Ν. Ανδρουλάκης: Δεν πάτε να αποκαλύψετε, αλλά να συγκαλύψετε τις ευθύνες που καταλογίζει ο Ευρωπαίος εισαγγελέας για τη σύμβαση 717 και την τραγωδία στα Τέμπη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ευθύς εξ αρχής της ομιλίας του στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον καταλογισμό ευθυνών στους πρώην υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη σχετικά με τη εφαρμογή της σύμβασης 717 που αναδείχθηκε στη τραγωδία των Τεμπών, καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ και του ΚΚΕ κατηγορώντας τα δύο κόμματα για πολιτική συμπαιγνία. « Η Νέα Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, αλλά και των γαλάζιων παιδιών στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, εργαλειοποίησε την αντιευρωπαϊκή ιδεοληψία του Κομμουνιστικού Κόμματος, ψηφίζοντας μία Εξεταστική Επιτροπή, με τη φιλοσοφία της οποίας είπατε ότι διαφωνείτε. Σήμερα, έχουμε τη δεύτερη σκηνή του ίδιου εγκληματικού έργου. Έχοντας ήδη προκαταλάβει το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής και λέγοντας ότι δε θα καταλήξει σε προανακριτική, αποκαλύψατε ότι στην εξεταστική δεν πάτε για να διερευνήσετε, αλλά για να συγκαλύψετε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ έπρεπε να αποσύρει την πρότασή του δηλώνοντας ότι δεν τον εξέπληξε η στάση του που συνιστά σανόδα σωτηρίας στη ΝΔ ούτε η κριτική που άσκησε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα όσα του καταλογίζει. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν παραπέμπει το κόμμα του αλλά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέα. «Δεν κάνουμε καμία πολιτική παραπομπή αλλά ζητάμε τη σύσταση Προανακριτικής για να αποκαλυφθεί ένα οικονομικό σκάνδαλο που οδήγησε σε μια τραγωδία», υπογράμμισε κι απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ τους κάλεσε να διαβάσουν το πόρισμα πριν αποφασίσουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες του πρώην υπουργού της ΝΔ και των γαλάζιών παιδιών στον ΟΣΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο κ. Καραμανλής

ενέκριναν διαδοχικές παρατάσεις, με αποτέλεσμα το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα και μάλιστα ειδικά για τον πρώην υπουργό της ΝΔ είπε ότι οφείλει εξηγήσεις για το ότι «έθαψε» το σχετικό πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας και παράλληλα υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση του επίμαχου έργου με απευθείας ανάθεση, αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ενέκρινε και την πληρωμή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ανάδοχο ως αποζημίωση για θετική ζημία λόγω καθυστερήσεων του έργου.

«Η τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023, ο θρήνος των οικογενειών των 57 συνανθρώπων μας που έχασαν με τόσο τραγικό και άδικο τρόπο τη ζωή τους δεν επιτρέπει τακτικισμούς. Δεν συμφωνούμε με λογικές που aκούστηκαν από αυτό εδώ το βήμα:«ψήφισε την πρότασή μου για να ψηφίσω τη δική σου» ή ότι «ψηφίζουμε όλες τις προτάσεις» ή το «δεν ψηφίζουμε καμία πρόταση για προανακριτική επιτροπή».

Θέλουμε το κάθε τι που κάνουμε να είναι τεκμηριωμένο και να προσφέρει ουσιαστικά στο κύριο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το να μάθουμε την αλήθεια και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα στα Τέμπη», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης και κατέστησε σαφές ότι «δεν συμβάλουμε στο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, «φταίνε όλοι διαχρονικά», γιατί μέσα από τη διάχυση της ευθύνης, θέλει να προστατεύσει τους υπουργούς της». Δεσμεύτηκε πώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει και πάλι τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, επί των συγκεκριμένων αδικημάτων που θα εντοπίζουν οι δικαστικές αρχές όταν η εισαγγελία στη Λάρισα, ολοκληρώσει την έρευνά της και εντοπίσει ευθύνες πολιτικών προσώπων.

«’Ακουσα και τον πρωθυπουργό να το επαναλαμβάνει σε μία ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Αν δεν είχε γίνει το δυστύχημα, η τραγωδία των Τεμπών, θα γινόταν αυτή η προκαταρκτική;»Τί θέλει να πει με αυτό ο ποιητής; Θεωρεί ότι η απιστία κατά του δημοσίου, το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ο κ. Καραμανλής δεν είναι αρκετά σοβαρό;», είπε ο κ. Ανδρουλάκης ασκώντας κριτική στον Πρωθυπουργό.

«Για εμάς είναι ξεκάθαρο:Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, οι συνάθρωποί μας θα ζούσαν.Γι’ αυτό προτείνουμε προανακριτική βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, το οποίο είναι έτοιμο και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Χωρίς να προσθέτουμε τίποτα, χωρίς συνωμοσιολογίες, χωρίς σενάρια.

Γιατί έχουμε χρέος να διερευνήσουμε τις συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες που εντοπίζονται εκεί και σχετίζονται με πράξεις και παραλείψεις των αρμόδιων υπουργών αναφορικά με τη σύμβαση 717.

Γιατί υπάρχει ήδη μια ώριμη ποινική δικογραφία που εντοπίζει και περιγράφει τις ευθύνες και τα πρόσωπα, που είναι οι πρώην Υπουργοί Σπίρτζης και Καραμανλής. Είναι κρίσιμο να μην χαθεί άλλος χρόνος και οδηγηθούμε σε παραγραφή αδικημάτων», κατέληξε ο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Καλύπτετε τον κ. Καραμανλή και τα “γαλάζια” στελέχη στον ΟΣΕ γιατί γνωρίζετε τις ευθύνες τους για τη σύμβαση 717»

Ανέβασε τους τόνους ο Νίκος Ανδρουλάκης προς τη κυβέρνηση κι έδωσε αυστηρή απάντηση στις δριμείες επικρίσεις του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη για τη πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για τη σύμβαση 717 βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

«Είναι βιασμός της λογικής ότι είμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο όπως είπατε», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορώντας τον κ. Βορίδη πως με όσα υποστήριξε ενορχηστρώνει τη συγκάλυψη της υπόθεσης. «Καλύπτετε τον κ. Καραμανλή γιατί δεν πήγε στη Δικαιοσύνη το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας και τις ευθύνες των “γαλάζιων” στελεχών για την επίμαχη σύμβαση. Το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα μιλάει καθαρά για απιστία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης παρατήρησε στον κ. Βορίδη πως η κυβέρνηση λέει «όχι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ γιατί γνωρίζει την ευθύνη του κ. Καραμανλή. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Σωκράτη Φάμελλο, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ξεκινάει από το 2015 κι αφορά τους κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή γιατί αυτό αναφέρει στο πόρισμά του ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανέτρεξα στην ”Φυλλάδα” -το Διαδίκτυο και διάβασα για την Σύμβαση 717 .
  ”Συνολικά 26 ΜΗ πολιτικά πρόσωπα -κυρίως υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ και στελέχη της Κοινοπραξίας ΤΟΜΗ-ΑLSTROM εκλήθησαν από τους Εισαγγελείς της Ε.Ε στην Αθήνα να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και να παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2023 .
  Θεωρούνται ύποπτοι για πέντε αδικήματα ,που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος- που σημαίνει κάθειρξη-.
  Το σκέλος της έρευνας αφορά την περίοδο των Υπουργών Μεταφορών κ.κ. Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.
  ΕΠΙΠΛΕΟΝ .
  Ανώνυμος πληροφοριοδότης επεσήμανε στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς -που διαχειρίστηκαν την Σύμβαση 717 – τα εξής.
  Ο…με μισθό 1600 ευρώ και χωρίς άλλη εργασία πέραν της ΕΡΓΟΣΕ -που διαχειρίστηκε την Σύμβαση 717 -διέθετε τριώροφο σπίτι στην Κηφισιά , δύο σκάφη και εξοχικό . Ο…-που και αυτός διαχειρίστηκε την Σύμβαση 717 διέθετε οκταώροφο στον Πειραιά και αγόρασε σπίτι στο Π. Ψυχικό και σκάφος. ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ 7/8/2023 .
  ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΗ ΚΡΙΣΕΩΣ .
  Ποίων κομμάτων ψηφοφόροι ήταν αυτοί οι ”ζάπλουτοι” δύο υπάλληλοι και γιατί να μην ”εμπλέξουν” τα κόμματά τους και Υπουργούς -και μάλιστα τον τελευταίο κληρονόμο στην σημερινή Βουλή του ”μισητού” από το 1985 Κων/νου Καραμανλή- για να γλυτώσουν τις καθείρξεις ;;;.
  ”Ένα κομματόσκυλο της Δεξιάς”.
  Υ.Γ 1.-Φυσικά οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι 26 υπάλληλοι μπορούν να εμπλέξουν και τους δύο Υπουργούς -Σπίρτζη κα Καραμανλή-αν καταθέσουν ενόρκως στους Εισαγγελείς ότι έλαβαν εντολή από τους Υπουργούς να καθυστερήσουν την Σύμβαση 717, οπότε τότε η συνολική δικογραφία θα επανέλθει στην Βουλή με αίτημα την άρση της ασυλίας των υπουργών-βουλευτών, όπως και στην Βουλή θα καταλήξει η δικογραφία για το δυστύχημα των Τεμπών εάν οι κατηγορηθέντες σταθμάρχες του ΟΣΕ καταθέσουν ενόρκως ότι διατάχθηκαν από τον Υπουργό κ.Κώστα Καραμανλή ”να μη πατήσουν τα κουμπιά” ή να κατευθύνουν τα δύο τρένα με τις γνωστές σημαίες-όπως παλιά-για ”να απολαύσει” ο διατάξας υπουργός την μετωπική σύγκρουση των τρένων και τον θάνατο επιβατών.
  2.- Τώρα γιατί ο κ. ΦαμελλοΣύριζα ήθελε να κατηγορηθούν και οι κ.κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοϊδης , -οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα των Ευρωπαίων Εισαγγελέων-θέλει να το βασανίσουν πολύ και οι άσχετοι με τα νομικά και οι ανένταχτοι κομματικά.
  Ένας πτυχιούχος από το 1973 της Νομικής.

 2. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ”ΒΗΧΟΥΝ” ΟΙ ΑΛΛΟΙ ”ΨΑΛΤΕΣ” ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ;;;.
  ΜΗΠΩΣ ΑΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα