Μπορεί να πέρασε απαρατήρητο, αλλά εκείνο το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, στο γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν, υπήρξαν δύο αποκαλύψεις:

Η πρώτη αφορά την αυξημένη ζήτηση και ενίοτε χορήγηση ασύλου σε τούρκους πολίτες (ανάμεσά τους και πρώην ένστολοι). Ηταν ένα θέμα που έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων ο τούρκος πρόεδρος, αφού τους περισσότερους που ζητούν άσυλο στη χώρα μας τους χαρακτήριζε «τρομοκράτες» ή γκιουλενιστές.

Με την πρώτη αποκάλυψη συνδέεται σε έναν βαθμό και η δεύτερη, η οποία αφορά το «κόκκινο τηλέφωνο», δηλαδή την απευθείας τηλεφωνική σύνδεση που έχουν οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης όσο και ο αρχηγός της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν συνεργάζονται για θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, όπως ειπώθηκε.

Ο Καλίν πάντως, ο οποίος ήταν βασικός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, δεν ήλθε τελικά στην Αθήνα μαζί με τον Ερντογάν, παρότι είχε συμπεριληφθεί στα μέλη της τουρκικής αποστολής που είχαν λάβει άδεια εισόδου στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο παραμένει ένας από τους εξ απορρήτων του τούρκου προέδρου.

Οι γκιουλενιστές και το κόκκινο τηλέφωνο με τον Ιμπραχίμ Καλίν