Οι απαιτήσεις του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Reuters
24 Μαΐου 20241:15 μ.μ. GMT+3

ΜΟΣΧΑ/ΛΟΝΔΙΝΟ, 24 Μαΐου (Reuters) – Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια κατά διαπραγμάτευση κατάπαυση του πυρός που αναγνωρίζει τις τρέχουσες γραμμές του πεδίου μάχης, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις ρωσικές πηγές, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει εάν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.
Τρεις από τις πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, είπαν ότι ο βετεράνος Ρώσος ηγέτης είχε εκφράσει την απογοήτευσή του σε μια μικρή ομάδα συμβούλων για αυτό που θεωρεί ως προσπάθειες υποστηριζόμενες από τη Δύση να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy να αποκλείσει τις συνομιλίες.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρόνο χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση του πυρός – για να παγώσει ο πόλεμος», είπε ένας άλλος από τις τέσσερις, ανώτερες ρωσικές πηγές που έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχουν γνώση των συζητήσεων ανώτατου επιπέδου στην Κρέμλινο.
Αυτός, όπως και οι άλλοι που αναφέρονται σε αυτήν το ρεπορτάζ, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος.
Για αυτόν τον θέμα, το Reuters μίλησε συνολικά με πέντε άτομα που συνεργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν σε ανώτερο επίπεδο στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η πέμπτη πηγή δεν σχολίασε το πάγωμα του πολέμου στα σημερινά μέτωπα.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, είπε ότι ο αρχηγός του Κρεμλίνου είχε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο για να επιτύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αέναο πόλεμο».
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις.
Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ ως υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από ορισμένους δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ως τοποθέτηση της ρωσικής οικονομίας σε μόνιμη πολεμική βάση προκειμένου να κερδίσει μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Ακολούθησαν συνεχείς πιέσεις στο πεδίο της μάχης και εδαφικές πρόοδοι από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για μια νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο. Δεν σχολίασαν ευθέως τον νέο υπουργό Άμυνας.
Με βάση τις γνώσεις τους για συνομιλίες στις ανώτερες τάξεις του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές είπαν ότι ο Πούτιν ήταν της άποψης ότι τα κέρδη στον πόλεμο μέχρι τώρα ήταν αρκετά για να παρουσιάει μια νίκη στον ρωσικό λαό.

Η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές και οδήγησε σε σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης στην οικονομία της Ρωσίας.
Τρεις πηγές είπαν ότι ο Πούτιν κατανοούσε ότι οποιαδήποτε δραματική νέα πρόοδος θα απαιτούσε άλλη μια εθνική κινητοποίηση, την οποία δεν ήθελε, με μια πηγή, που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο, να λέει ότι η δημοτικότητά του μειώθηκε μετά την πρώτη κινητοποίηση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η εθνική κλήση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού στη Ρωσία, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύσιμους άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες.
Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν έχει ανάγκη για κινητοποίηση και αντ’ αυτού στρατολογεί εθελοντές στις ένοπλες δυνάμεις.

Η προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός, ή ακόμη και των ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται επί του παρόντος μακρινή.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα πει ότι η ειρήνη με τους όρους του Πούτιν δεν μπορεί να αποτελέσει βάση.

Ορκίστηκε να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Υπέγραψε διάταγμα το 2022 που κήρυξε επισήμως «αδύνατες» οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον Πούτιν.

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να συμβεί όσο ο Ζελένσκι ήταν στην εξουσία, εκτός εάν η Ρωσία τον παρακάμψει και συνάψει συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για συνομιλίες που θα φιλοξενήσει η Ελβετία τον επόμενο μήνα με στόχο την ενοποίηση της διεθνούς γνώμης σχετικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου. Οι συνομιλίες συγκλήθηκαν με πρωτοβουλία του Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να παραστεί. Η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία.
Η Μόσχα είπε ότι οι συνομιλίες δεν είναι αξιόπιστες χωρίς να είναι παρούσα η ίδια. Η Ουκρανία και η Ελβετία θέλουν να συμμετάσχουν σύμμαχοι των Ρώσων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Μιλώντας στην Κίνα στις 17 Μαΐου, ο Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες στην Ελβετία για να κάνει μια ευρύτερη ομάδα χωρών να υποστηρίξει το αίτημα του Ζελένσκι για πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας, κάτι που ο Πούτιν είπε ότι δεν θα ήταν σοβαρή ειρηνευτική διαπραγμάτευση.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
“Είμαστε έτοιμοι για συζήτηση. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ”, δήλωσε ο Πούτιν στην Κίνα.
Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν σχολιάζει την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης στην Ουκρανία, αλλά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στην ιδέα των συνομιλιών με βάση «τη νέα πραγματικότητα στο έδαφος».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ειρήνη πρέπει να σέβεται την «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και περιέγραψε τη Ρωσία ως το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη επιδείξει κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου, ακριβώς το αντίθετο», είπε ο εκπρόσωπος.
Στο παρελθόν, το Κίεβο έχει απορρίψει την υποτιθέμενη ετοιμότητα της Ρωσίας να συνομιλήσει ως προσπάθεια να ρίξει την ευθύνη σε αυτήν για τον πόλεμο.
Το Κίεβο λέει ότι ο Πούτιν, η ομάδα του οποίου αρνήθηκε επανειλημμένα ότι σχεδίαζε πόλεμο πριν εισβάλει στην Ουκρανία το 2022, δεν μπορεί να μπορεί να είναι φερέγγυο πρόσωπο ότι θα τηρήσει οποιαδήποτε συμφωνία.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν επίσης πει ότι φοβούνται ότι η άλλη πλευρά θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός για να επανεξοπλισθεί
Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του δεσμεύουν ένα πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόσθετη ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια για να αντιστρέψουν αυτό που ο Ζελένσκι περιέγραψε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ως «μία από τις πιο δύσκολες στιγμές» του πολέμου πλήρους κλίμακας.
Εκτός από τις ελλείψεις πυρομαχικών μετά τις καθυστερήσεις των ΗΠΑ στην έγκριση του πακέτου, η Ουκρανία παραδέχτηκε ότι αγωνίζεται να στρατολογήσει αρκετούς στρατιώτες και τον περασμένο μήνα μείωσε την ηλικία για τους άνδρες που μπορούν να επιστρατευτούν στα 25 από 27.

ΕΔΑΦΟΣ

Η επιμονή του Πούτιν να «κλειδώσει» οποιαδήποτε κέρδη στο πεδίο της μάχης σε μια συμφωνία είναι αδιαπραγμάτευτη, αναφέρουν όλες οι πηγές.
Ο Πούτιν, ωστόσο, θα ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί με το έδαφος που έχει τώρα και να παγώσει τη σύγκρουση στην τρέχουσα πρώτη γραμμή, ανέφεραν τέσσερις από τις πηγές.
«Ο Πούτιν θα πει ότι κερδίσαμε, ότι το ΝΑΤΟ μας επιτέθηκε και κρατήσαμε την κυριαρχία μας, ότι έχουμε χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, πράγμα που είναι αλήθεια», είπε ένας από αυτούς, δίνοντας τη δική του ανάλυση.
Το πάγωμα της σύγκρουσης στις τρέχουσες γραμμές θα άφηνε στη Ρωσία την κατοχή σημαντικών τμημάτων τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ενσωμάτωσε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά χωρίς τον πλήρη έλεγχο καμίας από αυτές.
Μια τέτοια ρύθμιση θα υπολείπονταν των στόχων που έθεσε η Μόσχα για τον εαυτό της εκείνη την εποχή, όταν έλεγε ότι οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας – Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα – ανήκουν πλέον σε αυτήν στο σύνολό τους.
Ο Πεσκόφ είπε ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα παράδοσης των τεσσάρων περιοχών που ήταν πλέον μόνιμα μέρος της Ρωσίας σύμφωνα με το δικό της σύνταγμα.
Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο στην άποψη του αρχηγού του Κρεμλίνου ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει είναι ότι όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο περισσότεροι βετεράνοι επιστρέφουν στη Ρωσία, δυσαρεστημένοι με τις μεταπολεμικές προοπτικές εργασίας και εισοδήματος, δημιουργώντας δυνητικά εντάσεις στην κοινωνία, είπε μια από τις πηγές, που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν.

«Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»

Τον Φεβρουάριο, τρεις ρωσικές πηγές είπαν στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν προηγούμενη πρόταση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός για να παγώσει ο πόλεμος.
Ελλείψει εκεχειρίας, ο Πούτιν θέλει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος για να αυξήσει την πίεση στην Ουκρανία, ενώ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί απροσδόκητες ευκαιρίες για να αποκτήσει περισσότερα, ανέφεραν τρεις από τις πηγές.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 18% της Ουκρανίας και αυτόν τον μήνα έσπευσαν στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο.

Ο Πούτιν υπολογίζει στον μεγάλο πληθυσμό της Ρωσίας σε σύγκριση με την Ουκρανία για να διατηρήσει ανώτερο ανθρώπινο δυναμικό ακόμη και χωρίς κινητοποίηση, ενισχυμένο από ασυνήθιστα γενναιόδωρα πακέτα αμοιβών για όσους εγγραφούν να συμμετάσχουν.
«Η Ρωσία θα πιέσει περαιτέρω», είπε η πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν.
Ο Πούτιν θα κατακτήσει σιγά-σιγά εδάφη έως ότου ο Ζελένσκι κάνει μια πρόταση να σταματήσει, είπε, τονίζοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε εκφράσει την άποψη σε βοηθούς του ότι η Δύση δεν θα παράσχει αρκετά όπλα, κλονίζοντας το ηθικό της Ουκρανίας.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας έως ότου διασφαλιστεί η ασφάλειά της. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι λένε ότι προσπαθούν να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, αντί να συνεχίζει να εξαπολύει βίαιες επιθέσεις κατά των πόλεων, των λιμανιών και των ανθρώπων της Ουκρανίας κάθε μέρα», είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες όπλων.
Και οι πέντε πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν είχε πει στους συμβούλους ότι δεν είχε σχέδια στο έδαφος του ΝΑΤΟ, αντανακλώντας τα δημόσια σχόλιά του για το θέμα. Δύο από τις πηγές ανέφεραν τις ανησυχίες της Ρωσίας για τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής κλιμάκωσης, λόγω της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν προσαρμόσει την πυρηνική τους στάση, ούτε είδαν κανένα σημάδι ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το στρατηγικό περιβάλλον και παραμένουμε έτοιμοι», είπε ο εκπρόσωπος.

Γκάι Φόλκονμπριτζ
Thomson Reuters

Ως επικεφαλής του γραφείου της Μόσχας, ο Γκάι έχει καλύψει τη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Πριν από τη Μόσχα, ο Γκάι είχε καλύψει το Brexit ως επικεφαλής του γραφείου του Λονδίνου (2012-2022). Τη νύχτα του Brexit, η ομάδα του έδωσε μια από τις ιστορικές νίκες του Reuters – αναφέροντας τα νέα του Brexit πρώτα στον κόσμο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Γκάι αποφοίτησε από το London School of Economics και ξεκίνησε την καριέρα του ως ασκούμενος στο Bloomberg. Έχει περάσει πάνω από 14 χρόνια καλύπτοντας την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μιλάει άπταιστα ρωσικά.

Άντριου Όσμπορν
Thomson Reuters

Ως Επικεφαλής Πολιτικός Ανταποκριτής της Ρωσίας και πρώην επικεφαλής του γραφείου της Μόσχας, ο Andrew βοηθά στην κάλυψη της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου, της οποίας ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναφερθεί για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών, μαζί με την αυξανόμενη αντιπαράθεσή της με τη Δύση και πολέμους στη Γεωργία και την Ουκρανία. Ο Άντριου ήταν μέλος μιας ομάδας ρεπορτάζ της Wall Street Journal που προκρίθηκε για το βραβείο Πούλιτζερ για διεθνή ρεπορτάζ. Έχει επίσης κάνει ρεπορτάζ από τη Μόσχα για δύο βρετανικές εφημερίδες, The Telegraph και The Independent.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γενεύη : μια οπερέτα του State Department που ναυάγησε πριν καν αρχίσει. Γενεύη : μια οπερέτα του State Department που ναυάγησε πριν καν αρχίσει.

    Από τις 21 Μαΐου, ο Ζελένσκι είναι παράνομος και σφετεριστής της εξουσίας. Δηλαδή, δικτάτορας. Μόνη λύση για τον ουκρανικό λαό είναι να αποκαταστήσει τη δημοκρατική τάξη και να διαπραγματευτεί μια έντιμη και αξιοπρεπή ειρήνη. Οι Δυτικοί τρέφονται με αίμα, όπως δείχνει η απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου Προέδρου, η δολοφονία του Ιρανού Προέδρου και η κόλαση της εμπλοκής σε έναν πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Να σταματήσει ο κύκλος του αίματος. Οι Ουκρανοί πατριώτες και δημοκράτες να πετάξουν έξω τους ναζί. Να αψηφήσουν τον παράνομο πλέον Ζελένσκι, που είναι πια μια μικρή μειοψηφία στην Ουκρανία, όπως δείχνουν οι μετρήσεις. Να συζητήσουν με τους Ρώσους για τερματισμό του πολέμου και για μια έντιμη ειρήνη. Η κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα οφείλουν να πάρουν θέση. Ανέχονται τον σφετεριστή της εξουσίας στην Ουκρανία; Σε αυτόν στέλνει όπλα ο Μητσοτάκης και αδειάζει τα νησιά μας. Σε έναν παράνομο πρόεδρο, του οποίου η θητεία έληξε…Γι’ αυτό η υπόθεση μάς αφορά άμεσα. Θυμίζω ότι η πρόσφατη δημοσκόπηση του Ipsos/Euronews (δημοσιεύτηκε πριν από περίπου 1 μήνα) δείχνει ότι το 80% των Ελλήνων είναι εναντίον της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Τώρα, το ερώτημα τίθεται ακόμη πιο πιεστικά. Στέλνουμε όπλα, αδειάζοντας τα νησιά μας, σε έναν δικτάτορα; Σε έναν δικτάτορα, με τον οποίο δεν ξερουμε αν τα κράτη θα συνομιλούν από εδώ και στο εξής; Ποιά Γενεύη; Η οπερέτα του State Department έχει ναυαγήσει πριν καν αρχίσει. Το ένα κράτος μετά το άλλο δηλώνουν ότι δεν θα παραστούν, διότι προφανώς δεν υπάρχει κανένα τραπέζι ειρήνης χωρίς τη Ρωσία. Επιπλέον, στη Δύση εντείνονται οι προβληματισμοί για τη νομιμοποίηση του Ζελένσκι.Σε λίγο, θα μείνει μόνο ο Μητσοτάκης να συνομιλεί μαζί του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα