Οι αριθμοί πίσω από τη σχέση Γερμανίας-Τουρκίας

18/9/20 | 1 | 0 | 157 εμφανίσεις

Η Γερμανία δεν τηρεί ουδέτερη στάση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα διστάσει να δείξει το «μαστίγιο» στην Τουρκία. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει τα τελευταία 24ωρα το Βερολίνο. Ωστόσο είναι σαφές πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν άκρως επιφυλακτική έως τώρα στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, παρά τις άκρως προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις της Άγκυρας. Είναι επίσης γνωστό ότι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών δεν υπάρχει άλλος που να ακούει και να υπολογίζει περισσότερο ο Ταγίπ Ερντογάν από την καγκελάριο Μέρκελ. Και αυτό έχει να κάνει με την ξεχωριστή σχέση που μοιράζονται οι δύο χώρες σε πολλαπλά επίπεδα και τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς τους.

Σήμερα ζουν στη Γερμανία περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής και η επιρροή, που ασκεί σε αυτούς η Άγκυρα είναι ένας παράγοντας, που δεν μπορεί να αγνοήσει και συχνά προβληματίζει το Βερολίνο. Σε γερμανικό έδαφος συναντά επίσης κανείς 80.000 τουρκο-γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 500.000 εργαζομένους σε 50 διαφορετικούς κλάδους και εμφανίζουν ετήσιο τζίρο 52 δισ. ευρώ.  Το 2019 περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία γερμανικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 7.000 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τουρκικό έδαφος, επενδύοντας πάνω από 13 δισ. σε παραγωγή και υπηρεσίες. Ξεχωρίζουν οι κολοσσοί Volkswagen, Siemens και BASF.

H Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της. Το διμερές εμπόριο πέρυσι ανήλθε στα 35,4 δισ. ευρώ, με την Γερμανία να εμφανίζει πλεόνασμα σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την προσφυγική κρίση του 2015 αλλά και την συνεχή ολίσθηση του Ερντογάν στον αυταρχισμό οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει από σαράντα κύματα και η εικόνα της Τουρκίας ως εταίρου στη γερμανική κοινή γνώμη έχει φθαρεί σημαντικά. Κάθε φορά όμως που τέντωνε επικίνδυνα το σχοινί, υπήρχαν προσπάθειες επαναπροσέγγισης. Όπως όμως σχολίαζε και σε παλαιότερη ανάλυση το Brookings Institute στα γερμανικά η λέξη «Τeilnehmer» (εταίρος) έχει αυστηρά οικονομική έννοια και δεν προϋποθέτει αισθήματα φιλίας.

https://www.kathimerini.gr/economy/international/561083761/oi-arithmoi-piso-apo-ti-schesi-germanias-toyrkias/

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Ασφαλώς και δεν τηρεί ουδέτερη στάση. Καθαρά τουρκόφιλη είναι, όπως πάντα. Όσο για το … «μαστίγιο» (sic, το παίζει τώρα και dominatrix; ), προκαλεί μονάχα θυμηδία.

  Αυτοί οι “Ούννοι” μάς χρωστάνε λεφτά, αλλά οι δικοί μας εθελόδουλοι δεν κάνουν τίποτε για να τα εισπράξουν. Αυτό ξέρω εγώ και όλα τ’ άλλα είναι ιστορίες για αγρίους.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  20/10/20 | (0 σχόλια)
  Η Τουρκία του όψιμου ερντογανικού μικρο-ιμπεριαλισμού δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα. Είναι απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Αγκυρα, από τη Λιβύη μέχρι τον Καύκασο. Η αναχαίτιση αυτής της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας