Οι αποκαλύψεις ενός αρχιμαφιόζου σπέρνουν την ταραχή στην Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Της Marie Jégo, ανταποκρίτριας στην Κωνσταντινούπολη της εφημερίδας Le Monde

Μετάφραση και επεξεργασία κειμένου : Αλκης Καλλιαντζίδης

Κάθε εβδομάδα στο YouTube, ο εικονιζόμενος σεσημασμένος Sedat Peker επικαλείται τις προηγούμενες σχέσεις του με ανώτερους αξιωματούχους του τουρκικού Κράτους. Ακολουθούμενος από εκατοντάδες χιλιάδες followers, αυτό το ξεκατίνιασμα δημιουργεί μια αναταραχή στις τάξεις του AKP, του κόμματος του προέδρου Ερντογάν.

Δημοσιεύθηκε στις 17-5-2021 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde

Απόσπασμα από ένα βίντεο του αρχιμαφιόζου Sedat Peker στο YouTube, στις 16 Μαΐου 2021. YOUTUBE

LETTRE DISTANBUL

Πιο διασκεδαστικές από μια τηλεοπτική σειρά, λιγότερο προβλέψιμες από μια συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα, οι εβδομαδιαίες εμφανίσεις στο YouTube του αρχιμαφιόζου, Sedat Peker, απελευθερώνουν τα πάθη στην Τουρκία, όπου τρεις εβδομάδες αυστηρής καραντίνας – από τις 29 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου 2021- έχουν μουδιάσει κάπως τα πνεύματα.

Χάρη στη σαπουνόπερά του, ο πενηντάχρονος γκάνγκστερ, που άλλοτε φυλακίστηκε πολλές φορές για απάτες, δολοφονίες και για οργανωμένα εγκλήματα συμμοριών, έσπασε τη μονοτονία, ξετυλίγοντας τα βρώμικα ρούχα της σχέσης του με τους υψηλότερους εκπροσώπους του τουρκικού Κράτους, τους οποίους περιγράφει ως συνδεδεμένους με τον κόσμο του εγκλήματος. «Δεν τελειώσαμε, θα τα ξαναπούμε», υπόσχεται σε κάθε επεισόδιο το οποίο , παρακολουθούν πάνω από 500.000 χρήστες του Διαδικτύου.

Με κάθε μία από τις παρεμβάσεις του στο YouTube, εκτίθεται ένα νέο βιβλίο, ο τίτλος του οποίου εκφράζει τις ανησυχίες του νονoύ. Πιο πρόσφατα, την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, το βιβλίο της ημέρας ήταν το μυθιστόρημα του Αμερικάνου Mario Puzo, με τίτλο «Είναι ανόητο να πεθάνεις». Στο προηγούμενο ραντεβού, τα απομνημονεύματα του Λεόν Τρότσκι ήταν εμφανώς πάνω στο γραφείο του. Λες και ο Sedat Peker εργαζόταν ως μελλοντικός ηγέτης της αντιπολίτευσης στην εξορία, που διώχθηκε από έναν Τούρκο Στάλιν του οποίου δεν προσδιορίζει το όνομα.

Ο γαμπρός του προέδρου

Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι αποτελούν αντικείμενο των αποκαλύψεών του: ο Süleyman Soylu, ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών, ο Berat Albayrak,  γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν Υπουργός Οικονομικών από το 2018 έως το 2020 και τέλος ο πρώην Υπουργός εσωτερικών, Mehmet Agar, κατά το 1996.

Κατά τη διάρκεια της αφήγησής του, ο εν λόγω μαφιόζος θυμάται, όχι χωρίς νοσταλγία, τον σεβασμό με τον οποίο ο Soylu τον περιέβαλε άλλοτε, ο οποίος του παρείχε αστυνομικούς ως σωματοφύλακες και μάλιστα τον προειδοποίησε ότι μόλις είχε ξεκινήσει μια δικαστική έρευνα εναντίον του, συμβουλεύοντάς τον να πάει σε ασφαλές μέρος. Ο Sedat Peker δεν ζήτησε τίποτε άλλο. Το 2019, εγκαταστάθηκε στο Μαυροβούνιο, επίσημα για να παρακολουθήσει ένα πανεπιστημιακό cursus. Αλλά είναι ομιλητικός, επαναλαμβάνοντας σε όποιον θέλει να τον ακούσει, ότι διέφυγε από τη χώρα του λόγω της προσωπικής εχθρότητάς του με τον γαμπρό του προέδρου.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Sedat Peker συνελήφθη στη Βόρεια Μακεδονία και έπειτα απελάθηκε στο γειτονικό Κόσοβο. Στη συνέχεια, τα ίχνη του χάνονται μεταξύ των Βαλκανίων και του Ντουμπάι, προφανώς το τελευταίο του κρησφύγετο. Είναι λοιπόν μακριά από την Τουρκία αυτό το ενοχλητικό πρόσωπο, που έχει όμως στα χέρια του ένα πλούσιο καρνέ διευθύνσεων και που διευθετεί τώρα τους λογαριασμούς του με τους πρώην προστάτες του.

Ύποπτος θάνατος

Οι ισχυρισμοί του ρίχνουν έντονο φως στις ενέργειες μέρους της ισλαμο-εθνικιστικής ελίτ, που εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο, στους εκβιασμούς και στις δολοφονίες. Λέει συγκεκριμένα πώς ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Mehmet Agar, και ο γιος του Tolga Agar, επί του παρόντος μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, στην εξουσία), έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον ύποπτο θάνατο, το 2018, μιας νεαρής δημοσιογράφου από το Καζακστάν, της Yeldana Kaharman. Ο Peker εξηγεί ότι το 21χρονο νέο κορίτσι επρόκειτο να υποβάλει μια μήνυση εναντίον του βουλευτή Agar, όταν βρέθηκε νεκρό. Η έρευνα διαπίστωσε μια «αυτοκτονία της με κρεμάλα», σε αντίθεση με το πόρισμα του ιατροδικαστή. Και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο χωρίς συνέχεια.

Έχοντας προκαλέσει πολλά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, οι αποκαλύψεις του εν λόγω αρχιμαφιόζου έσπειρε τη δυσφορία στις τάξεις του κόμματος του Ερντογάν AKP. Το μέλος του Προεδρικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου, ο Cemil Cicek, ζήτησε τη διενέργεια μιας έρευνας για την οικογένεια Agar. «Ακόμα κι αν το ένα χιλιοστό όλων αυτών να είναι αλήθεια, πρόκειται για μια καταστροφή και τούτο είναι πολύ προβληματικό … Η Τουρκία έχει βιώσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν», δήλωσε στις 12 Μαΐου 2021. Αναφερόταν στο σκάνδαλο Susurluk, που πήρε το όνομά του από ένα χωριό στη δυτική Τουρκία, όπου, στις 3 Νοεμβρίου 1996, οι στενοί δεσμοί μεταξύ του Κράτους και της μαφίας αποκαλύφθηκαν ως αποτέλεσμα ενός τυπικού τροχαίου ατυχήματος. Μέσα σε μια τρακαρισμένη Mercedes, βρέθηκαν τα άψυχα σώματα ενός αρχηγού της αστυνομίας, συνδεδεμένου με την ακροδεξιά και μιας βασίλισσας της ομορφιάς. Ο άλλος επιβάτης, ένας βουλευτής του κόμματος της Tansu Ciller, τότε πρωθυπουργού, τραυματίστηκε ελαφρώς.

Εξωδικαστικές δολοφονίες

Στο ντουλάπι του αυτοκινήτου, η αστυνομία κατέσχεσε πραγματικά ψεύτικα χαρτιά, όπλα, πυρομαχικά, σιγαστήρες που παρασχέθηκαν από τη γενική υπηρεσία ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και ναρκωτικά. Ήταν η εποχή του «βρώμικου πολέμου» στο Κουρδιστάν, που ήταν στρωμένος από τις εξαφανίσεις και τις εξωδικαστικές δολοφονίες. Το τουρκικό Κράτος συνεργαζόταν στενά με εγκληματικά στοιχεία για να απαγάγει και να εκτελέσει συνοπτικά αριστερούς ακτιβιστές και Κούρδους, ύποπτους για συμπαράσταση στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

«Παράνομες οργανώσεις έχουν διεισδύσει στο τουρκικό Κράτος. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτικοί έχουν δεσμούς με παράνομες οργανώσεις που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει μαφίες ή συμμορίες», επισήμανε τότε η αρμόδια, για την σχετική έρευνα, κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το σκάνδαλο προκάλεσε τόσο θόρυβο που ο Mehmet Agar, τότε υπουργός Εσωτερικών, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και απελευθερώθηκε μετά από ένα χρόνο. Από τότε, ο εν λόγω ήταν διακριτικός, τουλάχιστον αυτό νομίζαμε. Στην πραγματικότητα, οι αιμομικτικές σχέσεις μεταξύ του τουρκικού Κράτους και των μαφιόζικων συμμοριών δεν σταμάτησαν ποτέ.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα