Κινητικότητα στο Κυπριακό μετά από δυόμισι χρόνια απραξίας – Αρχίζει η προσπάθεια της Κουεγιάρ – Πρώτα θα δει τον Γκουτέρες και μετά θα έρθει Κύπρο – Θα προγραμματίσει επαφές στις εγγυήτριες δυνάμεις και τις Βρυξέλλες – Ανοιχτό ενδεχόμενο η συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ερντογάν – Βρετανική παγίδα στο δρόμο για επανέναρξη
Από αυτή την εβδομάδα το Κυπριακό αρχίζει να «ξυπνάει από το λήθαργο» της στασιμότητας, με ήχο αφύπνισης την ανακοίνωση για τον επίσημο διορισμό της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ θα παραλάβει μέσα στις επόμενες ημέρες από τον Αντόνιο Γκουτέρες το «φάκελο» του Κυπριακού και θα αρχίσει τη δική της προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η νέα απεσταλμένη θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα της την Πρωτοχρονιά. Το πρώτο της βήμα θα είναι ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αφού ενημερωθεί ενδελεχώς για τους όρους εντολής της και τα ζητούμενα της αποστολής, θα πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι στην Κύπρο για επαφές γνωριμίας με τους δύο ηγέτες και άλλες προσωπικότητες.
Στη συνέχεια αναμένεται ότι θα οργανώσει μια περιοδεία στις εγγυήτριες δυνάμεις για του ίδιου χαρακτήρα συναντήσεις στο τρίγωνο Αθήνα – Άγκυρα – Λονδίνο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά σκοπεύει να ζητήσει όπως προγραμματιστεί ανάλογο ταξίδι για επαφές και στις Βρυξέλλες.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε χθες πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε όπως η αξιωματούχος εγκατασταθεί στη χώρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπέδειξε πως η Κουεγιάρ θα πρέπει να ζήσει στην Κύπρο ώστε να γίνει σοβαρή δουλειά. Όπως είπε: «θα πρέπει να μην ξοδέψει τις μέρες στην Κύπρο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα από τη συζήτηση να φτάσουμε στο επιθυμητό που δεν είναι τίποτα άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου».
Έτοιμος για απευθείας συνάντηση
Η προσπάθεια αρχίζει στον απόηχο της συζήτησης για ενδεχόμενη απευθείας συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε πως και ο ίδιος κυνήγησε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Παρίσι και το Βερολίνο να μεσολαβήσουν.
«Εγώ ο ίδιος από την πρώτη στιγμή και εδώ στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία και στη Γαλλία που έχω επισκεφθεί, ζήτησα αν μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση στην οποία θα μιλήσουμε, θα παραθέσουμε τις απόψεις», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο Euronews. Η Κυβέρνηση ποντάρει στον απευθείας διάλογο θεωρώντας πως μέσα από αυτόν θα προκύψει ένα χρήσιμο ξεκαθάρισμα προθέσεων σε σχέση με τα επόμενα βήματα.
Εγγλέζικη φόρμουλα
Τα δικά τους σενάρια επεξεργάζονται οι Βρετανοί, οι οποίοι φαίνεται πως βάζουν στο τραπέζι σκέψη για αποδοχή της χωριστής κυριαρχίας ως μέση λύση. Η σκέψη έχει τις ρίζες της στη συμφωνία του 2014 ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ερόγλου. Τότε οι δύο ηγέτες συνυπέγραψαν πως η ενωμένη Κύπρος θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα και μία κυριαρχία, η όποια εκπηγάζει από Ε/Κ και Τ/κ. Αυτό τότε είχε συμφωνηθεί στη βάση μιας ομοσπονδίας διζωνικής δικοινοτικής, με πολιτική ισότητα.
Το ζήτημα συνδέεται με τις πρόσφατες επαφές που πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Γενικός Διευθυντής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Peter Wilson. Το ψευδοκράτος προσεγγίζει τη σκέψη θετικά και σκοπεύει να την αξιοποιήσει ως «όχημα» για προώθηση των δύο κρατών. Για αυτό το λόγο, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα απέρριπτε την εισήγηση εάν κάποια στιγμή έπεφτε στο τραπέζι.