Ν. Ιγγλέσης: η στρατηγική αποτυχία της ιρανικής επίθεσης

- Advertisement -

Του Νίκου Ιγγλέση

15/04/2024

Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή 13/14 Απριλίου κατέληξε σε μια στρατηγική αποτυχία. Η Τεχεράνη επιχείρησε να απαντήσει στο βομβαρδισμό που υπέστη, την 1η Απριλίου, το προξενείο της στη Δαμασκό και που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά ανώτατα στελέχη της δύναμης Al Quds των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ιράν εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ περίπου 170 drones-καμικάζι και περισσότερους από 150 πυραύλους μεταξύ των οποίων 60 πυραύλους κρουζ. Όλη αυτή η επίθεση κορεσμού αναχαιτίστηκε, κυρίως έξω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Οι αναχαιτίσεις έγιναν από την αεροπορία και την αντιπυραυλική άμυνα των Ισραηλινών και από αεροσκάφη και πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, ακόμη και της Ιορδανίας.

Δεν υπήρξαν θύματα στο έδαφος του Ισραήλ, παρά μόνο ο τραυματισμός, από θραύσμα, ενός παιδιού. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι μόνο μια αεροπορική βάση τους υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Τι θα είχε συμβεί όμως αν, στο πυκνοκατοικημένο Ισραήλ, ένα μέρος έστω των ιρανικών drones και πυραύλων είχαν βρει τους στόχους τους;

Η επίθεση εξαπολύθηκε από το έδαφος του Ιράν (για πρώτη φορά) και από τα εδάφη του Ιράκ της Συρίας και του Λιβάνου, όπου οι Ιρανοί έχουν στρατιωτική παρουσία, αλλά και από το έδαφος της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι. Η αναχαίτιση, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, πραγματοποιήθηκε πάνω από τα εδάφη αυτών των περιοχών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αντιαεροπορική άμυνα των Ρώσων, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Άσαντ, δεν αντιδρά στην παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας από τα ισραηλινά αεροσκάφη όταν αυτά επιτίθενται κατά ιρανικών δυνάμεων ή εγκαταστάσεων. Οι Ιρανοί θεωρούνται κάτι σαν ανεξάρτητη οντότητα μέσα στο έδαφος που ελέγχεται από τη Δαμασκό. Έτσι βομβαρδίστηκε και το ιρανικό προξενείο.

Το Ισραήλ, με τη βοήθεια των εταίρων του, εμφανίζεται τώρα άτρωτο και ο πρωθυπουργός του, Β. Νετανιάχου, πανηγυρίζει ενώ σχεδιάζει την τιμωρία της Τεχεράνης. Το Ιράν τώρα εμφανίζεται αδύναμο και ανίκανο να καταφέρει ένα αξιόλογο πλήγμα στον αντίπαλό του. Αυτό υπήρξε το γεωστρατηγικό λάθος του.

Όταν ένα κράτος εξαπολύει επίθεση κατά ενός άλλου και αυτή αποτυγχάνει, τότε πρόκειται για ουσιαστική ήττα του επιτιθέμενου. Το Ιράν, πριν την επίθεση, έπρεπε να συνυπολογίσει τις στρατιωτικές δυνατότητές του, αλλά και αυτές των αντιπάλων του. Έπρεπε να ξέρει ότι ο αεροπορικός – πυραυλικός συσχετισμός ισχύος δεν το ευνοεί. Θα έπρεπε να απαντήσει σ’ ένα πιο ευνοϊκό γι’ αυτό πεδίο, όπου θα είχε πιθανότητες μερικής έστω επιτυχίας. Τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε. Το Ιράν αντέδρασε με οργή, προαναγγέλλοντας την επίθεσή του και όχι όπως έπρεπε ορθολογικά.

Το γόητρο του Ιράν, που προσπάθησε να το αποκαταστήσει μετά την επίθεση  στο προξενείο, τώρα έχει πληγεί ακόμη περισσότερο. Οι πληρεξούσιοί του στη Συρία, το Ιράκ, η σιιτική  Χεσμπολά στο Λίβανο, η παλαιστινιακή Χαμάς και οι Χούθι αντιλαμβάνονται ότι η προστάτιδα δύναμη και καρδιά τού «Άξονα της Αντίστασης» δεν μπορεί να αναμετρηθεί επιτυχώς με τον κοινό εχθρό. Η απογοήτευση στις μουσουλμανικές μάζες (όχι τις κυβερνήσεις) της περιοχής είναι μεγάλη.

Οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καταδίκασαν την ιρανική επίθεση και διαβεβαίωσαν ότι θα υπερασπιστούν την ασφάλεια του Ισραήλ. Παράλληλα τόνισαν ότι δεν επιθυμούν και δε θα το συνδράμουν αν το τελευταίο κλιμακώσει την αντιπαράθεση γιατί κάτι τέτοιο θα είχε δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Ακόμη και χώρες που δεν ανήκουν στο δυτικό μπλοκ, όπως η Ρωσία και η Κίνα, ζήτησαν αυτοσυγκράτηση απ’ όλες τις πλευρές. Τα ίδιο ζήτησε και η Τουρκία, προστάτης της Χαμάς, εχθρός του Ισραήλ και συνεργαζόμενη σε πολλούς τομείς με την Τεχεράνη.

Η ευθεία επίθεση του Ιράν απενοχοποίησε το Ισραήλ για τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, έδειξε τη σχετική στρατιωτική αδυναμία του και το εκθέτει σε πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, που ήδη ζητήθηκαν από ισραηλινής πλευράς από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει, τις επόμενες μέρες, το Ισραήλ που δέχτηκε στο έδαφός του επίθεση, έστω χωρίς αξιόλογες συνέπειες. Το ότι θα αντιδράσει όμως είναι βέβαιο. Πιθανόν το λογαριασμό να πληρώσουν οι σύμμαχοι της Τεχεράνης στο Λίβανο, τη Συρία και ασφαλώς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Δεν αποκλείεται βέβαια να πληγούν και στρατιωτικοί στόχοι μέσα στο έδαφος του Ιράν.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το Ισραήλ από χρόνια αναζητεί την ευκαιρία να τελειώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Θα θεωρήσει ότι τώρα είναι η ιστορική ευκαιρία; Ασφαλώς, για ό,τι αποφασίσει να κάνει το Ισραήλ θα επικαλεστεί, όπως έπραξε και το Ιράν, το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, που προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ (Άρθρο 51).

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ένα γεωστρατηγικό  λάθος.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μετά το χτύπημα του Ισραήλ, στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, η Τεχεράνη απάντησε. Το ιρανικό καθεστώς, μπορούσε να μην απαντήσει και να εξακολουθεί να έχει, εσωτερική και διεθνή νομιμοποίηση; Με δεδομένη την επιρροή του Ισραήλ στις ΗΠΑ, η ηγεσία του Ιράν, πραγματοποίησε μια προσεκτικά σχεδιασμένη επίθεση. Το Ισραήλ νίκησε, αναχαιτίζοντας την ιρανική επίθεση, όπως τόνισαν οι σύμμαχοι του Ισραήλ ή μήπως καλύτερα το Ιράν, επέτρεψε στο Ισραήλ να «νικήσει»;

    Το Ιράν χρησιμοποίησε drone καμικάζι, χαμηλής ταχύτητας, κυλινδρικής διατομής, που φαίνονται στα ραντάρ. Το Ισραήλ αλλά και τα κράτη στα οποία έχει επιρροή, τα αναχαιτίσαν εύκολα, με δεδομένη και την προηγούμενη ενημέρωση, που είχαν από την Τεχεράνη. Οι στρατιωτικοί έπρεπε να είναι σε εγρήγορση και όχι σε κάποια άδεια… Το Ιράν στις 5 Δεκεμβρίου το 2011, κατάφερε να προσγειώσει το αμερικανικό stealth drone RQ-170 στο έδαφος του. Η ιρανική βιομηχανία το αντέγραψε και το εξέλιξε. Χρήση του συγκεκριμένου μέσου, έγινε και στη Συρία, όχι όμως κατά του Ισραήλ…

    Στην επίθεση στο Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκαν και υποηχητικοί πύραυλοι κρουζ, αντίστοιχοι των αμερικανικών tomahawk. Οι πύραυλοι αυτοί είναι επίσης κυλινδρικής διατομής, που φαίνονται στα ραντάρ, άρα μπορούν να αναχαιτιστούν. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, το αμερικανικό επιτελείο, ενημέρωσε τον πρόεδρο, πως οι πύραυλοι αυτοί, δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης, εναντίον χωρών, που διαθέτουν οργανωμένη αεράμυνα και πως πρέπει να αντικατασταθούν, από καινούργιο μέσο, ρομβοειδούς διατομής, με χαρακτηριστικά stealth. Ο πρόεδρος Τραμπ, αδιαφόρησε και ζήτησε τη συνέχιση της παραγωγής των tomahawk, βοηθώντας την εταιρεία κατασκευής! Η επιλογή του μέσου και σε αυτήν την περίπτωση, ήταν συνειδητή επιλογή, από την ιρανική ηγεσία… Η Τεχεράνη, φοβάται το στρατηγικό όπλο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ, θα λάβει υπόψη του, το μεγάλο όπλο του Ιράν, το στρατηγικό βάθος;

    Το Ιράν για να μην παρεξηγηθεί, εκτόξευσε και μερικούς υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν, ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε οι σύμμαχοι τους, οι πύραυλοι αυτοί, έπεσαν σε μια ερημική περιοχή, με αεροδρόμιο, προκαλώντας μικρές ζημιές, μακριά από τον άμαχο πληθυσμό. Στην Ουκρανία, οι αντίστοιχοι ρωσικοί πύραυλοι, δεν αναχαιτίζονται από τα δυτικά συστήματα, εξαιτίας της αδυναμίας των αντιαεροπορικών συστημάτων, που τους παραδόθηκαν, να καταρρίψουν υπερηχητικές απειλές. Στην Ουκρανία, επιτυχημένη είναι και η χρήση των ιρανικών drones, αλλά η Ουκρανία, δεν διαθέτει την πολυστρωματική αεράμυνα του Ισραήλ, ενώ έχει μεγάλη έκταση, που είναι κοστοβόρο να καλυφθεί. Το Ισραήλ, με έκταση μικρότερη από την Πελοπόννησο, με ισχυρή βιομηχανία, με ιστορικό τραύμα και με ισχυρή πολιτική βούληση, έφτιαξε πολυστρωματική άμυνα, ικανή για αναχαίτιση υποηχητικών απειλών, ακόμα και μαζικών.

    Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, για λόγους αυτοσυντήρησης, έκανε επιλογές όπλων, με ορθολογικά κριτήρια! Τώρα περιμένουμε την απάντηση του Ισραήλ, θα έχει την ίδια φιλοσοφία ή όχι; Θα μπει στον πειρασμό ο Πούτιν, να τινάξει τον αγωγό αερίου, που πάει από τον Ιράν στην Κίνα, όπως έκανε με τον Nord Stream; πως θα αντιδράσει η Κίνα; τα όσα βλέπουμε, είναι προοίμιο της σύγκρουσης ΝΑΤΟ με BRICS; Θα συνεχίσει η BYD, να αναπτύσσετε ταχύτερα από την Tesla; Είναι η Τουρκία, η ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου;

    Η Δύση καταδίκασε την επίθεση του Ιράν, που είχε μηδέν νεκρούς και δηλώνει «we stand with Israel», με πάνω από 32000 νεκρούς στη Γάζα… Ασφαλώς το Ιράν δεν είναι ο ιδανικός γείτονας, το πρόσωπο της Χαμάς είναι αποκρουστικό, αλλά πόσο σωστό ήταν, να εγκαταλειφτεί η συμφωνία Ομπάμα – Ροχανί, από τον πρόεδρο Τραμπ; Η έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών, για την πολιτική επίλυση του παλαιστινιακού, βοήθησαν; Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση, παπαγαλίζει ό,τι που οι Βρυξέλες, που παπαγαλίζουν ό,τι πει η Ουάσιγκτον… Υπάρχουν όμως και ηγεσίες, με σημαντικότερα προβλήματα, όπως αυτή της Ιορδανίας, όπου ο Αμπντάλα ο Β, θα έχει δυσκολία, να εξηγήσει στο εσωτερικό ακροατήριο, τη στάση του, έργο δυσκολότερο, από να πείσει την όμορφη Ράνια, η οποία θα το βουλώσει, για το καλό των παιδιών…

  2. Γίνεται κατάχρηση του όρου “στρατηγική” σε πολλά άρθρα – αναλύσεις. Και εδώ ήταν επιχειρησιακή αποτυχία αφού αποκρούστηκαν οι πύραυλοι και τα drones, όχι στρατηγική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα