ΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ ΤΟΥ ΑΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ποιοι είναι οι πρώτοι που θα αντικαταστήσουν τον Μαχμούντ Αμπάς ως επόμενος ηγέτης της Παλαιστίνης;

Ο Marwan Barghouti θεωρείται ο πιο ενοποιητικός υποψήφιος, αλλά κρατείται σε ισραηλινή φυλακή

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει προσελκύσει, εκ νέου, τη διεθνή προσοχή στην ανάγκη για νέα παλαιστινιακή ηγεσία και μια προσωπικότητα που θα αντικαταστήσει τον 88χρονο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κ. Abbas, ευρέως γνωστός ως Abu Mazen, είναι ο σημερινός πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής , η οποία κυβερνά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κυριαρχείται από τη φατρία Φάταχ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Αλλά η διακυβέρνηση του κ. Αμπάς θεωρείται βαθιά αντιδημοφιλής. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, έχει κατηγορηθεί ότι μονοπώλησε την εξουσία και αντιστάθηκε επανειλημμένα στις εκκλήσεις για εκλογές ενώ προήδρευσε σε μια επιδεινούμενη οικονομία και χωρίς πρόοδο προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορείται επίσης για εκτεταμένη διαφθορά και έχει συντονιστεί με το Ισραήλ για την επιβολή της ασφάλειας στη Δυτική Όχθη.  

Πέρυσι, το 80 τοις εκατό των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα ήθελαν να παραιτηθεί ο κ. Αμπάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του έγκριτου Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας.

Ο κ. Abbas δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα ένα σχέδιο διαδοχής.

Φέρεται να έχει πιέσει ώστε η Παλαιστινιακή Αρχή να έχει διευρυμένο ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας μόλις τελειώσει ο πόλεμος, παρά το γεγονός ότι η Χαμάς κυβερνά αυτήν τη στιγμή εκεί και οι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η αντιδημοφιλής Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να μην επιβιώσει ούτε για τόσο πολύ.

Οι σχέσεις με τη Χαμάς θα είναι ένα βασικό καθήκον για όποιον αντικαταστήσει τον κ. Αμπάς ως επικεφαλής της κοσμικής Παλαιστινιακής Αρχής, της οποίας ηγείται η Φατάχ. Οι δύο παλαιστινιακές ομάδες πολέμησαν έναν εμφύλιο πόλεμο το 2006-2007 που είχε ως αποτέλεσμα η Χαμάς να πάρει τον έλεγχο της Γάζας από τη Φατάχ, μετά την αιφνιδιαστική νίκη της Χαμάς στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Καθώς οι διεθνείς μεσολαβητές συζητούν μεταπολεμικά σενάρια στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αρκετά ονόματα έχουν προβληθεί ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Αμπάς.

Μερικοί απο τους βασικούς παίκτες.

Μαρουάν Μπαργκούτι

Πολιτικές σχέσεις: Πρώην αρχηγός της Τανζίμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Φατάχ

Ηλικία: 64 ετών

Τρέχουσα κατάσταση: Φυλακίζεται στο Ισραήλ από το 2002, αλλά θεωρείται ως ενωτική δύναμη στην παλαιστινιακή πολιτική

Ο Μαρουάν Μπαργκούτι θεωρείται από καιρό ως μελλοντικός ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής και έχει συχνά χαρακτηριστεί ως ο Παλαιστίνιος Νέλσον Μαντέλα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπαργκούτι εντάχθηκε στη Φατάχ το 1974 και φυλακίστηκε για πρώτη φορά το 1978.

Αναδείχθηκε ως ηγέτης κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1987 που έγινε γνωστή ως Πρώτη Ιντιφάντα. Απελάθηκε στην Ιορδανία το 1987, από το Ισραήλ, και πέρασε επτά χρόνια εξόριστος προτού μπορέσει να επιστρέψει υπό τους όρους των Συμφωνιών του Όσλο που υπογράφηκαν μεταξύ της PLO και του Ισραήλ.

Ως ηγέτης του Τανζίμ, μιας απο τις ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις της Φατάχ, έπαιξε ηγετικό ρόλο στη Δεύτερη Ιντιφάντα που ξέσπασε το 2000. Συνελήφθη το 2002 και καταδικάστηκε για πέντε φόνους από ισραηλινό δικαστήριο τον Μάιο του 2004. 

Ο Μπαργκούτι αρνείται τους ισχυρισμούς και είπε στους δικαστές, στη δίκη του, σε άπταιστα εβραϊκά που έμαθε στη φυλακή, ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία τους πάνω του, αποκαλώντας τη διαδικασία «κατοχικό δικαστήριο».

Οδήγησε περίπου 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε απεργία πείνας το 2017 για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο «παράνομο σύστημα μαζικών αυθαίρετων συλλήψεων και κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων του Ισραήλ».

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ο Μπαργκούτι κυκλοφόρησε ένα βιβλίο 255 σελίδων,γραμμένο κρυφά πίσω από τα κάγκελα και μεταφέρθηκε λαθραία μέσω δικηγόρων και μελών της οικογένειας, περιγράφοντας λεπτομερώς την εμπειρία του στη φυλακή.

Θεωρείται ως ο πιο πιθανός υποψήφιος για να ενώσει τους υποστηρικτές της Φατάχ και του ιστορικού αντιπάλου, της Χαμάς. Μια δημοσκόπηση με 1.200 Παλαιστίνιους που διεξήχθη από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας τον Δεκέμβριο του 2023 έφερε τον Μπαργκούτι ως τον πιο δημοφιλή υποψήφιο για να διαδεχθεί τον κ. Αμπάς.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Μπαργκούτι θα αποφυλακιστεί ποτέ. Η σύζυγός του, η δικηγόρος και μέλος της Fatah Fadwa Barghouti, ηγείται της εκστρατείας για την απελευθέρωσή του.

Χουσεΐν Αλ Σεΐχ

Πολιτικές σχέσεις: PLO/Φατάχ, Παλαιστινιακή Αρχή

Ηλικία: 63

Τρέχουσα κατάσταση: Ανώτερος αξιωματούχος της ΟΑΠ και της Παλαιστινιακής Αρχής με καλή σύνδεση στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία

Ο Hussein Al Sheikh θεωρείται ο προτιμώμενος υποψήφιος του κ. Abbas.

Ο κ. Αμπάς τον έκανε de facto νούμερο δύο του πέρυσι διορίζοντάς τον γενικό γραμματέα της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο κ. Al Sheikh είχε υπηρετήσει στην κεντρική επιτροπή της Fatah και ήταν επικεφαλής της Γενικής Αρχής Πολιτικών Υποθέσεων της PA.

Συνδέεται με τον παλαιστινιακό μηχανισμό ασφαλείας και ανέπτυξε δεσμούς με Αιγύπτιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια μιας σειράς εργασιών συντονισμού εντός της Παλαιστινιακής Αρχής. Έχει επίσης ισχυρούς δεσμούς με την Ιορδανία.

Πριν από τη μακρά καριέρα του στην Παλαιστινιακή Αρχή, ο κ. Αλ Σεΐχ λέει ότι κρατήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις για 11 χρόνια, από το 1978 έως το 1989, κατά τη διάρκεια της οποίας έμαθε τα εβραϊκά.

Μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, θεωρούνταν ο προτιμώμενος υποψήφιος των ΗΠΑ και των Αράβων συμμάχων τους. Ωστόσο, η σχέση του με τον αντιδημοφιλή κ. Abbas και το status quo μπορεί τώρα να λειτουργήσει εναντίον του.

Μοχάμεντ Νταλάν

Πολιτικές σχέσεις: Πρώην διοικητής ασφαλείας της Φατάχ

Ηλικία: 62

Τρέχουσα κατάσταση: Πολιτικός στην εξορία.

Ο Μοχάμεντ Νταλάν, γνωστός ως Αμπού Φαντί, είναι πρώην πράκτορας ασφαλείας που ήταν για δεκαετίες ο κορυφαίος και πιο επίφοβος εκτελεστής της Φατάχ.

Γεννημένος σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη νότια Γάζα, εντάχθηκε στη Φατάχ τη δεκαετία του 1980 και ηγήθηκε του κλάδου της Γάζας του Κινήματος Νεολαίας Φατάχ.

Συνελήφθη 11 φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και απελάθηκε στην Ιορδανία το 1987.

Στη συνέχεια, ο κ. Dahlan προσχώρησε στον Yasser Arafat και στην εξόριστη ηγεσία της PLO στην Τύνιδα, όπου άρχισε να χτίζει το ευρύ διεθνές δίκτυο που διατηρεί σήμερα.

Αφού επέστρεψε στην Παλαιστίνη το 1994, ανέλαβε έναν ρόλο ασφαλείας υπεύθυνος για την καταστολή των αντιπάλων της PLO στη Γάζα. Οι δυνάμεις ασφαλείας υπό τη διοίκηση του συγκρούστηκαν επανειλημμένα με μέλη της Χαμάς και άλλους στη Γάζα.

Έχοντας δημιουργήσει μια βάση ισχύος με τις δυνάμεις ασφαλείας του και τις διεθνείς διασυνδέσεις του, ο κ. Dahlan έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψει τον κ. Αραφάτ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της Φατάχ στη Γάζα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Χαμάς-Φατάχ στη Γάζα το 2006-2007, τις οποίες κέρδισε η Χαμάς. Έπεσε σε διαμάχη με τον κ. Αμπάς μετά την ήττα, αφού τον κατηγόρησε για διαφθορά.

Το 2011, ο κ. Dahlan εκδιώχθηκε από τη Fatah και μετακόμισε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το 2014 δικάστηκε ερήμην με την κατηγορία της διαφθοράς.

Συνέχισε να καλλιεργεί ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο εκτός Παλαιστίνης και πιστεύεται ότι είναι κοντά στον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah El Sisi και άλλους περιφερειακούς παράγοντες.

Ο κ. Dahlan διατηρεί μια πολιτική βάση στο Khan Younis, την πατρίδα του στη Γάζα. Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, έχει υποστηρίξει τη συμφιλίωση των διαφορών μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς. Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν φιλοδοξεί σε καμία μελλοντική πολιτική θέση .

Τζιμπρίλ Αλ Ρατζούμπ

Πολιτικός δεσμός: Φατάχ

Ηλικία: 70

Τρέχουσα κατάσταση: Πολιτικός που συνδέεται με τη Χαμάς, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Ο Τζιμπρίλ Αλ Ρατζούμπ, γνωστός ως Αμπού Ραμί, είναι πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ, το όνομα του οποίου έχει αναφερθεί ως πιθανού αντικαταστάτη του κ. Αμπάς.

Ο κ. Al Rajoub βοηθούσε τον Yasser Arafat, εργαζόμενος για τον συντονισμό ασφαλείας με το Ισραήλ έως ότου απομακρύνθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Παρέμεινε στη Φατάχ και έγινε γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ το 2017.

Ο κ. Al Rajoub θεωρείται ένας από τους ηγέτες της PLO με τους οποίους η Χαμάς μπορεί να συνεργαστεί. Ο αδελφός του, Nayef Al Rajoub, ήταν υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων υπό τη Χαμάς.

Το πρόσφατο δημόσιο προφίλ του κ. Al Rajoub επικεντρώνεται στη σχέση του με τον αθλητισμό στην Παλαιστίνη. Είναι επικεφαλής του Παλαιστινιακού Ανώτατου Συμβουλίου Νεολαίας και Αθλητισμού, της Ολυμπιακής Επιτροπής της Παλαιστίνης και της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Nasser Al Kidwa

Πολιτική ένταξη: Εθνική Δημοκρατική Συνέλευση, πρώην Φατάχ

Ηλικία: 70

Τρέχουσα κατάσταση: Πρώην διπλωμάτης και μεταρρυθμιστής που ζει στις ΗΠΑ και ασκεί κριτική στον Αμπάς

Γεννημένος στη Γάζα, ο Nasser Al Kidwa είναι ένας βετεράνος Παλαιστίνιος διπλωμάτης του οποίου η καριέρα χαρακτηρίζεται από κριτική στον κ. Abbas.

Είναι ανιψιός του Γιασέρ Αραφάτ. Εντάχθηκε στη Φατάχ το 1969 και ήταν ενεργός στην παλαιστινιακή φοιτητική πολιτική.

Ο κ. Al Kidwa έχει εκπροσωπήσει την PLO στον ΟΗΕ και έχει διαδραματίσει μια σειρά διεθνών ρόλων, συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Βοήθησε να κατατεθεί η υπόθεση κατά του διαχωριστικού τείχους του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, μια σπάνια παλαιστινιακή διπλωματική νίκη, αφού το δικαστήριο εξέδωσε συμβουλευτική γνώμη το 2004 χαρακτηρίζοντας παράνομο το τείχος.

Το 2022, ο κ. Al Kidwa σχημάτισε την Εθνική Δημοκρατική Συνέλευση, μια ομάδα μεταρρυθμιστών που προσπαθούν να σπάσουν το μονοπώλιο της Φατάχ στην πολιτική της Δυτικής Όχθης.

Εργάστηκε ως απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία, συνεργαζόμενος με τον ΟΗΕ για την τελευταία χώρα. Μέλη της συριακής αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ είπαν στο The National ότι, σε αντίθεση με άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ, ο κ. Al Kidwa ενδιαφέρεται για έναν πραγματικό πολιτικό μετασχηματισμό στη Συρία, και όχι για απλή επιδίωξη μιας συμφωνίας.

Mohamad Shtayyeh

Πολιτικός δεσμός: Φατάχ

Ηλικία: 66

Τρέχουσα κατάσταση: Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής θεωρείται τεχνοκράτης και υποστηρικτής του κ. Αμπάς

Ο Mohammed Shtayyeh είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, αφού διορίστηκε από τον κ. Abbas το 2019 καθώς η κρίση χρηματοδότησης της PA (Palestinian Authority) βάθυνε.

Συμμετείχε σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ από την ειρηνευτική διάσκεψη της Μαδρίτης το 1991 και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια και διαπραγματεύσεις.

Ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο του Παλαιστινιακού Οικονομικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση.

Ο κ. Shtayyeh θεωρείται τεχνοκράτης. Το βιογραφικό του αναφέρει ότι είναι πολιτικός και οικονομολόγος, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Sussex και συγγραφέας.

Μοχάμεντ Μουσταφά

Πολιτικός δεσμός: ΠΑ (Παλαιστινιακή Αρχή)

Ηλικία: 69

Τρέχουσα κατάσταση: Πρόεδρος του Palestine Investment Fund και επιχειρηματίας

Ο Mohammad Mustafa είναι ένας από τους ανώτερους συμβούλους του κ. Abbas για την οικονομία.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης από το 2013 έως το 2014 και είναι ανεξάρτητο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO.

Είναι πρόεδρος του Palestine Investment Fund από το 2009 και ίδρυσε την Palestine Telecommunications Company (PalTel), μαζί με άλλες επιχειρήσεις.

Κατείχε εξέχουσες θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα για 15 χρόνια και θεωρείται τεχνοκράτης.

Αυτή η φωτογραφία φυλλαδίου που παρέχεται από το γραφείο Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής (PPO) δείχνει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmud Abbas (C) και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) να απαγγέλλουν μια προσευχή πριν από τη συνάντησή τους στην πόλη Ramallah στην κατεχόμενη Δύση Τράπεζα στις 25 Δεκεμβρίου 2023. (Φωτογραφία από Thaer GHANAIM _ PPO _ AFP)  

www.thenationalnews.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα