Ντράγκι: Θέλει να φύγει, αλλά δεν τον αφήνουν

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Μετά τις συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

    Ο πρόεδρος Μταρέλα δεν κάνει δεκτή την παραίτητη του πρωθυπουργού Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι θέλει να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν τον αφήνει. Αυτή είναι, σε περίληψη, η μέχρι τώρα εξέλιξη της ιταλικής κυβερνητικής κρίσης. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός χθες βράδυ υπέβαλε παραίτηση, αλλά ο Ιταλός πρόεδρος δεν την έκανε δεκτή. Κάτι το ιδιαίτερα ασυνήθιστο στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Ο Ματαρέλα έδωσε πέντε ημέρες περιθώριο και ζήτησε από τον Σούπερ Μάριο να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο, για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των 945 βουλευτών και των γερουσιαστών. Θα πρέπει, ουσιαστικά, να παρουσιάσει ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα δράσης για τους επόμενους οκτώ μήνες, με λίγα και βασικής σημασίας σημεία, ζητώντας από τις δυνάμεις που μέχρι τώρα μετείχαν στην κυβέρνηση να συνεχίσουν να τον στηρίζουν, χωρίς ενστάσεις και διαφοροποιήσεις.

Επιμένουν για την κοινωνική πολιτική τα Πέντε Αστέρια

Η αίθουσα της Γερουσίας στην ΙταλίαΘα βρεθεί τελικά πλειοψηφία μεταξύ των Ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών;

Πρέπει να διαπιστωθεί βέβαια αν τα Πέντε Αστέρια -και σε ένα βαθμό η Λέγκα- συμβάλουν εποικοδομητικά στην όλη αυτή εξέλιξη. Τις ημέρες αυτές ο Ντράγκι φάνηκε  εμφανώς ενοχλημένος και κουρασμένος, οι Πεντάστεροι τον κατηγόρησαν ότι δεν εφαρμόζει αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, ενώ ο Σαλβίνι από την Λέγκα έδειξε να προτιμά σαφώς την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν οι διαφορές. Από την άλλη πλευρά το σπρεντ χθες ανέβηκε αισθητά, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε εντυπωσιακή πτώση, ενώ  η ανησυχία για το ενεργειακό πρόβλημα και για το νέο κύμα κορονοϊού παραμένει έντονη. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Ντράγκι, παρά την κρίση, την Κυριακή θα μεταβεί στην Αλγερία για να υπογράψει νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο.

Μένει να δούμε, αν τελικά υπερισχύσει το αίσθημα ευθύνης και το συμφέρον των πολιτών, στα οποία αναφέρεται συνεχώς ο  Σέρτζιο Ματαρέλα. Όπως και αν το ενδεχόμενο μιας νίκης της άκρας δεξιάς στις εκλογές περιορίσει τις επιθέσεις και τις συνεχείς κριτικές των Πέντε Αστέρων. Το κίνημα του Γκρίλο είναι διχασμένο στο εσωτερικό του και δεν είναι ακόμη σαφές αν οι πιο «ακραίες» απόψεις θα μπορέσουν να συγκεραστούν με εκείνες όσων προτιμούν να μην πέσει η κυβέρνηση. Η ομάδα των «ανταρτών» μάλιστα πιέζει με στόχο να παραιτηθούν ομαδικά οι υπουργοί των Πέντε Αστέρων πριν από την ομιλία του Ντράγκι στο Κοινοβούλιο, ώστε να τον φέρουν προ τετελεσμένου γεγονότος.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

DW

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,747ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα