότζεκτ της ΕΕ, Τούρκων και Ισραηλινών.
  Προσοχή χρειάζεται και η Γαλλία, που φαίνεται να έχει υποκύψει στις ορέξεις του Ερντογάν με αντάλλαγμα την πώληση α/φ και την εμπλοκή της τοταλ στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

 2. “Θέλει αρετήν και τόλμην η εξωτερική πολιτική”

  Και η Ελλάς δεν έχει τίποτε από τα δύο. Η Κύπρος;

  @ Φούρναρης

  Γιατί … “αχάριστο” το Ισραήλ; Μάς χρωστά τίποτε; Είδαμε και πάθαμε να καταλάβομε μόλις το 2009 ότι είναι το μόνο κράτος στην περιοχή μας δυτικού τύπου, με το οποίο μπορούμε να έχομε συνεργασία. Έκτοτε και για μία δεκαετία ήμασταν χρεοκοπημένοι και μείναμε άπραγοι. Χρόνια και χρόνια προσπαθούν να περάσουν το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη-Ιταλία (διακλάδωση και προς Στερεά) και δεν ξέρω πού έχουν μείνει. Μην νομίζεις ότι οι Ισραηλινοί μπορούν να μάς περιμένουν εσαεί, ένα κράτος διεφθαρμένο, που κινείται μόνο με μίζες. Ακόμη και ο άκρατος αντισημιτισμός που επικρατεί στην Ελλάδα, δεν έχει περάσει απαρατήρητος από τούς Ισραηλινούς, αλλά και το αμερικανικό εβραϊκό λόμπι. Πριν αρκετά χρόνια, κάπου δέκα, έστειλαν επιστολή οι ομογενείς των ΗΠΑ στον ΠτΔ, τον πρωθυπουργό και άλλους, με την οποία ζητούσαν να κοιτάξουν το θέμα τού αντισημιτικού χείμαρρου, κυρίως στο διαδίκτυο, διότι τούς κάνει ζημιά στην συνεργασία τους με το εκεί πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι, το οποίο τώρα τούς στηρίζει. Αλλά εμείς, εκεί, το χαβά μας.

 3. 3 δις δώσαμε στο Ισραήλ για την Καλαμάτα όταν οι Καναδοί για τις ίδιες υπηρεσίες ήθελαν 1,5 δις. Το φέσι του 1,5 δις ήταν για τη “συμμαχία”.
  Μόλις τα άρπαξαν οι ξεφτίλες ούτε στην τελετή δεν ήρθαν και προκλητικά κάνουν αγκαλιές και αγάπες με τους Τούρκους.
  Μια ζωή τεράστια λάθη στην εξωτερική πολιτική. Το Ισραήλ δεν έχει μπέσα και εμπιστοσύνη. Εκμεταλλεύεται την ανοχή των άλλων κρατών και πατάει επί πτωμάτων. Σκοτώνουν παιδιά 5 χρονών και αθετούν τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες. Παίζουν με τις πλάτες των Αμερικανών και τα κορόιδα οι Έλληνες νομίζουν ότι βρήκαν σύμμαχο και φίλο στην ΝΑ Μεσόγειο.
  Φίδι στον κόρφο μας βρήκαμε και όσο πιο γρήγορα το σκοτώσουμε τόσο καλύτερα.
  Υποσχέθηκαν υποστήριξη στην Ουκρανία και θα στείλουν λέει γάζες και φαρμακευτικό υλικό να μην στεναχωρήσουν τον εγκληματία Πούτιν. Οι εγκληματίες επικοινωνούν και τα βρίσκουν μεταξύ τους.
  Ισραήλ -Ρωσία και Ισραήλ – Τουρκία συμμαχία.
  Το δουλειά έχει η Ελλάδα με αυτούς. Ο Δένδιας με τον Μητσοτάκη πιάστηκαν κορόιδα. Ο Παναγιωτόπουλος δεν καταλαβαίνει τι του λένε λόγω χαμηλής αντίληψης.

  • “Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2021, μέσα από μία σύμβαση ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων”
   (απ’ εδώ). Ποια είναι τα δικά σου στοιχεία για τα 3 δισ. (όχι δις, που σημαίνει δύο φορές).

   Το πρόβλημα δεν είναι η ανακρίβεια που γράφεις. Σαν Έλληνας, λυπούμαι που η χώρα μας ανέθεσε την εκπαίδευση των πιλότων μας σε άλλη χώρα (απόφαση Μητσοτάκη), ενώ μάς λένε ότι έχομε τούς καλύτερους πιλότους στο ΝΑΤΟ. Οι Ισραηλινοί κάνουν συνασκήσεις με την ΠΑ μας, για να μάθουν οι πιλότοι του την τεχνική τής αερομαχίας, στην οποία οι δικοί μας είναι πολύ έμπειροι, λόγω αναχαιτήσεων. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν αυτήν την εμπειρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα