Οι δημοκρατίες υπό απειλή σε όλο τον κόσμο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Jens Thurau

 Νέα έκθεση του Ιδρύματος Bertelsmann υπογραμμίζει μια παγκόσμια μετατόπιση από τη δημοκρατική διακυβέρνηση, που επιδεινώθηκε από τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα και την πανδημία COVID-19.

Φωτογραφία: η Κένυα θεωρείται συχνά ως φάρος δημοκρατίας στην περιοχή

Τα σκληρά γεγονότα είναι αποθαρρυντικά: Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η ποιότητα της δημοκρατίας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 20 χρόνια σε 137 χώρες που θεωρούνται αναπτυσσόμενες ή αναδυόμενες οικονομίες. Σύμφωνα με τον «Δείκτη Μετασχηματισμού» του Ιδρύματος Bertelsmann, υπάρχουν τώρα 63 δημοκρατίες σε σύγκριση με 74 αυταρχικά κράτη. Με άλλα λόγια, κράτη που τείνουν να μην έχουν ελεύθερες εκλογές ή ένα λειτουργικό συνταγματικό κράτος.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, διαμορφωμένες από ένα νέο γεωπολιτικό κλίμα, τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την πανδημία του κορωνοϊού, οι εκλογές σε 25 χώρες ήταν λιγότερο ελεύθερες και δίκαιες από πριν, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία επίσης διαπίστωσε ότι σε 39 χώρες η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου περιορίζονται όλο και περισσότερο.

Επιπτώσεις που επιδεινώθηκαν από την πανδημία COVID-19

Η Sabine Donner είναι μία από τις συγγραφείς της μελέτης. Είπε στην DW ότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε αντίκτυπο στις δημοκρατικές εξελίξεις, μέσω lockdown και προσωρινών περιορισμών στις πολιτικές ελευθερίες:

«Η πανδημία ήταν μια ευκαιρία για περαιτέρω περιορισμό των δικαιωμάτων και για περαιτέρω συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των κυβερνήσεων», εξήγησε. Βασικά, η πανδημία δεν έφερε προβλήματα που δεν υπήρχαν ήδη».

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Bertelsmann, η ετήσια μελέτη τους είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη στο είδος της που καλύπτει τόσες πολλές χώρες. Βασίζεται σε 5.000 σελίδες εθνικών εκθέσεων που το ίδρυμα συντάσσει με τη βοήθεια 300 ειδικών, πανεπιστημίων και δεξαμενών σκέψης σε περίπου 120 χώρες. Η μελέτη αναλύει τον πολιτικό μετασχηματισμό προς τη δημοκρατία, τον οικονομικό μετασχηματισμό και την κυβερνητική δράση. Και οι τρεις κατηγορίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ιστορικό χαμηλό.

Τα καλά νέα: Οι δημοκρατίες ξυπνούν σιγά σιγά

Όμως, παρά όλα τα αρνητικά νέα, η Sabine Donner δεν είναι εντελώς απαισιόδοξη. “Τα τελευταία δύο έως τέσσερα χρόνια, οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο τις αυταρχικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δημοκρατικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων και εμάς εδώ στη Γερμανία. Έχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση από ό,τι πριν από δέκα χρόνια”, είπε.

Το Ίδρυμα Bertelsmann είχε προσκαλέσει τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD) στην παρουσίαση της μελέτης τη Δευτέρα. Όσον αφορά την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στη Γερμανία, ο Scholz είπε ότι είναι ικανοποιημένος που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν πρόσφατα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του: “Αυτό δεν ήρθε από τα πάνω ή από τα κόμματα. Είναι σωστό ότι πρέπει να ανησυχούμε για την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας. Αλλά τελικά, αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι, δεν διαδραματίζεται στο Διαδίκτυο, είμαστε εμείς: Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μόνοι μας».

Είναι οι δημοκρατίες πολύ αργές και άκαμπτες;

Οι αυταρχικοί άρχοντες τείνουν να δικαιολογούν τις ενέργειές τους ισχυριζόμενοι ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι πολύ δύσκαμπτες, ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις είναι άκαμπτες και ότι οι χώρες τους δεν είναι σε θέση να συμβαδίσουν με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Η μελέτη δείχνει το αντίθετο. Όταν οι κυβερνήσεις μετρήθηκαν για το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά εφάρμοσαν τα μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καμία από τις 45 χώρες που ήταν λιγότερο αποτελεσματικές στην εφαρμογή μέτρων προστασίας για τους πληθυσμούς τους δεν ήταν δημοκρατίες.

Σύμφωνα με τη Sabine Donner, η απάντηση της Κίνας στην πανδημία δείχνει επίσης ότι οι απολυταρχίες δεν ενεργούν πιο συνετά από τις δημοκρατίες σε περιόδους κρίσης: «Το είδαμε αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού όταν έγινε σαφές ότι τα αυστηρά lockdown δεν λειτουργούσαν και υπήρξαν τεράστιες διαμαρτυρίες. Παρ’ όλη την καταστολή. Δεν είναι μόνο να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται λανθασμένες ενέργειες, αλλά και πόσο δύσκολο είναι να τις διορθώσουμε. Τα αυταρχικά κράτη μπορούν επίσης να τεθούν υπό πίεση όταν ο πληθυσμός είναι δυσαρεστημένος.”

Η πολιτική δέσμευση είναι το κλειδί

Το κλειδί για την καταπολέμηση των αυταρχικών τάσεων παραμένει η πολιτική δέσμευση για ελεύθερες εκλογές, ελευθερία του Τύπου και διάκριση των εξουσιών. Εάν υπάρχει συνεχής δημόσια υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς, μπορεί να είναι δυνατό να αποτραπούν οι αυταρχικές τάσεις. Η μελέτη αναφέρει πρόσφατες εκλογές στην Κένυα και τη Ζάμπια, καθώς και στην Πολωνία και τη Μολδαβία στην Ευρώπη, ως παραδείγματα.

Η Sabine Donner αναφέρει παραδείγματα χωρών που πέρασαν επιτυχώς σε δημοκρατικά συστήματα: “Πάρτε την Ταϊβάν ή τη Νότια Κορέα, που ήταν υπό αυταρχική διακυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εκσυγχρονίστηκαν οικονομικά. Και τώρα είναι πολύ σταθερές και επιτυχημένες δημοκρατίες”, επεσήμανε.

Καλά παραδείγματα: Νότια Κορέα, Κόστα Ρίκα, Χιλή, Ουρουγουάη

Ο Δείκτης Μετασχηματισμού του 2024 περιγράφει τη Νότια Κορέα, την Κόστα Ρίκα, τη Χιλή, την Ουρουγουάη και την Ταϊβάν με τον ακόλουθο τρόπο: «Με βάση το κράτος δικαίου και με στρατηγική προσέγγιση, οι κυβερνητικές ηγεσίες τους έχουν εξασφαλίσει θετικές εξελίξεις όχι μόνο στην εκπαίδευση, την υγεία, και το βιοτικό επίπεδο αλλά και στην ενίσχυση της δημοκρατίας».

Οι ερευνητές της Bertelsmann καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε χώρες όπου η δημοκρατία λειτουργεί ήδη, οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδιώξουν συναίνεση από όσο το δυνατόν ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού — ακόμη περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλο που παραδέχονται ότι αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο σε ένα ολοένα και πιο πολωμένο κλίμα.

Ο Jens Thurau είναι πολιτικός ανταποκριτής που καλύπτει τις πολιτικές για το περιβάλλον και το κλίμα της Γερμανίας.
@JensThurau

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα